Alkohol och ADHD?

Addiction börjar med add  Vad är ADD?

Missbruk ADD, Asperger’s syndrom och ADHD

koppla

Ökar ADHD lämpligheten av alkohol? Att alkohol inte är och aldrig har varit någon spirituell förmedlare råder det knappast någon tvekan om. Personligen anser jag det vara olämpligt för personer med ADHD att dricka speciellt om man medicinerar mot sin ADHD problematik. Har å andra sidan knappast någon större personlig erfarenhet av alkohol, det jag sett av andra räcker mer än väl. Helt klart verkar det vara att vi alla har olika utbyte av alkohol, på andras släktträffar har jag sett vilken oerhörd skillnad det kan vara när släkter träffas, har själv aldrig sett någon konsumera alkohol på någon egen släktträff men på några parters träffar gick det desto vildare till. AB skriver idag om langningen av alkohol till barn och ungdomar med rubriken; en vuxen langare bakom varje full tonåring. Men nu kommer också mer och mer rön vilka påvisar att alkohol är inblandad i de flesta våldsbrott,själv undrar jag om vad som verkligen kan vara rätt väg att gå när det gäller alkohol, alla vet väl ändå om att det är inte bara skadligt utan ofta väldigt olämpligt, frågan är väl snarare om det finns något bra att göra åt det hela, vad säger du?

Dagen skriver att alkohol ligger bakom fler våldsbrott än psykisk sjukdom, vilket ju kanske mer är en definieringsfråga. För hur kan man egentligen försvara sitt drickande om man vet att man är impulsiv och har ett dåligt ölsinne? Att bara skylla på fyllan verkar ibland vara en svensk specialitet och jag måste erkänna att jag har aldrig förstått det. Alkohol ligger aldrig bakom något våldsbrott däremot så är det inblandat i flera, att påstå att alkoholen ligger bakom är att friskriva något annat. SR är mer nyanserade när de berättar att alkohol är en viktig faktor bakom våldsbrott. Det är en gigantisk studie i sitt slag med 35.000 deltagare och den kan därför anses vara kvalitativ i flera bemärkelser och överlämna därmed överlämna lite mindre till slumpen och godtyckligt tyckande. För en del kan det vara ett distinkt hole in one att sluta med alkohol Kaliber 26 är de som mest går in på de praktiska konsekvenserna av alkoholen konsekvenser i djupet när de blir som sjukast. Frågan kvarstår dock är alkoholen ansvarig, eller personen som tog den. Tycker faktiskt att just den definitionen har ganska stor betydelse för allas våran inställning till sinnesalternerande droger överhuvudtaget. Att skylla på drogen håller liksom inte annat än för den som helt enkelt inte vill ta ansvar för sina egna handlingar.

Concerta + Alkohol = Nej

Metamina + Alkohol = Nej!


ADHD ADHD Alkohol eller andra missbruk, Alkohol kulturens älskade dödsdrog.

23 reaktioner på ”Alkohol och ADHD?”

 1. Tja, efter en lång artikel om alkoholens bevisade nackdelar undrar du varför, tja har du själv någon aning? Eller kan det finnas några skäl?

  Om du först svarar på frågan varför man INTE skulle undvika alkohol så kan jag svara på resten, OK? Med medicinering avser jag medicinering mot ADHD symptom.

 2. Alkohol är ett samhällsproblem, jag håller med och alkohol ligger bakom de flesta grova våldsbrott, för att inte tala om trafikbrott.
  Undrar om du menade människor med psykisk eller neuropsykiatrisk skörhet i synnerhet? Att kanske har man svårare att hålla en rimlig nivå på alkoholintaget, eler ballar ur lättare?
  Undrade över dina argument, kanske de jag skrev nu?

  Jag medicinerar mot ADHD, men inte med Amfetaminpreparat, utan Strattera och jag dricker mycket mindre när jag väl dricker. Kanske det finns en skillnad där mot t ex Concerta?
  Men om man över lag blir mer balanserad av alla olika ADHD-mediciner, vilket jag inte känner till, så behöver man ju inte undvika alkohol.

 3. Är man impulsiv så blir allt alltid bättre med alkohol?
  Har man svårt med att koncentrera sig så blir det bättre med alkohol?
  Har man svårt att förstå sin omgivning så ökar den förståelsen med alkohol?
  Kort sagt ett genuint mirakelmedel som gör allt bättre för alla, vilket just tenderar att bli extratydligt vid ADHD.

  Alkohol är alltid bra om du har ADHD och snabbt behöver sämre koncentration omdöme och grov inlyssningpotential på längre sikt skapar alkohol också en fördelaktig grogrund för den som vill ge sin omgivning större problem och vem vill inte det, med tanke på hur samhället ser ut. Sammanfattningsvis är alkohol ett universalmedel för den med ADHD när det gäller just dessa aspekter! Många är negativa till alkohol och själv har jag ingen aning om varför. Ber P-O återkoppla om alkohol och Strattera.

  Generellt är dock alltid piss bra, speciellt just ämnesomsättningsresterna och pisset från jästbakterier är extra fördelaktigt när man vill ha långsiktig problemlösning här i livet, dock finns det andra ämnen som är bättre fettlösare om det nu är den egna hjärnan som är problemet, thinner bensin och aceton fungerar bättre som fettlösare åt hjärnan då de verkligen löser upp problemet. Ett av grundproblemen är dock att få dit acetonet till hjärnan.

  Kort sagt finns det bara fördelar, speciellt om du har ADHD. Jag förstår inte varför folk är så negativa till jästbakteriers piss, när så många av grundproblemen verkligen blir bättre på lång och kort sikt, men de negativa jävlarna kanske inte vill inse det. Men sådana är väl människorna?

  Har jag glömt några av fördelarna måntro? För de med andlig vattenskalle precis som mig själv är dessutom alkohol bra för till fotvård, men det kan också driva bilisterna framåt, mot nya djärva mål!

 4. Orakel:
  Är ironi språket idag så??

  Vi borde nog inte få lov att köra bil heller, med vår personlighetstyp.
  Har man ADHD är man helt ansvarslös, vi alla är exakt likadana. Mänskligt avskräde som borde spärras in i preventivt syfte. Vi kan inte ta något personligt ansvar alls!
  Det är vi som mördar och sitter i fängelse och inte kan kontrollera våra aggressioner alls. Dessutom kan vi skylla på en diagnos när vi egentligen bara beter oss som svin.
  Det finns ingen framtid alls, för vi mognar aldrig och ingen terapi fungerar på oss. Antagligen p g a lågt IQ?

  Vi super hejdlöst, bara för att rättfärdiga ett hejdlöst beteende, men vissa av oss behöver inte ens göra det. Vi kan bara vara otrevliga och oinkännande. Vi vill ju bara inte ta ansvar för våra liv. Det funkar att bara leva ut utan en tanke, för vi ligger nog alla nära empatistörningar också.

  Det finns inget hopp.
  Framföra allmänfarligt fordon?? Umgås med andra människor?? Jobba?? Skaffa barn?? Dricka alkohol, i vårt tillstånd??
  Det borde stiftas lagar mot såna som vi.

  Gillar nån min ironi?

 5. Ironi eller bara ”Järn ja” på engelska det är en fin bild, eller ”supa snaps” som man säger när man förkortar super snapshot, vilket också är den bildade meningen av artikelns andemening, pixel för pixel och ruta för ruta.

  Ett annat sätt att se rutan är väl via hästens sängar och det underliggande underlagets mera elementära eftertryck. Men visst fattar jag galoppen med en statistik som visar hur illa många travar efter ett glas eller två. och än mer efter 200 och 2000

  Med tanke på hurpass mycket vi idag vet om alkoholens verkan och skadeverkan kan vi också ställa oss frågor ur en rad olika perspektiv. Men man kanske inte heller vill höra svaren på alkoholens egentliga effekter genom det statistiska dörrögat, det må vara en sanning och det är kanske också just därför alkoholskadorna ser ut som de gör, men förhoppningsvis är det fortfarande tillåtet att säga vad man sett och hört om alkoholens skadeverkningar, det håller jag med dig om.

  Menar du att det finns fördelar att konsumera alkohol när man har ADHD? Eller kan vi ur det här materialet hitta fler anledningar till att tröstsupa? Eller finns det kanske fördelar med alkoholen som jag inte upptäckt?

 6. Alkohol hade aldrig ens blivit laglig om den uppfunnits idag.
  Men den finns.
  Jag själv uppskattar ett glas vin, faktiskt tre också, då och då.
  Jag har aldrig skadat någon annan onykter.
  Jag är en ganska vanlig människa.

  Jag har varit på anonyma möten som anhörig och då valde jag att inte dricka alls.
  Jag har vänner som är med i
  http://www.acoa-sverige.org/ för att de vuxit upp ganska olyckligt. Jag ser problemet.

  Om det är anti-alkohollobbyn ni vill slå ett slag för så OK.
  Jag är påläst. Men att ha ADHD är inte alltid likställt med missbruk. Sätt inte upp ännu en regel för hur man ska leva sitt liv för att man har en neurofunktionsnedsättning. Man kanske har ett ganska vanligt liv och umgås med alkohol ibland. Vissa tycker det är fel, som:

  Jag vet, det är ett gift, som så mycket annat. Missbrukarpersonligheter kan hitta vad fan som helst för kickar och stämningsförändrare. WoW, casinobesök, knark, bergsklättring.
  Jag tycker ni är onyanserade, för att detta kanske är er egen upplevelse och erfarenhet av alkohol. Men jag har empati.
  Visst finns det en ganska väl dold välmening i det ni båda tycker. Men den gör isf oss med ADHD som till mindre vetande. Det handlar väl inte om att just ADHD:are inte klarar alkoholen? Utan om att alkohol är ett samhällsproblem.

  Det är inget samhällsproblem att jag dricker vin med mina vänner. Jag har hittills inte ballat ur. Jag har ADHD. Mina problem kan handla om saker som att jag inte kan hålla käften, till exempel.

 7. Jodå så är det nog att man faktiskt fortfarande får uttrycka att alkohol ofta inte är verkar speciellt bra. Lämpligheten förefaller heller inte öka om man har problem med koncentrationen, impulskontrollen och omvärldsrelationerna.

  Att det sedan backas upp av en ordentligt förd statistik och egna iaktagelser kan iofs tolkas som att man är fundamentalist i många bemärkelser osv, samt är onyanserad och generaliserande. Vi får väl bara böja våra huvuden i djupet och tacka dina empatiska anlag för att du kan ha storsintheten att överse med våra brister och vårt allvarliga missbruk i det stora hela.

  Cåpy and päjst artikulering kanske är vår genuina specialitet bland tompavor och annat opantat glasvirke. Skål tammefan.

 8. Är inte speciellt välinsatt i Atomoxetin- Strattera så någon djupare kommentar kan jag därför inte ge om kombinatoriken än den att bägge påverkar dopaminbetahydroxylas och därigenom riskerar att potentiera varandras negativa effekter, (gissningsvis inte lika mycket som CS + alkohol) plus bägges effekter på levern. Hur mycket eller litet kan jag inte uttala mig om just nu.

  En snabbkoll på vad kombinationen orsakar verkar visa att det kanske inte alltid är öronbedövande välsignat, eller nått?

  Alkohol och Concerta

  Vad säger du verkar det bra, eller?

 9. Intressant, googla alkohol och adhd idag. Jag har nog för mig att mskor med adhd lätt blir galna på fyllan. Flippar ur.

 10. Jao då Åsa jag tycker heller inte att alkohol är speciellt bra från början. och i kombination med ADHD lär den inte bli bättre, varför skulle den egentligen bli det.

  Visst är vi alla olika. Personligen tycker jag det är intressant att bli beskylld (se några inlägg ovan ditt) för att vara onyanserad när vi presenterat en bild av verkligheten som har gediget stöd i vetenskapen och sedan till det adderat tänkbara utfall och andras erfarenheter. Medicineringen gör heller inte alkohol lämpligare.

  Intressant att ställa frågan varför man ska undvika alkohol vid adhd efter att ha läst en massa allmänna konsekvenser av alkohol! ADHD lär knappast göra alkohol bättre. Det har fortfarande inte presenterats ett enda skäl till att INTE undvika alkohol om man har ADHD, men då kanske det alltid är lättare att gnäll och känna sig förorättad, kanske är det en bra anledning till att tröst supa vad vet jag. Dock svarar den inte alls på frågan varför det skulle finnas några fördelar med alkohol för den med ADHD. Finns det egentligen några anledningar att dricka för att man har ADHD?

  Förhoppningsvis är det fortfarande tillåtet att ställa frågan och uttrycka sina åsikter i ämnet.

 11. hej jag är en kille på 14 år som funderar över alkohol, vad ska jag göra? ge mig tips .

 12. Jag är en 14 årig kille som har syndromen adhd, och vill veta vad som kan hända om jag dricker? är det farligt?

  glömde att nämna det första posten*

 13. Jag har ADHD, jag äter medicin och jag dricker!
  Precis som vilken annan människa somhelst så har jag rätten till att gå ut o festa, det jag däremot gör är att jag tar en lägre dos av min concerta dagen jag dricker och inget alls dagen efter om jag är bakis.
  Detta är något min läkare tycker är helt okej..
  Jag är Isabelle inte ADHD och därför kan man inte dra alla som har ADHD över samma kam, visst vi kan känna en sorts gemenskap MEN vi är ändå helt olika individer och hanterar saker helt annorlunda precis som vissa ”vanliga” människor utan ett funktionshinder, vissa klarar av sprit andra inte.

 14. Hej Isabelle är det någon som har sagt att du inte har rätten att dricka alkohol?

  Att någon läkare samtycker eller tycker det är ok att kombinera Concerta med alkohol förvånar mig. Utgår från att läkaren helt enkelt beräknat att du helt enkelt kommer att ha ingen eller en mycket låg koncentration av metylfenidat i blodet när du ska dricka alkohol.

  Isabelle är inte ADHD vilket låter ganska sannolikt. Vi är heller inte någon antialkoholmaffia som mer än antytts här ovan. Vi är dock så oerhört fräcka att vi berättar det man faktiskt vet om alkohol och alkohols effekter rent statistiskt. Än så länge verkar man få ge uttryck för sina åsikter och fakta i ärendet utan att bli halshuggen. Jag tycker inte alls man ska dra alla över en kam som bara återger fakta, tvärtom känns det obehagligt när man inte längre kan eller får återge fakta.
  sedan tror vi heller inte att just ADHD gör konsumtionen av alkohol lämpligare, är det någon som verkligen tror det?

 15. Hej jp!

  Jag tror inte det blir lämpligare att dricka för att du har ADHD. Om du tänker på ADHD symptomen och hur alkohol fungerar ( se artikeln ovan) finns det egentligen något som säger att det är speciellt bra?

  När det sedan gäller ADHD mediciner och alkohol är det ofta direkt olämpligt att kombinera. Kolla här

  Vilka slutsatser drog du av artikeln? Om många vuxna har svårt att hantera alkohol, vad kan det säga? Undrar exakt vilken fråga du anser dig behöva svaret på som du redan inte vet.

 16. Hej igen jp.
  Vad tycker du det är möjligt att få fram för information ur den här artikeln i dagens nyheter?

  Skulle vara intressant att höra dina egna slutsatser för när allt kommer omkring är de just de som kommer att leda dina val i livet.

 17. asså ge mig ett kortförklarat svar

  är det farligt att dricka sprit med adhd? vad kan det ge för konsekvenser!!!??

 18. Medvetenhet räcker en bra bit. Har man ADHD är chanserna stora att man lättare fastnar i allsköns missbruk, har taskigt ölsinne etc. Sedan finns det naturligtvis de som har patologin och helt saknar intresse för alkohol.

  Att se över alkoholvanor får väl rätt många göra. En naturlig del av processen för de med bokstäver

  Sedan har vi ju det där med medicinering…

  Om man exempelvis står på metylfenidat och det fungerar bra – vill man verkligen grogga så ofta?

  Efter allt djävla slit som krävs för att: #1 Fixa utredning, #2 vränga in och ut på sig själv under utredningens gång #3 fixa öppenvårdskontakt. #4 Strukturera upp sitt stökiga liv.

  Behandlingen går ju delvis ut på att få bra fokus – något som alkohol rätt effektivt trollar bort.

  Alkohol och Concerta är ju uppenbarligen helt oskönt i kombination. Faaast återigen sitter vi inte ensamma med en medicin som inte är kompatibel med den kära spriten.

  Jag har personligen inte slutat med alkohol efter påbörjad behandling, men jag glömmer helt enkelt av både sprit, snus och kaffe. Skall försöka bättra mig – lovar!

  1. Javisst bygger medvetenheten på kunskapen om sakers verkliga effekter. För personer med hög impulsivitet ökar nog inte lämpligheten, speciellt inte i en kultur så förvrängd och konstig inför alkoholens effekter att man inte ens kan erkänna faktum om dess verkningar. Ur ett längre perspektiv kommer några av hjärnans tillväxtämnen BDNF och GDNF att minska av alkohol och det är kanske inte precis vad en person med ADHD behöver. Låga nivåer av de bägge ökar benägenheten för missbruk, medans höga minskar den…

   Håller med dig, det är svårare och svårare att komma ihåg att dricka. Vinet är dammigt och den 99% spriten står i skåpet och dunstar sakta bort i väntan på nästa lilla sak som behöver miljövänlig avfettning. Döda behöver tala ibland och då kanske statistiken från de mänskliga brännkamrarna kommer väl till pass för att se hur många personer med bland annat ADHD det gått käpprätt åt helvete för, man behöver inte alls vara absolutist för att respektera historien, bara att berätta den räcker ofta långt. Tyvärr verkar det ha någon supertråkstämpel att bara säga som det är. Men ADHD är väl också det ultimata beviset på att en del droger faktiskt kan ge flera personer ett bättre liv och verka stärkande på lång sikt. Faran med de flesta droger verkar snarare vara att när man blir lyckligare av dem så kan det snabbt vara kört för vi människor vill vara lyckliga.

   kanske ska man uppskatta att man snarare blir deppig av CS-medel för de öppnar dörren till mer självkritik och sådant kan vara bra på längre sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *