ADHD arbetsbortfall och johannesört + dålig vård

I senaste numret av Läkartidningen presenterar Anders Hansen en något slarvig studie om ADHD vilken inte alls verkar ta hänsyn till annan samsjuklighet eller liknande valörer. Likförbannat utropar artikelns rubrik: ”Omfattande arbetsbortfall vid ADHD …. Tja, vilka vetenskapliga kriterier kan ett sådant påstående anses uppfylla när det inte ens är säkerställt att det är just ADHD som orsakat frånvaron? Fyrfaldigt leve detta intressanta perspektiv….
Det positiva med artikeln är dock att man verkar ha insett det lönsamma inte bara för individen utan också givetvis för samhället med medicinering kunna hjälpa fram en bättre hälsa. Att personer med adhd löper betydande risker att hamna utanför behöver vi inte alls tveka på när vi ser hur många i fängelsemiljön som har adhd.
Mot bakgrund av det ovan sagda är det därför verkligen jävligt intressant att vissa personer tvångsmässigt och stereotypt verkligen går in för att ifrågasätta diagnosen ADHD och det som dagligen hjälper miljoner människor världen över till ett bättre liv. Jag kommer nog alltid att undra varför man måste ifrågasätta det som förbättrar livet för så många människor utan att presentera något som är bättre, skäms ni aldrig – eller saknar ni den förmågan?

Anders Hansen skriver vidare i Läkartidningen om att Johannesört inte verkar vara speciellt effektivt vid ADHD, samt att man i det i Amerika är betydligt mycket vanligare med amfetaminpreparat än vad det är i Sverige, vilket om inte annat påvisar det enorma tyckandet när det gäller just ADHD och den ytterst tunna evidensbaseringen man tillämpar. I Göteborg har man i prioriteringsplanerna inte ens tagit med amfetamin, vilket förskrivs i mycket låg grad i just Göteborg, men däremot de gamla rävgiften tricykliska antidepressiva, törs man ens påstå någon som helst evidensmässighet, eller är det mera tärningsspelande och Yatzy som avgjort prioriteringsbasen?

Hälso och sjukvårdschefen i Vgregion skiter väl i det, när han inte ens kan se till att behövande kan få en rimlig vård, varför då ens bry sig om adekvata medicineringar?

Högsta ansvarige tjänsteman i Vgregion Johan Assarsson kanske tycker kanske det blir för dyrt med beprövade preparat som är billigare än de nya… får man undra hur det står till?
Det skulle vara oerhört trevligt om Johannesört fungerade så att stackars barn slapp testa SSRI eller SNRI preparat vilka oftast visat sig grovt BEROENDEFRAMKALLANDE (Fast man ska kalla det utsättningssymptom, för att inte reta de industriella intressena)
Knuff, FriendFeed hyperactivity.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *