Hjälp de neurotypiska med Asperger

* * * *


Pan Pizza utan botten tack
Personer med Aspergers syndrom förefaller vara väldigt valmedvetna om den stereotypi som präglar skolväsendet och skolsystemet i det stora hela. Den neurotypiska personligheten har dock ofta väldigt svårt för att erkänna att den är centrum för en normativ inbillning om mer än bara utbildningens väsen, därför kommer lite information väl till pass.

bara fyllning, ytan är samma som innehållet
PS. det är ofta viktigt att du inte nämner NT-stereotypin vid kontakten med varelserna ur den gruppen, de förstår då helt enkelt inte vad du menar eftersom de ofta använder språket för andra ändamål än att spegla den yttre verkligheten, vilket kan göra dem enormt handikappade i operativa språk och effektiv överföring. NT personligheten kan därför oftast må bäst om den får känna sig lite överlägsen. Gärna i forma av en överlägsenhet som ger NT chansen att verka något annat. Att hjälpa är därför ett ganska bra exemepel på när överlägsenhet kan mixas med en osjälvisk yta. (Det gillar NT) Men kom ihåg att inte säga något om den neurotypiska normativitetens alhelgonarådande stereotypi! NT-tolkar i det fallet inte signalen för NT kan ofta tro att den inte kan lära sig något av den underlägsna. Annars hade ju det stereotypa skolsystemet varit anpassat till eleverna för länge sedan, eller hur? Att skolan med alla sina pedagoger varit så helvetes jävla lomhörd inför sin uppgift så länge säger väl allt?

Bottenlös urkund
Men har du sett någon straffats för att ha tagit ifrån ett barn sin naturliga kärlek till inlärning? Kanske ett av basalfundamenten för samhällets fortlevnad hälsa och välgång. Nu ska vi veta priset på allt men inte värdet på något. Anspela på sex men aldrig säga fitta. hurra.

Köp: boing boing
För att råda bot på den funktionella isolering som NT kan uppleva visar vi här hur NT kan inse att även personer med Aspergers syndrom kan gå i högskolan universitetet osv om bara skolan inser att den inte behöver vara så stereotyp, utan faktiskt kan ta hänsyn till de individer som finns i den också. Det finns många med Aspergers syndrom inom universitetsvärden men det kunde finnas många fler.

>Hjälp personer med Asperger’s syndrom i högskolan, några tips till det neurotypiska normväsendet

Se även bloggen NPF som hjälper NT att förstå bortom sterotypin, här med:Asperger survival guide. Asperger Encyclopedi på ärans och hjältarnas blogg.

Det är inte alls ovanligt att den neurotypiska personligheten är girig eller låtsas inte förstå vad som menas ibland men tänk på at alla neurotypiska inte är likadana även om deras normativa uppfattning väldigt ofta är stereotyp.

Bilden överst är från Neurotypisk kokainreklam som givetvis anspelar på att mödrarna ska vara ansvarsfulla godhjärtade och givetvis ge dem det kokainhaltiga tabletterna Iron-bitters. Helt utan ironi va? Jo det kan du kanske tänka dig? Plink Plonk? gogga gagga?

11 reaktioner på ”Hjälp de neurotypiska med Asperger”

 1. Kanske skulle du göra något mycket mer förenklat och tydligt?

  En punktlista med tips?
  Och länkar till fördjupad information?

 2. Tack det var roligt att du gillade den 15 minuter långa kvalitetsvideon! Det viktigaste i läge 1 är att råmaterialet kommer fram och penetrerar. Som du säkert bitvis kunnat följa pågår viss strukturering.

  Men först vill vi bli älskade och sitter nu bara och väntar på beröm. Att vara först att presentera flera av böckerna om Aspergers syndrom för läsning direkt på bloggen var fantastiskt och en pionjärinsats det håller jag med om. Vi får se om det finns tid och lust som du säkert sett finns det grisar som bara svinar runt och förstör också…

  Du kanske vill hjälpa till? Vi behöver en grisvakt som håller de värsta grisarna borta verkar det som, är du rätt man för jobbet?

 3. jodå råinfon först ganska viktigt det med. Kanske du kan förenkla det du menar och göra det du föreslår?

  Annars kommer det nog ändå vad det lider.

 4. Låt mig strukturera…

  1. Beröm

  Det mer konstnärligt verbalt kommer in bättre nu än säg för fyra månader sedan. Jag tror det gör att läsaren inte lika lätt distraheras eller filtrerar bort.

  2. Tydlig text är nog viktigt

  Kring den här bloggpostningen är jag nog ganska typisk för era bloggläsare. Har ytliga kunskaper om Asperger, vill lära mig mer men vill egentligen ha något ganska kortfattat och enkelt. Jag kan säga att jag här hade problem med att ta till mig vad menade med NT personlighet.

  Som bloggläsare skummar man ju ofta först för att se om man vill läsa det. Redan där sätter det sig ofta saker och ibland felaktigt. Det blir sedan förvirrat när man läser. Det tog mig ett tag att få det rätt.

  3. Förenkla åt er

  Egentligen skulle det säkert tillföra mig något att försöka göra det men vad som krävs för det är mer än jag har att ge. Det saknas hos mig för mycket kunskap.

  Min inlärning på hela det där området går också område för område. Jag tror det måste vara så för mig.

  4. Hitta rätt på bloggen

  Lätt att hitta mer relevant information är väldigt viktig. Ofta kommer ju besökaren egentligen fel jfr vad han söker. Länkarna som jag nu ser att ni har bl.a. till:

  blogg.npf.nu/2009/03/survival-guide-for-people-with-asperger.html

  Är ju strålande (har inte läst den än). Men jag missade länkarna första gången.

  Egentligen tror jag att ni kan skippa irrelevanta länkar som dom till metamfetamin o.s.v. och länka bara väldigt relevant.

  Sedan har det en poäng för er att tydligt och ofta länka till er bloggpostning som varnar för risker med metamfetamin. Lämnar man nu bara behovet av att varna är det en förtroendefaktor som hjälper personer att sortera er information rätt.

  5. Marknadsföring av bloggen

  För marknadsföring tänk på att väldigt lite just kan ge någon trafik. Länkar från sådant som är nofollow ger heller ingenting med Google.

  Men jag ska ordna er några länkar som jag tror kan ge lite trafik över tiden.

 5. Så där nu har jag tänkt like kring beröm.

  Det är ju en väldig prestation ni gjort:

  1. Den är så vitt jag vet unik på svenska. Flera liknade bloggar finns men de jag sett stannar av. Det är naturligt eftersom det krävs så mycket men…

  2. Att klara arbetet ni gjort är enormt. Särskilt som det ligger ett personligt lidande som stör både generellt för vad man kan prestera och ännu mer i ämnesområdet.

  3. Faktamässigt känns materialet även mycket korrekt. Det är väldigt värdefullt därför att det finns nästan inget material på svenska på nätet som inte är likartat allt annat. Ofta 1 – 2 sidor.information som egentligen inte säker något som någon har nytta av.

  4. Ni har även en stor bredd på materialet. Även där är det unikt.

 6. Ett bra sätt att uttrycka det ni skapat är att det är unikt. Något som ingen annan orkat.

  Det imponerar på mig därför att jag vet att det är oerhört svårt.

 7. Roligt att du gillar det vi skriver och tycker det är bitvis unikt. Med tanke på kvaliteten på det du själv skriver så inser du säkert också snabbt vilket arbete som ligger bakom.

  Bara i fallet med Hippokrates gick åtskilliga veckor för att kunna konstatera vad som inte skulle skrivas om… via några professorer som sett saker som inte finns för att uttrycka det snällt.

 8. svar till inlägg 4
  Metamfetamin känns viktigt att prioritera just nu och har därför länkats extra flitigt en rad kvalitativa videos har också introducerats. just förklaringen varför metamfetamin kan vara skadligt mitt i en propagandadjungel är inte alltid helt lätt.

  4:5 när kan det eventuella kanske tänkas träda fram ur skuggornas mörker då?

  Jo strukturering och organisering är viktigt av materialet men allt tar tid och det kommer nog i sin tid. tycker själva att vi blivit både bättre och sämre. men den som inte vill avsätta lite extraenergi för att sätta sig in i materialet kanske ska gå ut på stan och köpa polkagrisklubbor i stället och sätta sig för att slicka på? tycker också det måste framgå att vi är sjuka i huvudet, eller vad säger du?

  ska noga begrunda det du skrivet i övrigt

 9. Personen som gjort några av inläggen ovan har begärt att få inlägg borttagna, något som beviljats. En möjlighet hade varit att han skulle sett alltför okänslig och dum ut om det hade fått stå kvar, men vi är snälla och generösa även ifall någon stackars person skulle råka lida av inbillningssjuka.

  Kanske ska man höra sig för med lite andra forum och se vilka som delar erfarenheterna kring detta fenomen vilket självfallet väcker en rad frågor. Så vi går försiktigt fram för att inte såra den grandiosa narcissism som kan finnas.

  Men en sådan Ikarotisk seglats brukar ju iofs alltid åtföljas av en våldsam känslighet för kritik. Vi får väl sparsmakat åse om så är fallet i just det här ärendet.

 10. Hans blev inte du bannad från SEO-Forumet? Var det för att du tror dig veta en massa som du inte vet och samtidigt är dålig som fan på att ta kritik? Eller var det av andra orsaker?

 11. Vilket arbete att känna,och få ner det i ord och meningar..
  Jag som relativt nydiagnostiserad vuxen med atypisk autism och ADD har fått skratta åt ironin och allvaret i samma stund.( Vi inom autismspektrum skall inte förstå ironi har jag förstått ????..hmmm…)
  Fortsätt skriv, det är viktigt………………
  /Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *