Kan Flickor ha ADHD? 1

Favoriter från igår: Eller saker man hatar att behöva återupprepa. Kvinnor eller tjejer med ADHD är ofta inte alls lika påfallande hyperaktiva eller utåtriktade, snarare inåtvända och självdestruktiva.

”Jag får dräpa min adhd-sida”Publicerad: 20 februari 2008.Lina, 37 år, är en av de kvinnor som fått diagnosen först i vuxen ålder. SVD serie handlar om en osynlig grupp med adhd – kvinnorna…. och vad händer egentligen ser vi en postiv utveckling? Se också

Kvinna & ADHD

Vad säger Fredrik Reinfeldt och Maria Larsson? Har vi en klarlagd diskriminering i Sverige som ingen ens orkar mäta?

Mera om kvinnor, flickor, tjej, AHDH, ADD, Attention, Attention deficit,

2 reaktioner på ”Kan Flickor ha ADHD? 1”

  1. Det känns som att du generaliserar det lite nu, jag menar – bara för att man är tjej betyder inte det att man har en annan slags (mildare) version av diagnosen! Visst, jag är medveten om att det är vanligast för tjejer att bli inåtvända när de har adhd, men det finns faktiskt vi som är precis lika utåtriktade, hyperaktiva, impulsiva och med precis lika mycket aggressionsproblem som ”kill adhd”. Jag har flera tjejkompisar med adhd och de fyller alla de symtomen, som jag också själv gör. Alla är olika, och det är fortfarande en diagnos och inte något som är könsrelaterat, eller? Vill gärna veta hur det kommer sig isåfall! Tack :)

    1. Hej Vilding!
      Javisst är det ett generaliserade för att visa den gruppen som ofta inte alls får någon behandling. Vilket inte alls behöver stå i något motsatsförhållande till att tjejer också har ADHD problematik liknande den som killar har. Anledningen till att gruppen tjejer med ADD lyfts fram är bara för att de lika generellt sett inte får vård i samma omfattning och om de får vård är det en annan vård än pojkars vård. Att tjejer och kvinnor får mindre vård verkar uppenbart och sägs också rent ut av tex SBU. Tjejer med liknande symptom som killar tillhör nog den grupp som också får vård i liknande utsträckning som killar, vilket också är anledningen till att vi inte fokuserat på det, då det kanske är mera självklart.

      Varför killar får mer vård? Tja, det är en ganska bra fråga som vi försökt titta på och belysa men framförallt också förändra. En del av svaret ligger i att diagnosen från början var gjord för pojkar…. Tittar du runt lite grand så ser du nog en del av våra tankar runt det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *