Att kunna läsa & rätten till mentala glasögon

– Jag har aldrig kunnat läsa en bok tidigare eller pluggat på riktigt eftersom jag inte kunnat sitta still och koncentrerat mig. Men nu när jag får medicin samtidigt så är det en helt annan grej och jag har kunnat ta A-kursen i företagsekonomi och fått MVG och nu har jag sökt B-kursen. Det är faktiskt otroligt skönt, säger Marcus.

Berättar en intern i en artikel i DN om kriminalvårdens nya satsning på utbildning vilken verkar ha blivit en succé. Kriminalvårdsverket verkar äntligen börja röra sig sakta i sömnen, det går inte längre att bortse från faktum, att en bättre fungerande vardag gör människor mindre benägna att begå brott. Och kan du inte ens läsa en bok vilken karriär återstår då egentligen för dig i vårt moderna samhälle?

Kriminalvårdsverkets nonchalans är häpnadsväckande. I ett tiotal år har samma saker sagts gång på gång, Dr Kjell Modigh har skrivit några debattartiklar i ämnet och verkar ha varit aktiv ganska länge med frågeställningen. Under tiden fortsätter eländet Vissa psykiska funktionshinder ar inte politiskt gångbara. Ansvariga inom psykiatri och kriminalvård väljer att blunda. Trots all välgrundad forskning. Och trots enorma kostnader, både i pengar och mänskligt lidande. I ytterligare debattartikel skriver Kjell Modigh:

 • Tystnaden om sambandet mellan ADHD och sociala katastrofer i form av missbruk, hemlöshet och kriminalitet måste brytas. Politiker och andra beslutsfattare måste aktivt och utan ideologiska skygglappar sätta sig in i frågorna för att kunna fatta välgrundade beslut om hur dessa personer skall prioriteras.
Men föga hände, som vanligt! Det var heller inte första gången sambanden konstaterades eller belystes, men det kanske inte är så konstigt med tanke på att Kriminalvårdens egna utvecklingschef tidigare uppgett att ADHD är en ”modediagnos” och annat som knappast går att bekräfta utanför hans egna fantasi. Hur kan man ha en sån snubbe som utvecklingschef på kriminalvården då?

Har vi någon kriminalvård egentligen? Finns det några vetenskapliga belägg för att vi har en kriminalvård? Jag tycker frågan är ganska vettig med tanke på att jag sett väldigt få tecken på att någon vård ägt rum. Att sätta fina ord på gammal gröt kan vem som helst göra. När utvecklingschefen för Kriminalvården säger: Jag vill inte förringa professor Gillbergs forskning, men jag tycker ändå att det ändå handlar om en slags modediagnos. Här Så kanske man förstår det hela lite bättre, det verkar vara gammalt ideologiskt tyckande som styr kriminalvåden. Ett tyckande som kanske förstärker en social analfabetism.


Hade kriminalvården agerat strikt logiskt för att undvika förvärrade skador hade de gett behövande den vård som kunde hjälpa dem, men icke då! Det verkar viktigare att hålla fast vid någon ideologisk rappakalja, som tydligen är värda mer än andras liv och hälsa. ADHD tillhör en av psykiatrins mest väldokumenterade diagnoser. Vem ska längre ha rätt att vara så djupt illojalt marginaliserande att förneka människor med dessa problem en rimlig lösning?

Först nu börjar det röra på sig, inte illa såpass många år senare. Men är det verkligen bra att Kriminalvårdsverket har en forskning och utvecklingschef som inte respekterar de faktiska resultaten av tillämpad vetenskap? Välkommen till världen, vilka tecken finns det på att vi har en kriminalvård värd sitt namn? Missbruksvård som fungerar, Riksdagsmotioner, Yttranden från intresseorganisationer, säger sitt tydliga men när tänker Kriminalvårdsverket lyssna?

Bakom ytan puttrar i stället denna ständiga kontraproduktivitet, inte ens för samhället och interner väldigt lyckade projekt kan gå vara säkra på att få fortsätta, fackförbundet ST verkar knappast imponerade av ledningens brist på nykterhet och helhetstänkande. – Kriminalvård när kommer den undrar jag.

En reaktion på ”Att kunna läsa & rätten till mentala glasögon”

 1. Det här att alla kriminella har Adhd är önsketänkade så att dom ska kunna pula Amfetamin i dom på laglig väg, pga att folk blir medgörliga av det. Jag har till och med läkare som jag känner och preatat med som bekräftat att det är skitsnack.

  Hej

  Jag försöker att gör någonting konkret för och av Diagnostiserigen av Adhd, Jag har upptäckt att det finns vissa små fysiska attribut som personer med Adhd har. Så jag försöker samla ihop och få svar av en rad personer med Adhd och frågar om dom om just detta. Så att neurolog forskare kan kombinera sin forskning om Adhd med just dessa symtom. Det här är en jätteseriös förfrågan och jag har kontakt med några läkare för att få hjälp med just detta, för min och din skull, samt alla kids som har Adhd. Jag behöver svar på hur många personer med ”bekräftad Adhd” som har nedanstående symtom också. För att kunna pressa igenom forskning om just detta.

  1. När man lägger sig och sover så vippar, rör många på fötterna och har svårt att hålla dom stilla.

  2. Många upplever att dom har problem med ”restless leggs”.

  3. Många upplever att dom är väldigt varma. Yttemperaturen är väldigt hög. Man är överhettad och kokar över. Har liknande värmesymtom som kvinnor har i klimakteriet. Våra hjärnor arbetar himla mycket så det är kanske inte konstigt att vi ”överhettas”.

  Om det här skulle bekräftas och läggas till i Adhd diagnostisering, samt att det faktum att det är ärftliga egenskaper från fädernas sida så skulle en del som inta har Adhd med ändå diagnostiseras och medicineras för Adhd kunna undvikas så att dom får rätt hjälp. Samt att Adhd skulle framställas mer korrekt.

  Att Adhd symtomen är en ärftlig latent egenskap som gör att vi tar in och bearbetar en mängd intryck och information väldigt snabbt. Vi har snabbare teoretisk inlärning gentimot majoriteten. Vi använder oss av en logik på ett annat sätt än majoriteten, vilket gör att vi ser helheten på ett annat sätt. I rätt miljö så kan vi ta in väldigt stora mängder information som fastnar väldigt lätt, och inte som det många gånger för studenter att dom måste nöta, tragla, läsa in det ett flertal gånger innan det sitter.

  Att reaktionerna på omgivningen av alla intryck som vi har svårt att utestänga. Sk ”Hyperaktivitet”, Pga våra empatiska egenskaper att sätta sig in i omgivningens sinnes stämning och humör, gör att vi hänger på omgivningens upprymda beteende, vilket kan resultera i att vi överreagerar med Hyping, och blir väldigt intensiva. Det här resulterar i att vi får svårt att koncentrera oss i röriga och stojjiga miljöer som samtidigt är plottriga med en mängd saker på väggar osv.

  Skulle vi ta vara på dom kids med Adhd och låta dom utvecklas i rätt miljö så skulle det sannolikt leda till att vi hade en rad av personer i Einsteins klass, vilket skulle leda till att våran utveckling skulle accelerera väldigt mycket snabbare än i dagens takt. Men istället så sitter dom i röriga miljöer som leder till att dom mår dåligt och slutar att fungera, för att dom är känsliga för omgivningens påverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *