ADHD Fakta: Ritalin, bilda dig en uppfattning

ADHD Medicin: Ritalin (metylfenidathydroklorid)

Ritalin tabletter och kapslar är ytterligare två metylfenidatmediciner som godkänts för behandling av ADHD hos barn och ungdomar. Ritalin tabletter med direkt frisättning gör det enklare att finjustera dosen.

Ritalin innehåller det verksamma ämnet metylfenidathydroklorid. Läkemedlet är godkänt för behandling av barn över sex år och tonåringar med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Metylfenidathydroklorid finns sedan tidigare i ett annat läkemedel som så kallad depottablett, vilket innebär att det verksamma ämnet frisätts långsamt från tabletten. Ritalin finns som tablett med dosering två gånger dagligen och som hård kapsel med dosering en gång dagligen. Tabletten ger en direkt frisättning av det verksamma ämnet, medan den hårda kapseln både ger en direkt och en fördröjd frisättning.

Läkemedel mot ADHD ska ges först efter att andra behandlingsåtgärder prövats, och då som en del i ett behandlingsprogram där även psykologiskt och socialt stöd och pedagogiska insatser i skolan ingår. Ritalin är ett narkotikaklassat läkemedel mot ADHD och får endast skrivas ut av specialister i barn- och ungdomspsykiatri eller specialister i barn- och ungdomsneurologi. Läkemedelsverket kan efter särskild prövning medge förskrivningsrätt även till läkare med annan specialistkompetens.

Ritalin tabletter med direkt frisättning gör det enklare att finjustera dosen.

Mer om ADHD medicin

Metylfenidat som vanligtvis förekommer i formen metylfenidathydroklorid är ett centralstimulerande medel. Metylfenidat används för att behandla personer med attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD); på dessa personer blir effekten inte centralstimulerande utan snarare lugnande i uttalad grad. Läkemedelet används i vissa länder även för att behandla människor med kraftiga hjärnskador, svårt Aspergers syndrom, narkolepsi, vid kroniskt trötthetssyndrom samt vid kraftig depression som visat sig resistent mot antidepressiva läkemedel. Läkemedel i Sverige med innehåll av metylfenidathydroklorid är:

 • Medikinet,
 • Equasym Depot,
 • Ritalin®
 • Concerta®.

Medikinet och Equasym Depot skrivs sällan ut på grund av att namnen Concerta och Ritalin är betydligt mer kända. Ritalin 10mg är korttidsverkande medan Ritalin 20, 30, 40mg och medikinet 10, 20, 30, 40mg Depot, samt alla sorters Equasym Depot och Concerta är långtidsverkande depottabletter med vilket menas att en liten dos utsöndras från tabletten under en lång tid, så att effekten varar i ca 12 timmar.

Metylfenidat Cocerta

Det som skiljer medicinerna åt är deras sätt att frigöra den aktiva substansen metylfenidat i kroppen. Det är därför många med ADHD får olika effekt av olika metylfenidathaltiga preparat, exempelvis kan samma person uppleva olika effekt mellan Concerta och Ritalin. När endast otillräcklig effekt uppnås med ett av preparaten kan ett annat provas.

Nedan utökad information med farmakokinetik m.m… för den intresserade.

Ritalin SR ADHD Fakta om Concerta för läkare pdf

Sedan detta skrev och publicerades för första gången 2013 har vi fått några nya ADHD Mediciner i Sverige de flesta med Metylfenidat som verksam beståndsdel. Men vi har även fått nya preparat med Dexamfetamin som verksam beståndsdel. Attentin som innehåller Dex-amfetmin samt Elvanse som också har Dexamfetamin som verksam ämne, dock fäst vid en lysin-molekyl som måste spjälkas loss av ett enzym i blodet först innan det kan verka, vilket ger en långsammare profil av den verksamma substansen i blodet.

18 reaktioner på ”ADHD Fakta: Ritalin, bilda dig en uppfattning”

 1. Hej

  Undersökningar har visat att Omega3-preparatet EyeQ ger samma symtomlindring som läkemedelspreparatet Rittalin.

  Fantastiskt så säg!?

  Att man som förälder kan välja att ge sitt barn ett kosttillskott baserat på fiskolja istället för receptbelagd medicin kan kännas OERHÖRT LUGNANDE!

  Det finns en pensionerad professor tillika kvinnoläkare som ägnar hela sin tid åt att upplysa det svenska folket om Omega3:ns mirakulösa effekter.

  Läs hans skrift här:

  På sidan 9 kan du läsa om Rittalin ./. EyeQ.
  Läs Ingemar’s efterskrift på sidan 16 i samma skrift.
  Skriften går att ladda hem gratis som pdf.

  Professor Ingemar Joelsson lägger även ner stor möda på att bearbeta både socialstyrelsen och apoteken. Detta att de MÅSTE BÖRJA informera folk om Omega3-ns effekter.

  För barn och vuxna med ADHD är det bara ETT preparat som gäller – EyeQ.

  I övrigt kan man via den här hemsidan läsa om samt finna länkar som leder till bl.a. Livsmedelsverkets tester av fiskoljor. LÄS DEM OM DU VÄLJER ETT ANNAT OMEGA3-PREPARAT än EYEQ! Detta så att du inte ger ditt barn en fiskolja som innehåller t.ex. kvicksilver.

  Angående Rittalin ./. EyeQ. Läs här:

  .

  1. Jag har själv ADD Becka, fick diagnosen om vuxen. Detta har verkligen varit ett handikapp för mig och begränsat mitt liv. Inte för att jag vill fungera på nåt annat sätt alls, jag har hög IQ och EQ och är begåvad, det är bara det att samhället inte är anpassat för mig och att jag måste anpassa mig efter samhället. Jag har varit vegan och tagit de kosttillskott du skrev om i flera år och det har verkligen inte alls hjälpt mig eller lindrat mina symptom. Jag kan tänka mig att överaktiva barn självfallet mår bättre av en bra kost och att skära ner på socker, få i sig Omega 3 etc. men det är inte samma sak som att det hjälper på samma sätt som medicinen. Omega 3 får inte mig att ta tag i saker och ”fungera”. Det hjälper överhuvudtaget inte alls. Medicinen gör det. Medicinen får upp min energi till vad som anses vara ”normalnivå” och jag tar numer tag i tråkiga saker, har lättare för att koncentrera mig och livet är överhuvudtaget just lättare.

   1. Hej Mia,
    Jag är 37 år gammal, o har oxå fått diagnosen nyligen. Känner igen allt det du beskriver om dig själv. Vill gärna komma i kontakt med dig. Mer för o tjabba med nån som förstår. Kanske få tips ?:)
    Jag vet att ditt inlägg är gammalt, men det är värt o prova en wild shot…

  2. Omega3, enhörnings tårar och malda änglavingar kanske fungerar på vissa. Som uppvuxen på västkusten som barn så åt jag mycket fisk (äter fortfarande), makrill var min favorit.
   Jag fick i mig mer än nödvändigt av Omega3 innan det var en ”hype”, och det har inte hjälpt mig vare sig när jag var lite eller nu i vuxen ålder. Så man ska nog ta dessa ”naturmedel” med en nypa salt.

  3. Jag vill kommentera. Du skriver Eye- Q och pratar om omega 3. Alltså det är omega 6 som ingår i Eye -Q och det är just det som hjälper att fokusera bättre. Jag och min son använde flera år b ara omega 3. Men sedan började vi använda Eye Q, ( finns andra billigare på nätet, just samma konsistens) alltså omega 6 från en blomma. Det hjälpte mycket men inte tillräckligt nu i längden. Måste prova ADHD medicin ändå. Vi har ätit flera år detta sammansättning. Jag rekommenderar till alla men man får inte avbryta och man måste börja med 6 kapslar i början i minst 3 månader…gärna längre. Så att lycka till! Plus C-vit. och B-vit, zink, proteiner lite extra. Alltså det kan hjälpa många.

 2. @beckan, jovisst fungerar flera oljor det är känt sedan länge. Problemet är att de inte fungerar i tillräcklig grad.

  Ingen har betvivlat funktionen eller att barnen behöver hjälp, den som säger sig kunna hjälpa barnen eller andra med dessa bekymmer bör också kunna bevisa det, svårare än så är det egentligen inte.

 3. @shara
  Skoj att du gillar det vi skriver. Ser att du röker och funderar lite om du har blivet mer eller mindre röksugen av concerta… Eller är det bara i speciella situationer du röker?

 4. Heej du har en väldigt intressant blogg, jag har själv Adhd och jag äter conserta, sertralin och melatonin.

  Läs gärna min blogg där skriver jag om min vardag, mina tankar/funderingar och om hur det är att leva med ett funktionshinder.
  Kram:)

 5. ritalin är skit och borde va receptfritt så att alla kan hämta ut de om ´dom vill. tycker att man borde få lugnande medicin iställe för nå skit som inte ens funkar jo de funkar för att få hjärtklapning

 6. Medicin Funkar olika för olika personer. Jag tex. Får mycket större concentracionsförmåga. Förut var jag bara deprimerad. Behandlas annars för UNP. Mådde piss nu mår jag utmärkt.

  Men håller med varför är Ritalin Narkotikaklassad när det står i fasss att den ges från 6år det är ju inte narkotika. det är för damp. Och jag sover utmärkt på dom.

  hA EN BRA DAG

  1. Hej Zippy!
   Vad som är narkotika för den ene är det inte för den andre. Som vi försökt belysa inder fliken ”straffa missbrukarna” så har inandningen av gasen luft narkotiska effekter, vilka snabbt kan bli dödliga och vet vet, kanske är det just sådantdär fiskarna håller på med?

   Ordet narkotika är annars intressant det kommer från grekiskans ord för sömn – narkos. Uppenbart är det någon som missbrukar ordet narkotika för att tjäna sina egna syften men ännu är ingen straffad för dessa propagandagrepp som ökar på det verkliga missbruket i samhället, men det kanske beror på vem som påstår vad?

 7. Hej!

  Jag vill dela med mig av mina erfarenheter av Ritalin och andra ADHD/ADD-mediciner:
  Min son fick diagnosen ADHD och fick då Concerta 18mg. Med denna medicin blev kvällarna ett helvete, grabben fick extrema vredesutbrott.
  Vi gick då över till Ritalin 20 mg. depotkapsel och detta fungerade otroligt mycket bättre. En nackdel var sämre aptit, och detta är också ett av de största kvarvarande problemen.
  Vi fick senare öka dosen och vi ordinerades 20 mg på morgonen samt 20 mg. vid 14:00.
  Kvällarna blev då betydligt lugnare men aptiten var ännu större bekymmer.
  Efterhand som grabben växte ökade vi morgondosen och han fick 30 mg på morgonen och 20 mg. på eftermiddagen.
  Numera har vi modifierat doseringen så han får allt på morgonen, 50 mg, vilket känns väldigt mycket för en liten kille på 10 år och 30 kg.
  Men han mår bra, har mycket bättre aptit på kvällen och säger att han mår bra, så vi fortsätter våra tester med denna dos.
  I samband med att grabben fick diagnos testade jag mig själv och fick också diagnosen ADD och ordinerades efter några turer Ritalin 40mg på morgonen och ytterligare 40 mg på eftermiddagen.
  Dessa hjälpte mig ingenting, jag fick flera biverkningar (synrubbningar, svårt att sitta still mm.) och ingen nämvärd effekt.
  Jag slutade med depotkapslarna men tar en 10 mg snabbverkande vid behov, och dessa hjälper verkligen!
  Jag får lättare att koncentrera mig, jag får lättare för det sociala samspelet och slipper ”tolka folks reaktioner i realtid” och jag blir därför inte alls lika trött på eftermiddagen som när jag inte tar någon medicin alls…

  Hoppas mina erfarenheter kan vara till nytta.
  Lev väl!

  // Phoenix

  1. Tack för dina erfarenheter Phoenix
   Det är väldigt vad vi alla kan reagera olika. Men bra att ha en medicin som man kan verka någorlunda normal ibland i varje fall. ;)

 8. hejsan. jag har är 31år och fick diagnosen adhd för drygt två veckor sedan och jag fick concerta 36mg men jag bli sjukt trött av den och jag tycker den förstärker ens känslor tex bli man arg så bli man fly förbannad och ledsen riktigt ledsen och när man känner sig glad bli jag väldigt glad m.m men dock hjälper den inte mot det den ska hjälpa mig med. och aptiten är helt borta=( jag som är annars en extrem ätare innan jag började. känner mig lätt illamående och torr i munnen. kan någon tipsa mig vad jag kan göra. ringa till läkaren känns meningslöst då samtalen alltid måste gå så förbannat fort att man hinner inte prata färdigt förens dom vill avsluta samtalet. vilket gör det mer frustrerande att man typ inte ha någon att vända sig till. någon som känt samma bieffekter som jag?
  mvh johan

  1. Hej det första du bör göra är skriva ned i korthet vad du upplever och sedan maila eller och/eller ta med dig din beskrivning till läkaren vid nästa besök, vilket jag tycker du ska göra omgående.

   1 Att föra dagbok över effekterna är ett bra tips, för då de tenderar att förändras mycket under den första tiden
   2 be andra att bedöma dig för att se om de håller med om dina upplevelser eller om de rent utav ser motsatsen… Vid stora förändringar kan det skilja mellan inlevelse och utlevelse, att man börjar uppleva sin aggression kan också vara det som stoppar den. Medan de som ser dig bara från utsidan kanske bara ser att aggressiviteten minskat. Det är svårt för att inte säga vad som är vad som postorderdiagnostiker. Men gör dig själv en tjänst och följ råden ovan.

   Annars är det hugget som stugget för en kobra på bettet om skallerormarna bara för väsen eller om de har något att tillföra ens väsen.

 9. Hej Phonix harsjälv en son som har add. Han hade okså problem med aptit när han använde ritalin. Han började så med equasym depot och har sedan haft god mållöst och ett härligt liv med god koncentration och livsglädje. Kan vara värt att höra med läkaren om detta är ett alternativ. Mvh Martin

 10. Har letat överallt men hittar ingen rimlig förklaring till varför concerta och Ritalin är narkotikaklassade, vad krävs för att ett läkemedel öht ska bli det? Jo, att det är beroendeframkallande, vissa efter bara kort tid, att de går att manipulera för att få rus,att det finns svart marknad…mycket av detta saknas hon Ritalin/Concerta, särskilt påstående om att få rus, bli beroende, den svarta marknader, åtminstone i Stockholm är mycket liten. Så när och av vilken anledning kom knarkstempel på adhd mediciner?. OBS! Talar ej om Metamina där mina kunskaper är ytterst begränsade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *