1177 svarar inte om Haldol

Bakgrund: 1177 kommer med en rad intressanta påståenden om Haldol (Haloperidol) vi skriver och undrar vilka vetenskapliga belägg de har för att påståendena är korrekta och har vetenskaplig grund. Något raka svar på frågorna har vi inte alls fått däremot svepande beskrivningar och hänvisningar som inte alls stödjer den bild som 1177 väljer att framföra.

Tidigare inlägg:Ger Haldol inte beroende? Vetenskapliga belägg tack vilka belägg har 1177 för sina uppgifter om Haldol, enkla frågor om vetenskapliga påståenden till en av nätets största upplysare kan väl inte vara så svårt?

Framkallar Haldol Inte beroende? II -Bevisen? Samma frågor igen, kanske måste man påminna?

Frågor om Haldol Med en belysning av den faktiska verkligheten och bakgrund, om forskningsfusk och hur dementa ges den drog som bevisats minska hjärnans densitet snabbast av alla ämnen som uppmätts. Är det vad dementa behöver? På vilken logik bygger det i så fall?

Haldol – FaktaVad 1177 undviker att berätta

Haloperidol har en förmåga att förstärka beroendeskapande beteenden vilket visats på både människa och djur. Möss som fått Haldol visar ett förstärkt intresse för droger. När personer med schizofreni fått äran att pröva Haldol så ökar deras konsumtion av cigaretter (McEvoy et al, 1995) och det är väl bara bra? När sedan friska personer fått äran att pröva en enda dos av Haldol så ökade deras rökning signifikant. (Dawe et al, 1995) Så måhända är det inte bara möss som ökar på sina drogsökande beteenden av Haloperidol – Substansen som innehar världsrekordet i att minska ned hjärnans volym på kortaste tid – The fastest way to a smaller brain.

I syfte att förenkla frågeställningen så att även experterna förstår den så kan vi titta på den lilla flickan härnedan. Hon har använt ett neuroleptikum som blockerar D2 receptorerna, men samtidigt som D2-receptorerna blockeras så regleras de upp. Vem som helst kan förstå att om anledningen till att preparatet användes i första läget så är problemet värre i andra läget eftersom problemen sekundära till D2 aktivitet nu är uppenbart förvärrade i delar av hjärnan.

Med tanke på att fenomenen ni ser ovan inte fanns där innan hon började med Haldol men däremot efter att hon använt det, sannolikt beroende på en uppreglering av D2 receptorerna så förefaller det för många ganska troligt att hon nu måste ta en D2 antagonist för att bli av med biverkningarna. Kan man anse att den lilla flickan blivit mer oberoende av D2 dämpande medicinering eller har hon blivit mer beroende av en D2 antagonist? Den lilla flickan på bilden har inte ätit några mediciner på länge, det här är hur hon ser ut efteråt. Någon som har intellektuella problem att inse att  behovet av D2 blockerande medel ökat?

1177’s medicinske expert kanske skulle fundera lite? Eller åtminstone kunna belägga sina påståenden?

1177 skickar ett långt mail som inte lyckas svara på en enda av grundfrågorna vilket är djupt imponerande, kanske har mycket att lära sig om evidensbaserad medicin och dess utvärdering? Är 1177 med sin medicinske chef så förvirrade att de inte hittar hem, så behöver de inte vara oroliga vi kan försöka hjälpa er om nu fakta inte utgör en tillräcklig inspiration. 1177 inleder sin beskrivning om Haldol med att :”Den kan även användas vid förvirring hos äldre” vilket även det verkar ha mycket klena vetenskapliga belägg, i varje fall om man får tror Cochrane institutet, sedan vi skickat länken till 1177 har vi vare sig hört av 1177 igen eller deras medicinske chef, kanske är verkligheten bakom evidensbaserad medicin alltför svårt att ta till sig?  Just själva tanken att ge det preparat vilket har världsrekord att på snabbast tid minska ned hjärnvolymen till äldre dementa personer med förvirringstillstånd verkar oerhört intressant! Vem är det egentligen som är förvirrad?

1177 drar sig dock inte för att ställa frågor:

”Du undrar i dina mejl om vad det finns för vetenskaplig dokumentation
när det gäller risken för beroende av Haldol. Jag undrar varför du ställer dessa frågor upprepade gånger. Har du egna tråkiga erfarenheter av sådan behandling eller är det någon i din närhet som har det?
Det är alltid lättare att svara på en fråga av det här slaget om man vet lite mer om bakgrunden till den.”

Tja, Anledningen till att någon ställer frågor en gång är väl att man vill ha svar på dem? Eller känner ni till några andra anledningar? Ställs frågor upprepade gånger kan det väl bero på att de inte besvarats, eller vad tror ni? Är ni för paranoida för att besvara den enkla frågan ni får rakt? Eller tror ni att frågan beror på en nyskapad naturlag? När 1177 skickar fram sin medicinske chef för att besvara frågan så skriver han utan att lämna minsta klarhet i frågan:

Det finns många vetenskapliga studier som under åren visat att Haldol inte är beroendeframkallande. Studierna är numera gamla och de är inte tillgängliga i moderna databaser för vetenskapliga studier.

Oops ser man på det finns plötsligt en “många vetenskapliga studier”, dock verkar det inte gå få fram en enda av dem, än mindre att få fram namnet på författaren eller titeln  på det påstått vetenskapliga arbetet… Så gammalt är trotts allt inte Haldol eller Haloperidol med tanke på att det syntetiserades den 11 februari 1958 av Bert Hermans vid Jensens då helt nya labb i Beerse som slog upp portarna den 27 april 1957. Så mycket går relativt enkelt att få fram, liksom en rad annat, men inget som belägger de ifrågasatta påståendena.

Den som kommer med påståenden som saknar vetenskapligt stöd ägnar sig nog ganska ofta åt kvacksalveri. Verklighetsförankringen lämnar mycket att önska. Kanske 1177 kan lära sig något om evidensbasering av Cochraninstitutet? Låter det logiskt att rekomendera personer med lindrig demens att ge det medel som har världsrekord i att minska hjärnans densitet?

”The Cochrane Collaboration provides an international benchmark for the independent assessment and assimilation of scientific evidence.” Marie-Paule Kieny, Assistant Director General, Innovation Information Evidence and Research, World Health Organization

Forumet: Viska om Schizofreni – mer video om biverkningar som Tardiv Dyskinesi, (videon verkar ha tagits bort) Den vackert symmetriska järnvägen ovan är byggd av slavar i Gulag.

Nytt Schizofreni Forum: Viska 3.1

En reaktion på ”1177 svarar inte om Haldol”

  1. Jag tog 6 mg Haldol/dag förut. Samtidigt tog jag 40 mg Zyprexa, 10 mg Xanor, 30 mg Stesolid, 60 mg Fontex, 900 mg Heminevrin, 150 mg Nozinan, 4,5 ml Theralen, 800 mg Seroquel, 50 mg Propavan, 100 mg Atarax, 10 mg Sonata, 7,5 mg Zopiklon.

    Att tillägga är att jag är 21 år och väger 64 kg. Jag blev stämplad som schizofren när mina hallisar egentligen var epileptiska anfall från temporalloben. Jag hade blivit felmedicinerad i 7 år!

    Jag har slutat med alla mediciner utom Ergenyl, Lergigan och Theralen, men kan inte koncentrera mig som förut, och har nu fått diagnosen ADHD. Inget i min barndom tyder på att jag skulle haft såna problem. Haldol = hjärnförtvining!! Skulle vilja ta ett IQ-test igen, när jag var 14 år låg det på 136.

    Skulle vilja veta vad läkarna tänkte med när de medicinerade mig in i ett suicidförsök som höll på att gå jävligt snett.

    Är det nån som känner igen sig? Eller bara vill prata?
    Hör av dig till: prozac_perfect@yahoo.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *