Metamfetamin större hjärna mindre innehåll

Tidigare inlägg om Metamfetamin


Fler och fler rapporter kommer om Meth eller Meta amfetamin, vad är då det och är det farligt?Metro DN 2 3 HD SvD

Både ja och nej, tar du Meth för att bli hög är risken mycket stor att du inte kan sluta, och varför skulle du sluta då? Meth får dig att känna dig som en supermänniska med missbrukardoser. Det är också vid de doserna en nedreglering av dina dopamin neuroner kommer att ske främst D2, livet blir helt enkelt pissigare utan Meth, deppigheten tyngre och sunket värre. Studier på Methberoende har påvisat inflamationstillstånd som gjort att hjärnan svullnat upp vilket gett dem en större hjärna med mindre innehåll.

3 no no
Ska du undvika 3 droger i ditt liv så är det Meth, Heroin och Crack. Meth kan i mycket låga doser vara bra för hjärnan vilket mycket drastiskt och snabbt förändras vid högre dosering, något som är oundvikligt ifall du sniffar drogen men framförallt om du röker eller injicerar meth, det finns ingen hejd, det finns det inte nej det finns det inte. Har du börjat och sedan slutar är allt bara piss. Bara att ta och fatta det. Kokain ger en enorm höjning av dopaminnivåerna, Meth ger 3,5 gånger högre höjning av nivåerna och sitter i längre. Så om du tror att Kokain är farligt tänk då vad Meth är.

Duscha dig i fakta

Om beroende och beroendeutveckling

Morfin
Du kan ta morfin i 10 – 20 år i ganska höga doser utan att utveckla något beroende om du tar det enbart för att bli av med en mycket svår smärta. Men tar du det och blir hög så komer beroendet snabbt och skoningslöst.

Vad många idag inte förstår är att Meth är som en förskärare, i början kanske man bara ser de positiva effekterna av Meth, de rakar kanske bort de dåliga sidorna och frälser dig, sedan kommer resterande delen. Många droger kan vara som en kniv hushållens bästa redskap att skära sitt dagliga bröd men också ett distinkt mördarvapen som strimlar mycket annat. Vid högre doser är Meth oerhört stimulerande och destruktivt för hjärnan vilket kan ses ganska tydligt på de som har hållit på med meth en tid. Meth är en av de absolut mest beroendeframkallande drogerna kända av människan när den används för att bli hög. Egentligen en missbruksutveckling ganska lik Heroin och morfin.

Meth och ADHD
USA behandlas personer som har ADHD ibland med Metamfetamin, varför utvecklar de nudå inte ett beroende om meth är så fruktansvärt beroendeframkallande. Läs svaret ovan, personer med ADHD tenderar inte att bli höga på medicinska doser av Meth. Om en person med ADHD däremot börjar använda missbrukardoser av meth kommer denne mycket snabbt att hamna i ett djupare missbruk som kommer att vara svårare att ta sig ur än för andra, anledningen är lika enkel som skrämmande, du reglerar ned dina dopaminreceptorer vid de doseringar som används vid meth missbruk. Har du ADHD har du redan färre av dem, kanske inte så smart att ta av det lilla som finns?

Hade vi haft en förening för de med ADHD som fungerade hade det varit en självklar uppgift att gå ut och varna för missbrukets konsekvenser för de med ADHD. Meth är ett synnerligen dubbeleggat redskap, rent medicinskt i låga doser kan det vara bra, i högre doser kommer det utan tvekan att förvärra de flesta symptomen till betydande handikapp. De med ADHD är också mest benägna till detta missbruk och de kommer tveklöst att fastna hårdare.

Knullgrisar i tomteverkstan?
Skolundervisningen om droger är under all kritik och säkert många gånger väldigt kontraproduktiv, där ska allt alltid vara väldigt dåligt, skadligt och börjar du så lossnar alla tänder samtidigt som du mördar dina kompisar och sätter på grannens hund. Kanske inte direkt sant och det förstår vilken unge som helst, dessvärre är att de ungar som gör tvärtemot har fått en av de tydligaste incitamenten under sin utbildning och vem som helst fattar väl att man börjar inte missbruka bara för att det är så jävla dåligt? Däremot har förtroendet för drogupplysningen sjunkit till noll och det är exakt där vi står i dag. Något som är förbannat tråkigt när det kommer en drog som meth, potent nog att sänka några generationer åt helvete om den missbrukas.

Droger ska generellt sätt inte användas av den växande hjärnan då de tenderar att störa tillväxten av hjärnan. Något som är viktigast just för de små.


5 reaktioner på ”Metamfetamin större hjärna mindre innehåll”

 1. Huruvida du utvecklar ett beroende eller inte har EJ med dosen att göra eller hur långt tidsmässigt intaget är.
  Jag tycker det är farligt att påstå att du kan inta morfin i 10-20 år utan att utveckla ett beroende, oavsett dos. Människor läser detta och tror att de inte hör till någon riskfaktor.
  Oavsett dos du intar så måste du höja den med tiden för att få samma effekt, detta gäller alla som intar preparatet.
  Alla som utsätter sig för ett sinnesförändrande medel oavsett dos och oavsett om du köpt det på gatan eller fått det på recept, utvecklar förr eller senare ett beroende, vissa efter tre gånger, 70 gånger, andra efter 200 år. Vad som bestämmer detta är sociala faktorer, personlig känslighet och medfödda faktorer.
  Glöm inte heller att nämna ghb, gbl och bd när du pratar om världens farligaste droger. Dessa ger ett beroende som ofta är svårare att ta sig ur och där den genomsnittliga åldern för dödsfall ligger på 25 år.

  Drogterapeut

 2. Happ det låter bra att beroendeutvecklingen ej har med dosen eller tiden att göra! har du något vetenskapligt stöd för det eller fantiserar du bara? Kom igen nu jag vill har svar!

  När det gäller doshöjning vill jag också ha några vetenskapliga bevis för att det är så i alla fall.

  NÄr det gäller användande av smärtstillande medel i syftet att stilla smärta kan du vända dig till närmsta smärtklinik och rådfråga dem om det stämmer att personer med svårt smärta kan ta morfin utan att bli beroende. Det är farligt att påstå det ena och andra korrekt, men farligast av allt är väl ändå att vilseleda?

 3. Ja det är ganska intressant det där man opiaterna och smärtbehandling. Och har du sett något förslag på förklaring någon gång?

  Man kanske kan gissa på en katalysator som reglerar toleransutveckling (nedregleringen) och som har en viktig funktion i den friska hjärnan för att hålla det på lagom nivån. Vid smärta kan man ju tänka sig att enzymet hämmas. Det måste ju vara så för att de kroppsegna opiaterna ska fungera.

  Men jag vet inte.

 4. Nedreglering hos den beroende har en annan linjesträckning än den som blir oberoende av morfin, tex den som blir fri från långvarigt smärttillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *