Fungerar ADHD Medicin: Concerta & Ritalin?

Efter en rad osakliga skriverier om ADHD medicin med aftonbladet i spetsen så kommer nu lite mer sakligare vetenskapligare rapporter som egentligen berör hela samhället. När effekten av ADHD mediciner nu studerats så har det gjort på personer som egentligen står under ständig övervakning då de sitter i fängelse, varför det finns goda skäl att anse att både verkan och biverkan skulle vara mer uppenbara än annars. Nedan några citat från rapport som intervjuat en av deltagarna kring effekten av ADHD Medicin. SvT Rapport berättar att ADHD projektet på Norrtälje anstalten får vara kvar och kan komma att utvecklas vidare på andra anstalter.

”Var som natt och dag”
Därmed började också hans nya liv på rätt sida av lagen.
-Det var som dag och natt. Jag förändrades helt och hållet. Jag kunde tänka klart och jag kunde tänka innan jag handlade, säger José.
-Istället för att direkt få ett raseriutbrott fick jag en riksdag i mitt huvud som röstade för och emot om jag till exempel ville slå någon som tittade snett på mig. Jag blev lugnare och hittade mina känslor. Plötsligt kunde jag känna empati och gråta om jag såg något sorgligt på en film. Det har jag aldrig gjort tidigare.

Våldet försvann
Enligt José var ADHD-avdelningen på Norrtälje den lugnaste avdelningen han varit på under alla sina år i fängelse.
-Det har inte förekommit något som helst våld eller aggressioner.
Man löste allting med munnen. Vi ändrades från att vara våldsbenägna till en slags hippie-avdelning där vi bara satt och pratade om känslor eller satt och pluggade. Det var roligt att se att man kunde förändras så mycket av medicinen.

Så vad säger du, kan medicinering av ADHD fungera? Eller har du några bättre alternativ att komma med i praktiken?

Det bästa sättet att utvärdera om ADHD mediciner fungerar är att utvärdera medicinen på personer som står under noggrann kontroll och övervakning. Vart kan nu detta ordnas bättre än på just våra fängelser?

Som vi redan vet har kriminalvården varit utomordentligt negativ till att kriminella personer med ADHD skulle få en medicinsk behandling för sina problem. Negativiteten har bitvis varit så stark att när den speglats så har enskilda kriminalvårdsbyråkrater krävt censur kring uppgifterna. Att generaldirektören inte tycker att populationen är en populär grupp då den saknar framåtsyftande strategier etc har vi redan sett flera prov på liksom att forskningschefen för kriminalvården upptäckte att även kvinnor är människor och därmed kan behandlas för ADHD precis som män . Kanske svänger det nu för kriminalvården efter att censurförsöken kring sina egna vetenskapsförnekelser, narkotika projekt där interner knarkar mer än annars och andra ståtliga resultat som kanske lämnar ett och annat att önska när det gäller anknytningen till verkligheten och närliggande områden. Frågan är närmast varför kriminalvården är så negativ, är man orolig för att de trogna kunderna icke ska återkomma eller vad handlar det egentligen om?

För kunskapen om behandlingens lönsamhet är väl egentligen inte direkt ny… Men visst verkar det vara en smärre revolution på det personliga planet för deltagarna i projektet, vad kan man annars egentligen säga?

 

Utan kriminalitet och dödsdroger tack vare Concerta – Från: Institutet mot psykdroger och dödsdroger

Concerta (methylphenidate) the molecular reflections  – Se även ADHD och ADD youtube.

 

Som vanligt vill kriminalvården ha mer pengar för projekten, det verkar inte räcka med de runt 1000 kronor per dygn som en intern kostat tidigare för att internerna ska få den vård eller den medicinska behandling som andra medborgare kan få, frågan är med vilken rätt vård kan nekas till någon som uppenbart behöver den och vars resultat kan komma stora delar av samhället till godo?

1/Fungerar ADHD medicin?

2/ Fungerar kriminalvården?

 

14 reaktioner på ”Fungerar ADHD Medicin: Concerta & Ritalin?”

 1. Jag vet med säkerhet att concerta, ritalin, medikinet och equasym alla fungerar, men de fungerar inte för alla. Varje enskilt preparat, trots att de alla har metylfenidat som aktiv substans fungerar hela olika på samma person. Jag har en rätt många tungt kriminella vänner med gravt missbruk som bagage också och en del av dem vittnar som att deras medicin hjälper dem. De som jag vet fått hjälp av någon av dessa mediciner säger samma sak, att de får deras tankar blir ”normala”. Med ”normala” menar jag att de slipper deras kaotiska tankeverksamhet, att de får förmågan att kunna fokusera på ett tankemönster och således kan utvärdera just det som de tänker på och ta ett beslut efter att de tänktöver det hela, vad än det handlar om. Många med ADHD är sjukligt impulsiva och stressade som fan inombords, och de vänner jag har som faktiskt fått hjälp av liknande mediciner säger att den stressen försvinner och de kan överväga olika alternativ till handling.

  Dock kan jag även vittna om personer som inte alls fått hjälp av ADHD-mediciner, varav en del mår dåligt och får absurt mycket ångest på grund av dem, och andra som helt enkelt börjat missbrukat dem. En del som jag känner som har försökt ställa in sig på ritalin eller concerta, har fått en känsla av att de inte vet vem de är längre. Att medicinen påverkat deras beteenden så mycket att det inte känner igen sig själv och på grund av det har de mått väldigt dåligt.

  ADHD-mediciner är ingen magisk lösning för någon. Men en del får hjälp av dem, andra inte. Varför det är så vet jag inte, men jag är helt säker på att många som har diagnosen ADHD faktiskt inte har ADHD utan helt enkelt träffat på en lat läkare, eller en okunnig läkare eller manipulerat till sig lite ”gratis tjack”.

  1. Den som alltid har haft svårt att koncentrera sig och använt fartvinden för att hålla ångan uppe, kan bli bra mycket lugnare av just denna typ av medicin, det gäller många, kriminella är en grupp som också utövat den sysselsättning som ligger närmast till hands, för många av dem och andra har medicinen varit till stor hjälp, och ibland faktiskt genererar ett resultat som en del ansett vara ”magiskt” eller som ett trollslag.

   Att alla inte får hjälp av mediciner är ett faktum som noterades redan första gången centralstimulerande medel testades på barn. Jag är själv ganska nyfiken på varför, då det redan 1937 noterades att hos en del av barnen som medicinerades med amfetamin (benzedrine) kunde ingen som helst effekt mätas.

   När det sedan gäller de-personalisering och ångest av medicinen så är det tydliga tecken på att medicinen är olämplig för dem, är det sedan så att man börjar missbruka så tvekar jag på att man har en korrekt diagnos, vilket egentligen är det viktigaste av allt. Om det går att manipuleras sig till gratis tjack å detta viset är det ett tecken på att diagnoskvaliteten är för låg enligt min mening. För som du kan se i bland annat gruppdynamiken på några anstalter så förefaller man prata känslor och andra mjuka aspekter av livet än kommande brott på avdelningar där de inträttat en regelmässig behandling av personernas impulsivitet och därmed gett dem en rimlig möjlighet till andra alternativ att välja i livet.

 2. Hej

  Scientologerna påstår att Conserta är förbjudet för oss vuxna sedan något år tillbaka. Verkar konstigt eftersom ingen har sagt något i pressen. Kommer att söka medicin för min adhd men känner mig osäker inför det här.

  Jani

  1. Hej Jani
   När någon kommer med ett påstående så kan det var bra att kontrollera vilka källor påståendet har, eller hur?
   Att det skulle vara förbjudet är mer än jag känner till, varför inte fråga uppgiftslämnarna om källan till påståendet?

   Glöm inte att fråga om grundaren till scientologi delade ut amfetamin innan dianetik sessionerna eller hur det nu var, och om han gjorde rätt eller fel i det. För det är väl vad han själv skriver i sin första bok om det? Med andra ord gjorde grundaren av scientologi fel eller inte?

 3. Hej igen

  Har kollat ordentligt och ser att det inte var Scientologerna som hade skrivet om Conserta. Istället en grupp som kallar sig för KMR och här är länken.

  Jani

  ”ADHD-drogen Concerta får inte längre användas för vuxna i Sverige”
  Edit i stället för att länka till en osäker uppgift lägger jag in rubriken på meddelandet Admin.

  1. Hej Jani
   Den som är bäst insatt i den frågan är säkert företagen som tillhandahåller Concerta.
   Vänd dig med fördel till Jansen-Cilag och fråga om uppgifterna är korrekta. Hör gärna av dig till dem och kom tillbaka och berätta vad de säger…

   KRM grundades av scientologikyrkan & scientologikyrkans grundare Lafayette Ron Hubbard verkar ha gett amfetamin till sina adepter under dianetik sessionerna. Det förefaller inte ens ha företagits någon läkarundersökning innan.

 4. Svar

  Kommer inte fortsätta läsa allt negativt man skriver om våra Adhd preparat. Har faktiskt provat medicin för att par år sedan men slutade. Berodde nog på att jag mådde dåligt för den person man varit. Mina utbrott och elaka ord mot min familj kom fram till ytan som ett mörkt moln. Visst mådde min hjärna bra men varför var dessa minnen tvungna att göra sig hörda. Hade annars inga som helst biverkningar av Amfetamin och min hetsätning/bantning försvann. Istället så blev det vanlig mat utan att behöva tröstäta eller spotta ut.

  Godnatt

 5. ADHD-mediciner är beroendeframkallande!
  Nu undrar nog en del varför jag skriver detta då det är en sanning med stor modifikation.
  Saken är den att det är inte jag som anser detta, jag tycker uttalandet är idiotiskt och farligt eftersom det kan driva den allmänna opinionen till en negativ inställning till ADHD-medicin.

  Men den s.k. patientföreningen för personer med neuropsykiatriska funktionshinder Attention skriver i deras blogg att ADHD-mediciner är beroendeframkallande, och detta i en postning om argumentations-hjälp om medicinering.
  Länk:
  Jag försökte kommentera detta men min kommentar blev tydligen inte godkänd eftersom den inte dök upp på bloggen fast senare kommentarer har postats. Jag skrev detta (som jag anser är sanning):

  ”Ändra första raden i svaret till påstående 2 till: Ja, ADHD-mediciner KAN VARA beroendeframkallande och har biverkningar.
  Då stämmer det bättre överens med verkligheten.
  Erfarenheterna verkar vara att dessa mediciner (centralstimulerande)är beroendeframkallande i höga doser (vid missbruk), men inte beroendeframkallande i terapeutiska doser.
  Om man ska slå hål på myter så är det en fördel om man använder sanningen, att säga att dom ÄR beroendeframkallande är fel, KAN VARA beroendeframkallande vid höga doser är däremot helt rätt.

  M.v.h. Mats R”

  Varför en patient-förening sprider felaktigheter som kan användas negativt om medicinerna vet jag inte, jag är dock lika säker på att ovanstående kommer användas av scientologerna för att ytterligare försöka skada människor med ADHD.
  Klumpigt eller fullt medvetet av attention? Ingen aning, det enda jag vet är att det är totalt idiotiskt.

 6. Edit: nu publicerades min kommentar på bloggen hos attention, tycker fortfarande att det är helt fel att säga att medicinerna är beroendeframkallande…
  Men ovanstående inlägg känns inte lika viktigt att publiceras här nu då min åsikt kommit fram på attention-bloggen, upp till er på adhd-npf att avgöra….

  1. Hej Bomek :)
   Tack för att du uppmärksammade oss på denna text, visste faktiskt inte att attention hade några bloggar. Men visst håller jag med om att man inte ska ta missbruksaspekten i första hand utan de nettoresultat som hamnar i slutändan. Att inte medicinera kan vara ett missbruk med personens potential, vilket inte alls framgår av texten… Jag återkommer om det hela senare.

   Jag har personligen inte sett mycket som tyder på att ADHD medicin är beroendeframkallande när de används som ADHD mediciner, att samma substanser däremot kan framkalla beroende när de används i andra syften och doser kan göra det är inget nytt – men det är heller inte samma sak. I fall det vore samma sak så skulle en brödkniv heta mordvapen, förvisso går det säkert att använda det som skär vårt dagliga bröd till att mörda med men det gör i generell mening inte brödkniven till mordvapen.

   Allt kan vara farligt men är egentligen berg farliga eller är det vår okunskap om berg som är den verkliga faran?

   1. Jag har sn 2009 haft Concerta och efter att ha suttit på anstalt ett tag 2010 – 2011 (ca 18 mån) upplevt att jag från och till fått placebo.Har även under denna tid höjt min dosering från 108 till 126 om dan och även provat ritalin och concerta/ritalin och nu har jag Concerta igen men med 144 mg om dan men upplever det som att jag även nu inte får riktig medicin.Har precis som innan börjat skjuta upp saker,sne på allt och alla,gör inget klart bla bla bla…Under början av min tid på kåken satt jag i timmar och studera och sånt,läste MASSOR med böcker men nu skulle det inte gå.Har lite svårt att tro att den effekt jag haft av medicinering bara försvinner så direkt sammtidigt som en del bieffekter som muntorrhet osv försvinner så direkt samtidigt.

    1. Dörrarna öppnas och stängs..
     Javisst är det bra på kåken, du blir hjälpt av andra som gör det som de vill. Vilket gör att du kan koncentrera dig på att hjälpa dig själv som du vill.

     Är du osäker på effekten av din medicinering så ta den för guds skull inte dåråh. Ha ett uppehåll under en vecka, varpå du tar den igen veckan efter enligt dosering och samråd med din läkare. Återkom när du gjort detta 2 gånger, är du fortfarande inte klar över effekten varför ska du ta medicinen då? Nej blanda inte in en massa andra kort i leken. Du är jokern i din egen, frågan du kan ställa dig är om du skämtar med dig själv, är det roligt, eller om du måste trumfas tillbaka till kåken för att det ska funka.

     Det är skillnad på att vara trängd mellan väggarna och få styrkan därur eller att flöta ut i intet som ledde till att man sökte stöd av väggarna. Sök psykologhjälp och hjälp av bra vänner för att höra om hur de upplever dig med och utan medicinering. I mina öron låter det inte som ditt primära problem är ADHD.

     -Ställ inga frågor, kom med svar.

     1. OK,visserligen har jag haft hjälp av medicinen ävan inna anstaltstiden men jag har faktiskt tänkt i samma banor själv och tror nog att ett uppehåll kan va klokt kanske.Gjorde även det under anstaltstiden faktiskt.Tack för att du tog dig tid att svara iallafall.Måste säga att det är en väldigt bra sida det här inte som de andra jag sett.
      MVH

     2. Tack för det Fred!
      Skriv ned och ta hjälp av andra för att bättre kunna utvärdera medicineringens effekter mer objektivt. Minnet kan vara partiskt och inte ge verkligheten rättvisa. En del märker inte alls så mycket av medicineringen men deras omgivning märker det desto tydligare. Förändringar i återkopplingen kan vara centralt och höra till, därför är det viktigt att veta hur andra uppfattar samma sak.

      Är ett ben kortare än ett annat så haltar man, men sällan har hört någon som haltar påstå eller på något sätt uppmärksamma att världen åker upp och ned under spatserringen. Människan håller gärna sin spegelbild upprätt i världen. Vi är helt enkelt så vana med våra egenheter att vi inte ser dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *