Sömnmedel till barn?

En del av de senaste dagarnas tidningar slår upp det stort: Sömnmedel till barn och förväntar sig en kanske en fet reaktion. Tycker det är olyckligt om man ska behöva medicinera sömn och vakenhetscyklerna rent generellt, vilket mycket lätt kan leda till en galloperande inflation.

I Några artiklar anger man den ökade behandlingen av ADHD som ett skäl till den ökade förskrivningen av sömnmedel, vilket låter mycket fundersamt. De flesta jag hört talas om har fått en mycket bättre sömn med ADHD medicineringen, får man en sämre sömn av sin medicin tycker jag att man måste fundera på om man verkligen fått rätt medicinering. Finns det verkligen många berättelser om lyckade kontakter med sömnmedel i längden?

Tillåt mig att tveka.
Melatonin är bland det enda jag spontant kan tänka mig i den vägen. Men att lära sig en god sömnhygien kanske är det viktigaste av allt. Har du en annan uppfattning berätta gärna….

Melatonin blir svårare att skriva ut – Circadin lättar

Se även vårt senare inlägg om Circadin och tveksamheterna frän läkemedelsverket.

3 reaktioner på ”Sömnmedel till barn?”

 1. Jag tycker också det är konstigt att man vill ge sömnmedel till människor med ADHD.

  Har träffat människor som getts sömnmedel tillsammans med centralstimulerande redan vid behandlingsstarten. De tog CS men struntade i sömnmedlen – de behövs ju inte! Själv tycker jag det är lättare att hålla en dygnsrytm med CS, vilket jag haft stora problem med innan.

  Det verkar vara annorlunda med ADD. Jag är inte så insatt i ADD, men de verkar bli piggare av CS och kan därför få sömnproblem. Är detta rätt…?

 2. Nej, de flesta sover bättre när de tar CS. CS normaliserar de flesta mönster vilket forskningen också visar.

  Rätt använt så får man en bättre vakenhets och sömnkvalitet. Att ta sömnmedel pga av CS låter som en felanvändning av medicineringen i mina öron.

 3. Hej!

  Tack för en intressant blogg (bitvis lite för svår för mig, men iaf!).

  När min son började med CS så behövde han sömnmedel till natten. Det här pga fortsatta insomningsproblem som följt med sen späd ålder. När CS gick ur kroppen fram mot kvällen så kom den vanliga rastlösheten och koncentrationsproblemen tillbaka och han kunde inte slappna av tillräckligt för att kunna somna.
  Därför åt han insomningstabletter en period. Nu har han istället fått Melatonin och på så sätt fått ordning på sömnen, men då, för sju år sen så var det ingen som föreslog melatonin utan det har vi fått sista året.

  Hälsningar Ella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *