ADHD FAQ

hallå heller är vi alla olika eller1

Se även Vad är ADD och  Vad är ADHD

Har ditt barn har problem med att få uppmärksamhet från ditt barn? Har du svårt att få ditt barn att uppmärksamma det du säger?
Pratar han eller hon nonstop eller har svårt att vara bland andra? Har ditt barn har svårt att kontrollera sitt beteende?

För vissa barn, dessa kan vara symtom på underskott av uppmärksamhet med hyperaktivet eller ADHD. Egentligen en svårighet att låta viljan styra uppmärksamheten i en loop. Att uppmärksamma vad du uppmärksammar och dra slutsatser av det inför vad du sedan ska uppmärksamma.

Vad är uppmärksamhetsunderskott, eller ADHD?

Svårigheten att styra och leda en fokuserad uppmärksamhet med viljan en längre tidsperiod. Något så centralt kan självfallet påverka barnen på olika sätt. Det gör det svårt för ett barn att fokusera och uppmärksamma många saker men också något så naturligt som att leka kan påverkas. Vissa barn kan vara hyperaktiva eller har svårt att hålla sig lugna. ADHD kan göra det svårt för ett barn att följa med i skolan eller bara vara med kompisar på ett sätt som alla tycker känns tryggt och bra.

ADHD kan behandlas. Läkare och specialister kan hjälpa till. Vad som är vad är ofta egentligen ganska svårt att säga, då det ena kan vara orsakat av det andra osv.

Är ADHD något nytt?

Nej det finns inget som tyder på att ADHD eller ADD är en ny företeelse däremot så har den ständiga diskrimineringen mot personer med uppmärksamhetsstörningar nu börjat avta. Det finns mycket tidiga noteringar om liknande fenomen i historien, där barns problem med uppmärksamhet visade sig hur de även kunde komma av sig mitt under en lek eller något annat göromål som för de alldra flesta barn går tämligen problemfritt per automatik.

ADHD Historia

Här kan vi se att problematiken vare sig är ny eller speciellt unik för vår tid, däremot tar sig diskrimineringen ständigt nya uttryck. En del grupper säger sig vilja hjälpa men levererar däremot aldrig något konstruktivt som hjälper. Kanske är det viktigare för de grupperna än att tro på sin egna godhet än att leverera resultat. Redan 1798 såg vi den första läkaren beskriva fenomenet.

ADHD historia Del 1 Alexander Crichton

ADHD historia Del 2 Alexander Crichton

ADHD historia Del 3 Sir George Frederick Still

ADHD historia Del 4 Charles Bradley 1937 – Benzedrine

Vem kan utveckla ADHD?

Barn med olika bakgrund kan ha ADHD. Både pojkar och flickor, men vi vet att flickor tenderar att underdiagnostiseras och om de blir diagnostiserad i mindre grad än pojkar få en medicinsk behandling. Kvinna & ADHD

Tonåringar kan ha ADHD

Vuxna kan ha ADHD också, den gruppen som verkar vara mest underdiagnostiserad är flickor eller kvinnor.

Vad orsakar ADHD?

Ingen vet säkert. ADHD kommer troligen från en kombination av saker, några av orsakerna som diskuterats mycket kring är:

-Gener, eftersom risken att få symptomen förefaller vara ärftlig i hög utsträckning

-Bly i gammal färg dvs mönja och vvs delar eller bly i luften från bensin verkar kunna påverka, troligen också kvicksilver

– Rökning och alkoholkonsumtion under graviditeten är faktorer som förefaller öka på ADHD och ADD

-Vissa hjärnskador kan ge liknande symptom

-Livsmedelstillsatser om tillsatser kan  göra hyperaktivitet värre, har det spekulerats mycket omkring.

-Vissa människor tror att raffinerat socker orsakar ADHD. Men de forskningen stöder inte tanken på att socker orsakar ADHD. Däremot kan det vara rimligt att anta att en diet utan snabba kolhydrater på mycket kort sikt är sämre för de med ADHD, men på lång sikt antagligen mycket bättre då den kommer att öka på mängden av BDNF som är en av hjärnans tillväxtfaktorer. Vilket bör vara gynsamt för barn med ADHD.

Fantastiska resultat av Ketogen diet har setts vid epilepsi, en del av barnen verkar ha blivit helt befriade från sin epilepsi, återstår att se en liknande diet kan påverka symptomen för ADHD och i vilken omfattning.

Se och hör en av de ledande forskarna, Russel Barkley berätta om den senaste forskningen i ett långt och detaljerat videoinslag.

Vilka är symptomen för ADHD?

ADHD har många yttringar. Några symptom verkar vid första anblick se ut som normala beteenden för ett barn, men ADHD gör dem mycket värre och inträffa oftare. Barn med ADHD har minst sex symtomen, som visats sig före 6 års ålder.

Barn med ADHD

Störs lätt och glömmer saker ofta
Byter för snabbt från en aktivitet till nästa
Har problem med vägbeskrivning
Dagdrömmer för mycket
Har problem med att avsluta uppgifter som tex läxor
Tappar bort leksaker, böcker och skolmaterial ofta
Fipplar och våndas en hel del
Pratar nonstop och stör människor
Kör runt och böökar
Trycker på och vill leka med allt de ser
Kan  mycket otåliga
kan VRÄKA UR olämpliga kommentarer
Har problem att kontrollera sina känslor


Hur vet jag om mitt barn har ADHD?

Ditt barns läkare kan ställa en diagnos. Eller ibland kan läkaren hänvisa till en specialist som är mer erfaren  med ADHD att göra en diagnos. Det finns inget enskilt test som kan berätta om ditt barn har ADHD.

Det kan ta månader för en läkare eller specialist för att veta om ditt barn har ADHD. Han eller hon behöver tid att titta på ditt barn och kontrollera om andra problem. Specialisten kanske vill prata med dig, din familj, ditt barns lärare och andra.

Ibland kan det vara svårt att diagnostisera barn med ADHD, eftersom symptomen kan se ut som andra problem. Till exempel kan ett barn verka lugn och skötsam, men i själva verket han eller hon har svårt att uppmärksamma och ofta distraherad. Eller ett barn kan fungera dåligt i skolan, men lärarna inte förstår att barnet har ADHD.

Om ditt barn har problem i skolan eller hemma och har under en längre tid, be sin läkare undersöka om det kan röra sig om ADHD.

Hur kan barn med ADHD bli bättre?
Barn med ADHD kan bli bättre med behandling, men det finns inget botemedel. Det finns tre grundläggande typer av behandling:

1. Medicinering. Flera läkemedel kan hjälpa till. Det vanligaste är centralstimulerande medel vilket ofta men inte alltid  hjälper barn fokusera, så att de bättre kan ta del av skolarbetet och inte som en del barn med problematiken snarare verkar förlora kunskap i skolan.

Dessa läkemedel kan ge biverkningar såsom sömnproblem eller magknip. Men det vanligaste förefaller vara att barn sover bättre med en centralstimulerande medicinering.

Ditt barn kan behöva prova några mediciner för att se vilka en fungerar bäst. Det är viktigt att du och din läkare titta på ditt barn nära samtidigt som han eller hon tar medicin.

3. Terapi. Det finns olika typer av terapeutisk behandling. Beteendeterapi kan hjälpa till med att lära barn att kontrollera sitt beteende så att de kan följa med bättre i skolan och hemma.

5. Medicin och terapi tillsammans. För många barn verkar en kombination av insatser vara det bästa dvs både terapi och medicinering.

Hur kan jag hjälpa mitt barn?

Ge ditt barn vägledning och förståelse. En specialist kan visa dig hur du hjälper ditt barn med positiva förändringar.

Hur ADHD påverkar tonåren?
Att vara tonåring är inte alltid lätt. Tonåringar med ADHD kan ha en tuff tid. Skolan kan vara en kamp, och vissa tonåringar tar för många risker och kan verka älska att bryta regler. Men barn med ADHD, tonåringar kan bli bättre med behandling.

Vad kan jag göra för min tonåring med ADHD?
Stöd din tonåring. Ställ tydliga regler för honom eller henne att följa. Försök att inte straffa din tonåring varje gång han eller hon bryter mot reglerna. Låt din tonåring vet att du kan hjälpa till.


ADHD Test

En del tycker det är intressant med så kallade ADHD Test. Men oftast säger det i sanningens namn inte så mycket, men kan måhända vara ett bra diskussionsunderlag att ta med sig till sin doktor. Här ser du några av de vanligaste testerna.

Här har vi samlat de mest kvalitativa ADHD testen.

Fakta om ADHD och ADD

Här har vi samlat en hel del länkar om ADHD och ADD.

Kan vuxna har ADHD också?

Många vuxna har ADHD men vet inte att de har det. ADHD hos barn, tonåringar och hos vuxna kan göra livet utmanande. ADHD kan göra det svårt för vuxna att känna sig organiserade, hålla fast vid ett jobb, eller gå till arbetet i tid. Vuxna med ADHD kan ha problem i relationer, eller bara allmänt rastlösa på en mångfald sätt.

ADHD hos vuxna kan diagnostiseras och behandlas. För vissa vuxna, kan kunskapen om  att de har ADHD kan vara en stor lättnad, att äntligen kunna förstå varför man själv har haft så oändligt stora problem trotts att man ofta eller ständigt ansträngt sig för att just slippa dessa problem.

Några Svenska ADHD Resurser

Längst ned på ovan hittar du en massa torrent med information om ADHD, NPF och liknande.

Mediciner vid ADHD Allmänt
ADHD information för läkare
Metamina – Dexamfetamin
Metamina + Alkohol=Nej!
Concerta + Alkohol = Nej

FAQ ADHD, Uppmärksamhetsstörning, Attention, ADHDTest, Symptom

5 reaktioner på ”ADHD FAQ”

 1. Vad orsakar ADHD? *Ingen vet säkert*. Det här är ett totalt ogrundat påstående som lurar folk…

  Idag så vet man ganska så *jättesäkert* vad det är som orsakar Adhd problematik hos olika individer. Även om man nu inte talar högt om det.

  Men det är väl mera komersiellt gångbart att påstå annat?

  När man är uppriktig om vad forskning, vetenskap och sjukvård har att säga om orsaksbakgrunden så får folk sparken.

  Man vill inte veta vad det är som orsakar. Och dom ”patienter” som vurmar om NPF, som är ett påhittat begrepp utan grund, gör inte att folk blir mer ”upplysta”.

  Läser man DSM-IV och annan dokumentation så står det endast ”funktionshinder” men någonstans att det är ett NPF finns inte att hitta.

  Vilka källor använder ni för att verkligen bekräfta det som står här i inlägget.

  Det känns som att allt är väldigt ”definitivt”, bortom rimligt veenskapligt tvivel? Om någon läser om Adhd för första gången, så kan ju dom få för sig att allt stämmer i detta Inlägg även om det är massa som inte stämmer då.

  Sedan om man litar på neuropsykiatri och ”tror på ett NPF” så kan man inte uppge Terapi som en behandlingsform.

  NP säger att alla med ADHD och abc diagnoser har en hjärnskada som är obotligt. Denna skada gör ”vissa” av oss lika dumma som schimpanser.

  Det enda som kan lindra vårat lidande är att ge oss amfetamin. Även om man nu inte fått fram några resultat att vi har något fel på hormoner/siglansubstanser, eller att amfetamin påverkar det dopaminerga systemet i hjärnan till det positivare för oss.

  Lite synd är det för eran blogg är den som verkar mest seriös om abc diagnoser. Vilket gör det extra synd att ni inte försäkrar er genom att kolla källor själva.

  Kör man ”Copy-paste” metoden, så kan ju lögner från andra, felaktiga påståenden osv komma med, och framstå som att ”Det verkligen är på detta sätt” även om det nu inte stämmer.

  Så vitt jag vet så orsakas Adhd av hjärnskada/biologiska genetiska skäl hos 1.25promille av dom som får Adhd diagnos. För resten av oss 99.99% så orsakas adhd problem o beteende av psykosociala orsaker, el psykosociala och biologiska orsaker.

  Det finns omfattande källmaterial om mycket som rör Adhd. Om man nu ”orkar” att läsa dem. Som det här med bly t.ex. Det är ju 90år gammal info el någe sånt. Sen att kost skulle påverka situation märkbart bättre för psykiatripatienter är ju också ett antagande bara, även om det nu inte kan skada någe med ”nyttig” mat.

  Jag tycker att om man ger sken av att veta hur det ligger till. Så har man ett ansvar emot dom som söker svar då. Så man bör ju vara försiktig i sina påståenden och antaganden. Men det är ju bara jag som är så krånglig el?

  Det här e bara menat som en funderare, o inget gnäll. Är det så att om neuropsykiatri påstår att vi är små gröna vättar. Tror man på det också, eller dubbelkollar man själv isåfall?

 2. Ja precis ska man ge sken av att veta kanske man också ska uttala sig försiktigt. Formuleringen ingen vet direkt följt av genetiska modeller för sårbarhet är nog inte så dum i mitt tycke.

  Har du någon bättre och formulering som koncisare och mer välgrundat talar om vad som orsakar ADHD, tar vi tacksamt emot den. Skriv gärna ned den här så att alla kan läsa den.

  Du efterfrågar källorna och eftersom vi inte forskat själva så är det självfallet citat från forskningssammanställningar eller forskare. Här ser du ett tydligt exempel.
  https://adhd-npf.com/adhd-den-senaste-forskningen/

  Intressant att du skriver copy and paste metoden, det är kanske inte direkt det vi brukar få kritik för. Kom nu med ett riktigt konstruktivt och välunderbyggt förslag till förbättringar….! Eller varför inte göra ett bättre och mer konstruktivt FAQ själv?

  vi väntar med spänning på att se vad du skapar. Självfallet är det ofta bra med olika sätt och vinklar att se det hela ur.

 3. Russel Barkley är ju ett sjyst ansikte utåt, och verkar vara en himla sympatisk lirare. Jag gillar han, även om jag nu inte kanske har kollat allt han har presterat, eller att jag kanske inte delar samma uppfattning om total-orsaker till adhd.

  Länken du uppgav som en källa. Det är en länk till nyhetstidningar. Ofta så är det ju en vetenskaps journalist som dragit sina egna slutsatser? Vet inte om det är jag som är cynisk men jag litar inte överhuvudtaget på journalister längre.

  Källa = 1sta hands universitets/forsknings rapporter. Annars är ju problemet det att man måste lita på att andra hands källan har läst rätt, och dragit samma slutsats som forskarna.
  Svenska NP professorer brukar ha en motsatt slutsats än de forskarna som är uppehov till källan har/hade. Om man nu ska lita på de *svenska vetarna* som påstår att chefsforskaren var så inkompetent att han hade fel slutsats, hur ska man då lita på att han genomförde forskning utan fel? Sättet som dom refererar tillvarandra, och till källor är ofta inte kloka.

  Det finns forskare som har en helt annan uppfattning.

  Det finns neuropsykiatriker som delar NP’s orsaksbakgrund, och ”citerar” forskningsresultat helt fel och uppger att forskaren har påstått något som han/hon nu inte gjort.

  Vissa grejjer har man helt o hållet slutat att forska på, för man ”antager att det är en officiellt uppfattning att det stämmer”. Även om det nu inte finns forskning el källor som faktiskt stödjer detta antagande. Ungefär som Aristoteles antog att herr Atom’s hypotes om materiens beståndsdelar var helt felaktig. 2000 år senare (efter att man kört med de 4 elementen) så kom man på att det var som Atom nu sa 2000år tidigare. Att man antager och misstar sig om saker är ju inte förbehållt adhd forskning.

  Många forsknings-rapporter är ju låsta på univeritets nivå, så att det kostar helvetes mycket att få tillgång till dom, vilket är ett bekymmer.

  Men den läkare/forskare som har varit mest uppriktig med källor och som sammanställt dom mest aktuella källor som NP använder sig av, är T.Ljungberg. Hans bok uppger vilka källor som påstås säga vad, och mer därtill, vilka forsknings-undersökningar som varit likadana, och fått helt andra resultat. Boken innehåller direktanvisningar till dessa källor så det kan ju vara otroligt intressant att läsa för dom som anser att NP har 100% i sina antaganden då. Boken bygger på hans forskar grupps arbeten 2001, som gjordes på socialstyrelsen beställning.

  Men precis som för +2000år sedan, då ingen ville veta av att all materia bestod av en odelbar minsta partikel, som vi idag nu vet stämmer. Så vill inte folk (åtminstone myndigheterna) höra talas om allt som talar emot NP’s version.

  Men jo. Som du säger, så kan jag inte komma svajjande och påstå att saker inte är som dom verkar vara, och jag inte har bevis för mina argument.

  Jag har nu börjat med att ”låna” den amerikanska PDF-textversionen av DSM-IV, och lagt ut den fullständiga beskrivningen av Adhd. Adhd inkluderas inte överhuvudtaget i något NPF begrepp på klinisk nivå, vilket är intressant pga den biologiska orsaksgrund dom tjatar om. Det är ju en föreställning som kommer någon annanstans ifrån än av psykiatrin, att adhd är ett npf. Det är en psykiatri diagnos för psykiskt sjuka, som i sin tur leder till funktionsnedsättningar i akademisk o yrkes miljö, om dessa nu inte är anpassade till individen.

  Allt som NP säger om orsakerna, har man endast ett väldigt svagt vetenskapligt stöd för idag. Vilket man kan vända på som man vill. Man kan ju istället säga att det finns väldigt starkt vetenskapligt stöd för att säga att NP nu har helt fel.

  Vad ska man säga om, och göra med, alla vetenskapliga undersökningar som påstår en helt annan bild? Det finns hur mycket som helst av dom, även om dessa sopas under mattan. Hur kan man lita på att dessa forskare har fuskat till ett felaktigt resultat, medans dom andra med en ”politiskt korrekt” orsaksbakgrund som stödjer NP är mer ärliga och mer vetenskapligt korrekta? Verkligheten är ju så att det är bäst att komma fram med ett resultat som stödjer NP, annars får man sparken…

  Jag ska lägga ut på min blogg senare allteftersom, med det som talar för, och det som talar emot hela den biologiska versionen vs en kombinerad version. Med förhoppningsvis direkt länkar till forskaren e-post så att man kan fråga själv, eller tjacka artikeln om man nu har stålar till det.

  Vad många (påstår inte dig nu) verkar göra är att citera någon i 3dje el 4de hand, där det visar sig att det inte alls stämmer överens med vad forskaren själv har antagit, eller påstått.

  Ta som det här med Adhd-Gåtan är löst bla bla, som man fick läsa om. Källhänvisningen. Hon som har skrivit avhandlingen drar ju definitivt inte sådana slutsatser som massmedia påstår. Utan säger att det ännu inte alls är säkert vad man ska dra för direkta slutsatser.

  Hade svensk psykiatri verkligen följt dsm’s rekomendationer och anvisningar, så hade jag fått en helt annan diagnos. Någonstans så är det ju kanske egentligen inte fel med diagnoserna el orsaker direkt. Orsaksbakgrunderna ska ju vara till för att samhället ska kunna ge förebyggande vård. Den enda orsaksbakgrund som samhället inte behöver göra något åt är ju genetiska grunder. Då kan man ju bara lindra.

  Jag hajjar ju idag att vanligt folk inte är intressearade överhuvudtaget. Psyk-patienterna accepterar dom påstådda diagnos orsakerna. Och myndigheter tycker det duger jättebra med dagens bild. Och dom som tidigare har opponerat sig, har gett upp, för att dom inte vill bli av med sitt jobb. Det här gör väl att det kommer att ta en viss tid att lägga upp allt på bloggen iom sviktande motivation.

  Genom historien så är det ju ofta så att den officiella versionen inte stämmer med verkligheten. Men vad gör det, om man halshugger dom som klagar…

  Kika göra in på mitt hak framledes o ge din syn.

  I DSM så inleder man med att man endast beskriver ett psykiskt tillstånd i diagnoserna och understryker detta. Inte en hel personlighet, livsstil etc. I DSM Adhd diagnosen så tar man upp att både arv och social miljö spelar in.

  Jag vet inte om du är diagnostiserad, eller om du jobbar inom psykiatri, vilket skulle vara kul att veta.

  Mvh, M

 4. Vem jag är tja, det undrade jag ganska hårt när att jag kom hit och tog det första andetaget. Till namn och hemvist dock välbekant för en massa. Eftersom vi ställer diagnoser på psykiatrin och annat så kanske det inte alltid är så bra att utge sig för att ha någon diagnos, men i fall man gör det så gör man det väldigt ombytligt. Antar att det är just därför ingen här marknadsför sin eventuella diagnos förutom att vi är galna, men det förstår nog alla.

  När det gäller ADHD FAQ får du gärna göra en bättre. Det ska bli intressant att se vilka prioriteringar du gör.

  Den verkliga forskningen och mjölk skiljer sig egentligen mest bara på en punkt, mjölken blir gammal. Mitt problem är att det finns för mycket mjölkforskning som inte leder någonstans i praktisk mening för andra än forskarna själva. Man få ta det mesta med en nypa salt, för så är det ju här i the milky way att vintergatan i sig själv verkar vara en ganska hal sak. och ganska skruvat blir det.

  I en ADHD FAQ kan det lika gärna stå om Adderall och Vyvanse, extremt dyra medicineringar för personer med ADHD men till vilken nytta? Och vem tjänar på att medicinen kostar 420 dollar i stället för 20? Tja, inte är det de som bäst behöver vård kan jag tro. En alternativt verklighetsorienterad ADHD FAQ kanske skulle handla mer om diskrimineringshistorikens bockfot, eller den socialkannibaliska konstarten att äta upp andra och sedan gå och rösta i deras namn.

  Vad gillar du den nya ADHD fakta artikeln då? Är den nått att hänga i julgranen? Eller är det bättre när jag kommer ut ur garderoben?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *