Utarmat Uran och Neuropsykiatriska funktionshinder, autism och Vitamin D

Bakgrund: Svarta människor ur vissa befolkningsgrupper förefaller föda en högre andel autistiska barn. Svarta kanske behöver upp till 50 gånger mer sol än vitingarna för att få samma mängd D-vitamin genom solen. Speciellt frekvent verkar den ökade mängden autistiska barn vara hos de svarta kvinnor som bär slöja, somaliska kvinnor till exempel. Mats Humble och Susanne Bejerot gick ut i DN debatt och menade att man skulle forska mera kring detta. De möttes av en hel del avmätt tvekan.

Inte kan man väl ha D-vitaminbrist i Sverige och varför skulle blattebarnen vara så elaka mot den Svenska folkhemsdemokratin att de frivilligt gick och blev autister? Det finns väl ingen anledning att varna dem eller att ens forska kring det hela, eller vad ska vi säga?

För de som läste om ”the vitamin hoax” i ”The Reader Digest” och fortfarande kommer ihåg storyn så handlar den om just bluffen med vitaminer och vilka skador det kan ställa till med att ta för mycket vitaminer, jag håller med om en hel del i den artikeln, den nämner för övrigt också just vitamin D som en av de fåtal vitaminer man bör överväga att ta som extra tillskott. Så till och med starka kritiker till vitamintillskott kan inse fördelen med extra vitamin D, rent allmänt.

Faktum är att vitamin D brist eller dysfunktionell vitamin D omsättning inte sällan verkar vara ett problem vid flera neuropsykiatriska tillstånd och en del autoimmuna sjukdomar i stort. Schizofreni, SLE, Rheumatoid Arthritis, Fibromyalgi, Amyotrofisk lateral scleros, Multiple sclerosis, vissa Cancertyper men de mest typiska bristsymptomen i dagligt tal är benskörhet. Så visst finns det mycket som tyder på att man bör forska massivt kring effekterna av Vitamin D samt vitamin D receptorns -VDR- polymorfism.

Något som vare sig Susanne Bejerot Eller Mats Humble verkat ha tagit upp är det faktum att vi redan i dag känner till en del mekanismer bakom VDR polymorfismen och hur den kan manipuleras in på genetisk receptornivå, tänk om vi redan har sett konsekvenserna av en sådan manipulation i större skala?

Kan det ens vara möjligt?

Utarmarmande miljö finns väl inte?
Visst är det så att det inte går att förändra själva VDR´s genetiska uttryck? För det finns väl inga vetenskapliga resultat som säger att receptorn och dess funktion kan förändras radikalt utan att d-vitamin nivåerna förändras?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18502116?
I varje fall ingen forskning på utarmat uran?

Men en liten puff utarmat uran en kort stund spelar väl ingen roll för D-vitaminreceptorn, detta är ju ett helt hysteriskt resonemang.Genetiska rubbningar av en lite puff?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16502312?

Gulf War Syndrome finns väl inte?
Det känns däremot väldigt tryggt att veta att gulf syndromet verkligen inte kan ha något att göra med d-vitaminbrist, nu när vi dessutom vet att ingen av de drabbade uppvisar klassisk symptomatologi. Typ benskörhet, eller några av tecknen ovan, eller gör de just det?

Självklart svarar vi resolut nej på alla frågorna, Gulf War syndrome har ju dessutom ingen verklighetsbakgrund enligt den federala ”forskningen”. Men liken verkar stå på kö för att bevisa motsatsen. Deras kroppar tenderar till att uppvisa tecken av en ospecificerad infektion, låter det bekant? De har mera autoimmuna sjukdomar och cancer, känns det igen?

Och då talar vi bara om segrarens version, urvalet av soldater som fick en mycket liten del utav det goda, resten är ju blattar och de kan vi som vanligt skita i. Skulle någon åka till Irak och finna en ökning av vissa sjukdomar kan vi alltid skicka ned ett gäng socionomer som bergsäkert kommer att slå fast att det bara beror på sociala faktorer, vad tror du? Dåliga mödrar under kriget, låter det bra? Japp, det slår vi fast… Eller varför inte den frånvarande fadern?

Eller så kan vi ur en akademisk synvinkel välja något som ser bättre ut för att rättfärdiga vår nonchalans inför det som sker. Ska vi säga att vi inte tror på vitamin D? För inte vill vi väl tro på att vi har en ganska god modell av miljöstyrd VDR polymorfism?

Den enda slutsatsen jag kan dra är att det saknas vettig forskning ur ett folkhälsoekonomisk perspektiv, dvs att man börjar se och bedöma den verkliga infrastrukturen, människan, som något värdefullt i de torra ekonomiska modellerna av verkligheten. Läkemedelsbolagen tenderar inte alls att vara benägna att forska kring sådant. Friska människor levererar väl inga pengar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *