Kriminalvården missbrukar sin ställning

Kriminalvården har under flera sekel ägnat sig åt relativ klockren förnekelse av en problematik som de rimligen har sett förhållandevis mycket utav. Flera projekt har gång efter gång kunnat notera att del förefaller finnas en stor lönsamhet för samhället att  behandla personer så att de inte återkommer till Kumla Universitetet eller högskolan i Hall där de erbjuds just ett brett socialt kontaktnät med personer som tillhandahåller utbildning i de kriminella verksamhetsgrenarna till en kostnad av runt 1000 kronor per dag.

Varför är det egentligen så?

ADHD-behandling i Kriminalvården extremt lönsam

Vi vet att behandlingen av ADHD inom kriminalvården förefaller lönsam och det finns inga direkta tecken som tyder på något annat. Motståndet och argumenten till motståndet förefaller vara relativt fulländad tankemässig inavel, vars tecken återkommer gång på gång. Här Kriminalvårdens f.d. direktör till Regeringen…

Övergripande strategier kring de strategilösa - ett genidrag eller högdragen idioti?

Själva kärnan i problemet förefaller vara att de med ADHD inte ska behandlas för att de har just ADHD.  Eller ska man tolka det som det ultimata tecknet på att Kriminalvården är såpass mån om att klienterna kommer tillbaka till organisationen och att en korrekt hantering av ADHD problematiken kan riskera att klienterna inte kommer tillbaka i lika hög omfattning som tidigare?

Ja, i så fall är det ju mycket lätt att förstå att de intagna inte alls får den rimliga vård de har rätt till och som rimligen också kan vara delar av orsaken till en problematik som långt senare blir så mycket mer komplexare.

Ingen påstår ju att Kriminalvården har varit okunniga om ADHD problematiken, inte alls! De har med näbbar och klor aktivt arbetat för att förneka fenomenet som få andra. De har inte alls velat stå upp för sin förnekande ställning heller utan tvärtom krävt censur på de delar av detta beteende som blottats i dagens ljus.

Kriminalvården ADHD bördigt

 

Detta ville kriminalvården CENSURERA

Läs om vad Kriminalvården inte ville att någon skulle få veta om sin egna hållning till ADHD redan 2008 och fundera sedan på vad som kan tänkas ha hänt sedan dess… Varför är det så viktigt att blunda och kräva att andra ska göra detsamma? Tja, om Kriminalvården inte missbrukar sin ställning vad gör de då? Vad vill du kalla det?

 

En slösande och ineffektiv kriminalvård

I Kriminalvårdens egna narkotikaprojekt så knarkades det väl mer än på andra ställen i fängsligt förvar, så visst gjorde narkotikaprojektet skäl för namnet.

Särskild narkotika satsning ökar narkotika konsumptionen

Om nu Kriminalvården säger att de tänker göra något åt problemet, kanske det är dags att våga fråga när kommer det att vara åtgärdat och hur lång tid kommer det att ta innan man testat igenom sin population av klienter vilka ofta förefaller ha hamnat där av en anledning som gör att de dessutom har en stark tendens att återkomma?

Bo Söderpalm

Vilken vård erbjuder kriminalvården om de inte ens kan erbjuda vård för den åkomma som mycket väl kan tänkas vara delaktig i grunderna till klienternas problem? Varför är det så dyrt att behandla något som inte behandlas på annat sätt än genom att aktivt blunda?

Kriminalvårdens främsta uppgift borde vara att se till att människor i möjligaste mål inte återgår till den verksamhet som gjorde att de hamnade där, men hur kan man säga att de förefaller ha brytt sig om det hitintills när en stor del av populationen förefaller ha ADHD som med stor framgång ignorerats hitintills…

 

2 reaktioner på ”Kriminalvården missbrukar sin ställning”

 1. Intressant alltså, jag är 48 och medicinerade i fem år med höga doser Concerta, sen vet jag inte vad som hände alltså men jag började få ett fruktansvärt ångestpåslag, så jag diskuterade med min läkare, jag är alltså bipolär-II också, och efter samtalet så hade han satt in mig på Elvanse. Har idag endast 70 mg som jag tar på morgonen, jag måste säga att Elvansen är mycket bättre på mig, det är tänkt att jag ska få 50 mg klockan 13:00 också. En fråga, hur kom det sig tror du att jag helt plötsligt drabbades av en monumental ångest då jag ändå ätit Concerta i fem år utan biverkningar? Jag har ju tre diagnoser, jag är Asperger. har ADHD och Bipolär-II. Min egentliga sak jag ville säga är att då jag haft många skov med hypomani i mitt liv men efter jag sattes in på Elvansen har jag inte haft ett enda, det är en mycket bra medicin och den ger ingen eufori vid den dosen jag har. Tack, mycket intressant blogg!

  1. Ok lite av en gissning blir det mot din komplexa bakgrund.
   Tänker vi oss Concerta som något vilket förstärker en funktion, vanligen blir filtreringsfunktionen för personer med ADHD det mest märkbara. Rädsla i allmänhet kan ha den tunnelsynen att blicken smalnar rädd och i aggressivt självförsvar, beredd att springa eller vad som helst som tar en själv ur detta läget. Detta kan bli självpotentierade i ökande grad och lättare o-hanterbart för någon som aldrig har varit där förut.

   Du ser den där snygga bruden och knäna bara blir gelé, så kommer feedbacken att skärp dig för FAN, vad fan håller du på med. Alltså ett exempel på en händelse där du inte kan känna igen dig själv. Men här märker du kanske att du hetsar upp dig och saker och när saker och ting inte blir bättre av det.

   Värre blir det när du inte vet vad det är för process som går igång och därför är det ju också svårare att reglera den. Min gissning blir att du ofta har legat nära gränsen (nära skjuter ingen hare men kan (ge en schysst morot) …) och faktiskt mått bra av det, men här har gått närmare och närmare en gräns du inte varit medveten om.

   Nyckeln ligger i variationen, att du kan komma nära dina gränser och bättre lära dig att känna igen dem, på en nivå som passar dig. Kanske Concerta gav dig en ökad stabilitet och stabiliteten gav dig den mindre fundamentala variation som du tidigare alltid haft. Ångest är ett ord som kan betyda så många saker från så många håll. Träna så att du blir stärkt i dig, ett bra sätt att höja effekten av avslappning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *