Concerta + Alkohol = Nej

Absolut Nej vid ADHD

Att Alkohol kan förstärka sinnesstämningar vet vi nog alla, vilket också kan förklara varför personer med ADHD och/eller bristande impulskontroll kan hitta mycket bättre saker att göra i livet att dricka alkohol. Sak samma med många tillstånd av psykisk svaghet och utsatthet. Att bedöva sin klumpighet och sina tillkortakommanden kan kännas skönt och samtidigt göra dig klumpigare, ska det vara så?

 

Concerta + Alkohol = Nej

Effekten av Centralstimulantia + Alkohol sker på flera plan.

1 är att alkohol potentierar de dåliga sidorna av CS på blodtryck och hjärta.

2 är att alkohol hämmar enzymet dopamin betahydroxylas DBH som normalt bryter ned dopamin till noradrenalin. Vi har skrivit om kombinationen framförallt i samband med Metamina och Antabus (som också hämmar DBH) vilket kan leda till oönskat höga dopaminmängder och negativa biverkningar därutav.

Anser själv kombinationen som olämplig av just de anledningarna. Med Concerta har många fått en extrachans tycker det går att ta vara på den bättre än att kombinera med alkohol.

Kombinationens utfall beror på en rad faktorer som kön, ålder och leverfunktionen vilket man kan se tex här. Planerar man att dricka så skulle jag också stå över att ha någon större dos CS i kroppen samtidigt.

Exempel Concerta + Alkohol

Såg ett inlägg i ett forum om kombinationen Alkohol och Concerta.

…Vill bara varna andra föräldrar till barn som äter just Concerta.

Vi fick en chock i natt, då telefonen ringer och det är läkaren från sjukhuset, dom ville bara berätta att dom hade vår son där. Han hade druckit i går och svimmat av ett antal gånger och även kräkts en hel del, han hade en del minnes luckor. När vi kom upp till sjukhuset i natt så fick vi reda på att hans hjärta skenade på honom och han var tydligen riktigt illa däran

Han fick ligga kvar tills nu i eftermiddag så att allt var bra med hjärtat. Enligt uppgift av kompisarna så hade han druckit max 4 öl.


Teorin i praktiken

Så när teorin bakom kombinationen Concerta och Alkohol visar sig i praktiken kanske man inte ska bli alltför förvånad. Sedan undrar jag om alkohol överhuvudtaget är lämpligt som drog när man är impulsiv eller har problem med koncentrationen för övrigt. Jag har aldrig sett något gott komma ur det men det vågar man väl inte ens säga för då är man en jävla gnällig jävel, så jag låter bli att säga att alkohol ofta bara skadar just därför. Concerta kan ge en extrachans i livet, varför slänga bort den på att dricka.

Peace and out.

Mediciner vid ADHD Allmänt Concerta

ADHD information för läkare

Metamina Dexamfetamin

ADHD Absolut nej

Lycklig av dopamin?
Kvällspressen skriver ibland om Dopamin som enbart något lyckoämne vilket det inte alls är. Personer med Schizofreni har för mycket dopamin på sina ställen och de är inte alltid så lyckliga va? För höga mängder dopamin ökar på risken för psykoser. Ett snabbt sätt att testa om dopamin gör människor lyckliga är att äta L-Dopa, dvs förstadiet till dopamin, det är nog inte så speciellt många som säger sig bli lyckliga av det. Däremot har det en massa biverkningar som jag tror de flesta vill vara utan.

Kommentarer och synpunkter mottages tacksamt, vill inte vara någon moralpredikare utan bara återge faktum som jag ser det. Artikeln kommer antagligen att skrivas om något och sättas i ett större sammanhang.

Metamina + Alkohol = Nej!

Läs även andra bloggares åsikter om Alkohol, Concerta, CS, Centralstimulantia, amfetamin, ritalin, Equasym, metyfenidat. Institutet mot dödsdroger och psykdroger skriver om den alkoholistens ursäkter i 30 dagar.  Andra berättar om faran med att Inte behandla ADHD.20 reaktioner på ”Concerta + Alkohol = Nej”

 1. Kan bara säga att sen mitt ex som alltid druckit ett eller två glas rött vin till maten eller på kvällen som avkoppling, ökade sitt begär efter fått Concerta till att dricka en bag in box på en till två dagar utan problem, och blivit från ngt glas till maten till ett behov för att bli trött, annars kan kon vara vaken o pigg hur länge som helst.
  Tråkigt att se en fin tjej med två barn sova hela förmiddagarna och just nu skylla på sommarlov men hon har tappat kontrollen totalt. Erkänner efter mycket om o men detta själv, hon har dessutom Sobril mot Fibromyalgi…..jag fattar inte hur denna medicinering går ihop och hur hon ska lyckas framöver med normala mamma rollen, visst är hon sjuk men den har blivit 10 ggr värre minst sen dessa kombinerades.
  Hon är 44 år idag men har helt plötsligt leva i 25 års drömmar och hennes bästa väninna är 32 år hjälper gärna till att ge henne denna lycka detta kan medföra ett tag, men jag som pappan till barnen har blivit ratat, tråkig mm bara för jag försöker sätta både stopp o gränser, jag är glad att hon blivit lyckligare, men till vilket pris??
  Någon som har liknande erfarenhet eller förstår mig, råd, etc. är välkommen att skriva en rad till min hotmail t.ex

  Mvh Håkan
  hoganbrew99@hotmail.com

 2. Enligt mig har alkohol inte ett dugg med att lyckas i rollen du beskriver. Däremot är väl världen jävligt van vid det här laget på att höra all skit om varför man måste dricka och det är så synd om dem osv.

  Den hysteriska alkoholmaffian ger sig inte så lätt, inte heller, vanedrickaren som skitter i annat. En fantastisk antikultur vi har när det gäller sprit tycker jag. Om Concerta ökar benägenhet till att dricka tycker jag det är en felsignal.

  Har hon verkligen fibromyalgi bör hon veta att alkohol gör det sämre i det långa loppet.

 3. Hej. Jag äter också concerta (samt paroxetin antidep). Har fibromyalgi också.
  Ok till saken:
  1. att bry sig är inte tråkigt. en dag kommer barnen förstå att du fanns där för allas skull. 2. concerta + alkohol = leka rejält med hälsan. leta reda på fakta om vilka skador d kan orsaka. visa för henne. i annat fall vet du vad du ”gnäller om” svart på vitt. 3. konkret förslag: googla fram nåt nr du kan ringa för anhöriga till funktionshindrad / missbrukare, kanske nationella hjälplinjen lr liknande.

  Förstår att hon blivit ännu mer förjust i att dricka, ungefär som en del vill röka mer när de dricker kaffe. Men man måste liksom v ä l j a. Dessutom får man ofta sämre aptit på mat medan ett glas fortf är gött. (själv konsumerar jag noll alkohol sedan jag fick ADHDmedicin men blir mkt tobak, kaffe o alkoholfri öl … allt annat tvingar jag i mig. hejdå näring).

  Avslutningsvis- till heva:
  Yes, håller med om hela drickande-prylen. Men raden ”Har hon verkligen fibromyalgi bör hon veta att alkohol gör det sämre i det långa loppet”… jaha varför skulle hon VERKLIGEN inte ha d? när nån säger sådär kan jag inte låta bli att svära… kan du tänka dig hur det känns att få veta att du kommer ha värk i hela kroppen RESTEN AV LIVET, aldrig kunna träna på gym normalt igen, alltid vakna med helvetisk ”bakiskänsla”, alltid vara dödligt trött oavsett sömn… 4ever ? tänk efter.

 4. Tja helt bra verkar det inte vara med drickande och barn hursomhelst, såg just denna. om hur barn påverkas av drickande föräldrar.

  Sedan blir väl inget bättre bara för att man har stora problem i sitt liv för övrigt gissar jag.

 5. Hahahahaha, Alkohol och Concerta resulterar i Etylfenidat vars biverkningar är eufori. xD tack doktorn :D – Dock Biverkningarna är inte skoj, liksom baksmällan, psykos risk etc etc…för att inte tala om beroende framkallande för oskyldiga individer. Läskigt, Ta bort ritalin och kör EQUASYM, Precis som Concerta dock mer jämn dos bana, håller hela dan med ett svack vid lunch tid för att man ska vara hungrig då. Märker ni att tabletter försvinner från ert skåp är det antagligen för ert kid missbrukar dem i överdos och alkohol eller säljer dem till polare utan ADHD som behöver dem för att kunna sitta uppe länge för att plugga!

  1. Hej Adam!
   Tror inte att etylfenidat skulle vara mer förknippat med eufori än vad metylfenidat är. Då den egentliga verkan sitter i metylfenidat och mer av biverkan kommer med etylfenidat. Genom den ökade konverteringen från metyl till etylfenidat så minskar de positiva effekterna och de potentiellt farliga ökar, som du själv noterar sker det på flera sätt.

 6. du äter nog inte concerta och har adhd själv, jag har aldrig haft i syfte att mörka mina tillkortakommanden med alkoholen, enbart ha kul….

  1. Den här artikeln handlar inte alls om det.

   Men visst kan det vara svårt att vara saklig inför ett glasklart faktum det förstår nog ganska många med mig. En kommentar som öppnas med ett osakligt ifrågasättande får nog bara stå kvar som exempel på hur orimligt en del uttrycker sig när inga bättre argument står till buds.

 7. Jag är 30 år och har haft solklar adhd, fast lite inåtvänd personlighet sålänge ingen stört min natur” Jag har lärt livets hårda läxor obehandlad med alkohol som ett ständigt alibi för hela mitt sätt att vara. Uppväxt i en småstad med 80talets okunskap, fördomar om damp, föräldrar som erkänt i efterhand att de levt i förnekelse etc. I alla år har jag sökt alibi i en vild festlivstil, men nu är det över. Nu har jag äntligen fått chansen att prova concerta och jag är jätteglad för det funkar jättebra direkt alltså man blir rörd och nästan sorgsen över mörka minnen av hur man tvingats ha irrat i ett mörkt hela skoltiden etc. Fast samtidigt tacksam över erfarenheterna man har nu när jag upplevt hur concerta funkar kännt lugnet. Samtidigt som jag känner att jag får större utrymme, översikt, spelrum att välja val som känns bra. Första biverkningen tredje dagen var lite huvudvärk. Tack och lov tar det inte bort den kreativa edgen utan hjälper till att minnas, hitta rätt. Fantastiskt!, än så länge

  1. Hej och tack för din kommentar!
   Alkohol har skördat en hel del när det gäller personer med ADHD liksom tobak, det är ju liksom de vanligaste fällorna. Trevligt och skönt att höra att det går bättre för en del som reser sig upp till något bättre utan att förlora perspektivet.

   Bra att använda de svarta hålen att bygga bättre planeter och låta ljuset om det ljusa och mörka komma ut.

  2. Svar till:
   ”THE SECRET
   January 10th, 2012 on 20:52

   Nu har jag äntligen fått chansen att prova concerta och jag är jätteglad för det funkar jättebra direkt alltså man blir rörd och nästan sorgsen över mörka minnen av hur man tvingats ha irrat i ett mörkt hela skoltiden etc. Fast samtidigt tacksam över erfarenheterna esc…..”

   Du slog huvudet på spiken där! Känner igen mig precis! En känsla av förlust över alla ”missade år” som vilsen tös/tonåring/kvinna (nu 42). Minnen som klarnar, både på gott o ont. En otäck och härlig bergochdalbana, skulle jag vilja kalla det. Tack för ditt inlägg! Skönt att veta att fler än jag känner precis så.

 8. Hej! Jag bytte min inte helt riskfria konsumtion av alkohol till att vara beroende efter att jag började äta concerta. Däremot tycker jag inte att någon skall dra några slutsatser av det. Livet består av en mängd komplexa kopplingar och att gå från en konsumtion som kan betraktas som risk-bemängd till att vara slav under spriten var gjort på mycket kort tid och jag ingen aning om Concerta var en faktor eller ej. Hur det än är med den saken kvarstår att det bara finns en som har kontroll över drickandet, och det är den som dricker, alldeles oavsett vilka svårigheter man haft och vilka mediciner som äts. Mitt råd är att hålla drickandet till få tillfällen, gör det inte till en vardagsgrej.

  1. Hej
   Att dricka mer alkohol efter att ha börjat med Concerta låter lite tvärtom mot det jag själv har stött på, men visst mycket är möjligt. Det förefaller dock vanligare bland tex tunga missbrukare att sluta med droger efter att ha börjat med Concerta såvitt jag har sett.

   Tycker att ADHD med impulsivitet och försämrad uppmärksamhet inte alls hör hemma med alkohol och anledningarna är flera, dels impulsiviteten som inte tenderar att bli bättre med alkohol, dels koncentrationen som försämras även om en del tycker tvärtom, men tänker vi längre på konsekvenserna i trafiken etc så är det lätt att förstå att det kan krävas längre tid av återhämtning för en person med ADHD och ADD efter en fylla.

 9. Hej `p-o´!

  Är en kille som tar concerta pga koncentrationsproblem och adhd.
  Det är så att jag tar concerta 54mg dagligen och har en väldigt hälsosam livstil.
  Tobaksrökningen är snart ett minne blott, kosten väldigt god, motionerandet även den god… men. Tyvärr så har det hänt då och då att man har druckit alkohol vilket har lett till att man misstänker en viss påverkan angående medicineringen. Detta oroar mig något oerhört.

  För att vara lite mer informativ så kan jag nämna att drickandet sker bara ibland i samband med utgång med vänner, dricka till en måltid och oftast med umgänge. Kan nämna att jag inte är någon större alkholsbrukare. Men detta har gjort en fundersam.
  Om det nu är så att concertan har fått ett lägre påverkan, vilket jag utgår från i och med att jag är något sömnigare nuförtiden och att jag presterar sämre i sängen. Vad tror du? Kan man höja doseringen för att få samma effekt som tidigare? Vad anser du angående intag av alkohol… ska jag sluta helt eller ta måttligt i sammband med umgänge?

  Mvh Leonardo

  1. OM det är en faktor som verkligen oroar dig något oerhört, så varför inte utesluta orosfaktorn med en gång dåråh?
   Vad har du för argument?

   Eye, lyssna
   Om du är lite sömnigare och sämre presterande i sängen kan det lika gärna bero på att du känner dig själv bättre och lyssnar bättre på dig själv än tidigare. Det är inte alls ovanligt att personer som börjar med Concerta kan uppleva att de förlorar kraft och bitvis i början känner sig svaga. Eller helt enkelt börjar uppfatta sig själva mer i verkligheten, men andra utanför upplever det som tvärtom. Vad som är vad i sängen är än mer komplex fråga då man i princip alltid är fler än en och ingår i ett samspel, en upplevelse av sämre prestation i ett samspel kan lika gärna spegla att du fått en ökning av din egen självkritik och din förmåga att se verkligheten ur flera perspektiv än ett. Mitt råd blir därför att försöka se vad som är vad och vad som leder denna mening mot komma och punkt

   Sverige har en sjuk alkoholkultur tycker jag och det mesta blir tillåtet med alkohol… Att ha ADHD innebär i princip att ha mer de flesta av de egenskaperna som alkohol kan ge, behöver du verkligen den? Ökad impulsivitet sämre koncentration etc.

   Fundera själv men ha i bakhuvudet att personer med ADHD är överrepresenterade vid impulsiva brott osv. alkohol har en stark förmåga att ta fram det dåliga i ADHD. Ska du dricka så låt bli Concerta, det blir ingen bra kombo.

 10. Hildur!.

  Just fibryomalgi är ju en osäker diagnos. En sjukdom som inte finns. Således borde de symptom den sjuka upplever inte påverkas av dricken

  1. ja något år senare… men de där var nog de dummaste jag läst på länge en osäker diagnos och en sjukdom som inte finns?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *