Radioaktiv strålning Schizofreni och ADHD

-Kommer ADHD och Schizofreni att öka eller minska på grund av kärnkraftsolyckan i Japan?

Svar: Bägge kommer sannolikt att öka men av olika anledningar. Verkningarna kommer att vara främst märkbara lokalt.

Efter Tjernobyl så ökade andelen barn med ADHD, vi skrev om det i inlägget om Tjernobyls skugga, i inlägget finns också en del referenser till schizofreni och Radioaktiv strålning. Slutsatserna som dragits tidigare är att det främst verkar ha varit om stressen var hög under graviditeten som ökade på mängden av ADHD, då stråldosen och frekvensen av ADHD/ADD inte verkar korrelera nämnvärt.

Schizofreni ökar runt Tjernobyl
Med början år 1990 har det skett en betydande ökning av incidensen schizofreni hos personer boende i säkerhetszonen runt Tjernobyl i jämförelse med den allmänna befolkningen (5,4 personer per 10.000 i säkerherzonen mot 1,1 per 10.000 i Ukraina 1990). De som bestrålats med måttligt till höga doser (mer än 0,30 Sv eller 30 rem), hade signifikant mer schizophreniforma syndrom. Slutsatsen har blivit att personer som utsätts för 0,30 Sv eller mer löper större risk för sjukdomar inom schizofreni spektrumet. Det har föreslagits en integration av internationella insatser för att diskutera och organisera gemensamma undersökningar inom detta område som är av stor betydelse för både klinisk medicin och neurovetenskap (1) Men en sak verkar helt klarlagd och det är ökningen i frekvens av schizofreniliknande sjukdomar också har sett i Hiroshima och Nagasaki.

i Hiroshima smälte visarna fast

I en Japansk  hypotes om Strålningens effekter noterar att både barn och vuxna personer som fått strålningsterapi kan få kognitiva symptom vars orsaker inte är mer klargjorda än så. Studier på djur visar dock att en ackumulerad effekt kan ses i området i och runt hippocampus med en mindre nervtillväxt som följd. Balansen mellan nervtillväxt och nervdöd spelar förstås en avgörande roll för slutresultatet och effekten. För att få klarhet i orsakssambanden gav de råttor en stråldos på 15-Gy, de noterade en minskad nervtillväxt, en ökad benägenhet till nervinflammationer men även sociala avvikelser, råttor som bestrålats tillbringade ungefär hälften så lång tid åt att umgås med sina artfränder. Den Japanska hypotesen sammanfattar att radioaktiv strålning mycket väl kan ses som en tänkbart bidragande orsak till schizofreniutvecklingen hos råttor och visar flera likheter med ett välbekant förlopp.

Schizofreni Orsaker

Svenska skolresultat efter Tjernobyl
När Mårten Palme 2009 undersökte den intressanta frågan om de radioaktiva utsläppen från Tjernobyl påverkade resultaten hos Svenska skolbarn som låg i mammas mage under den perioden så pekade en del emot att mängder som tidigare ansetts som ofarliga visst kunde ha en mätbar påverkan. Läs avhandlingen (pdf)

Afrikas första kärnkraftsreaktor
De äldsta kärnkraftsreaktorerna som människan känner till i det planetära systemet är 2 miljarder år gamla naturliga kärnkraftsreaktorer belägna i Oklo Gabon, Afrika.(4) De härstammar från en tid då det mest fanns encelliga organismer på jorden och utvecklingshistorian ännu var ung och de organiska språket sakta spiraliserade sig ut som molekylära byggnadsställningar i atmosfären runt jonernas elektrostatiska massa eller tvärtom. In-form-at-Ion.

(1)
Schizophr Bull. 2000;26(4):751-73. Oxdford Journals
Schizophrenia spectrum disorders in persons exposed to ionizing radiation as a result of the Chernobyl accident.
Loganovsky KN, Loganovskaja TK.

(2)
Irradiation in Adulthood as a New Model of Schizophrenia
Yasuhide Iwata, Katsuaki Suzuki, Tomoyasu Wakuda, Norihito Seki, Ismail Thanseem, Hideo Matsuzaki, Takayoshi Mamiya, Takatoshi Ueki, Sumiko Mikawa, Takeshi Sasaki, Shiro Suda, Shigeyuki Yamamoto, Kenji J. Tsuchiya, Genichi Sugihara, Kazuhiko Nakamura, Kohji Sato, Nori Takei, Kenji Hashimoto, and Norio Mori.

(3)
Chernobyl’s subclinical legacy: Prenatal exposure to radioactive fallouts and school: Outcomes in Sweden
Douglas Almond, Lena Edlundz, Mårten Palme.

(4)
The natural Nuclear reactor at Oklo: A Comprison with modern nuclear reactors

4 reaktioner på ”Radioaktiv strålning Schizofreni och ADHD”

 1. Faktamässigt annorlunda vinklar och väldigt bra skriven läsning med tankeväckande vändningar. Tackar för den artikeln och kunskapen!

  1. Tackar för det tyckte själv det gick strålande ett tag. Det där med jonbalans och sådant får sig en intressant twist när jonerna går rätt igenom skinnet.

 2. Jag tror att det saknas ett steg i slutlednings-sambandet mellan strålningen och ökningen i schizofreni/adhd osv. Det är min gissning att människor som lever i de miljöerna inte längre har lika bra tillgång till naturliga, nyttiga livsmedelsprodukter efter en sån katastrof. Antalet aktiva bönder i området minskar eller försvinner helt, det leder till högre matpriser osv…

  Jag har själv testat ett mycket logiskt och enkelt sätt :
  byt ut alla mejeriprodukter mot riktigt smör och riktig grädde. jag har skurit ner på kolhydrater (inte alls så extremt som LCHF-folket, men ändock minskat jämfört med den extremt korkade ”tallriksmodellen”.) Jag äter mycket mer fisk och nästan inget kött alls längre. och mycket mer protein ifrån bönor och nötter. Och jag äter inga light-produkter eller saker med konstgjort socker!

  Det krävs inte några droger, dyra preparat eller fåniga fabrikstillverkade tillskott för att ”medicinera”. Ta bort den största mängden av alla konstgjorda tillsatsämnen i maten istället! Minska på sockerberoendet! och sluta var så rädda för fett! Äter man riktigt smör så blir man mätt fortare och klarar inte av att trycka i sig fler tomma kalorier.

  jag har i många år vägt väldigt mycket för lite, 59-64 kg, 190cm lång. (trots att jag alltid ätit väldigt stora portioner och alltid varit hungrig) Nu är jag äntligen på väg upp till lite mer normala 70 kg!

  Jag kan äntligen andas normalt utan motstånd, tänker mycket snabbare och kan koncentrera mig bättre under hela arbetsdagen. (för ett halvår sedan trodde jag att jag skulle dö av astma eller KOL eller av att kvävas i sömnen av min apné)
  Och jag känner mig mätt efter en måltid, det har jag faktiskt saknat i hela mitt vuxna liv.

  Jag skulle vilja försöka göra samma ”lilla” dietförändring i en gigantisk skala på massor av skolbarn, men det får jag väl knappast för jag är inte akademiker eller ”proffs”.
  För jag tror att det skulle åtminstone hjälpa några andra att klara av sin skola bättre. och kanske kanske mildra sjukdomar som depressioner, schizofreni, adhd, add…
  Jag talar inte om ett dyrt projekt eller ett tv-program, bara som en medmänsklig omtanke, för att jag vet att alla barn från början har samma potential. Och det vore egoistiskt och taskigt om jag inte fick dela med mig av vad jag vet.

  tack för denna websida och tack för att jag fick skriva av mig. hör av dig med ev. frågor, jag är intresserad av att ställa upp som volontär, gratis med min nyvunna kunskap om mitt friskare liv.

  1. Ibland kan det vara bra med fria radikaler ibland dåligt. Det är i varje fall vad jag sitter och skriver på nu, helt enkelriktad och halvt målmedveten. ROS garden and the combing of the garderner, eller att bara kratta det man har för att se hur det går och hur lökarna tar sig så gott det förmår. Rätt var det är får man en tulipan till bemärkelsedansernas linda.

   Den som kommer förbi och ser äppelträden beskäras kanske inte förstår hur de växer och tar sig av det, än mindre hur en concerterad orkestrering kan bli musik som håller sig ganska länge. Vad som är strålande för den ena äro icke alltid strålande för den andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *