ADHD – Kvinnor och Flickor ofta utan vård

Flickor och ADD

Det är knappast någon tröst men även i Norge så uppmärksammas återigen att många unga flickor inte får den vård som de så väl skulle kunna behöva. Men i Norge gör man också större framsteg på andra områden som vi berättat om tidigare, bland annat när det gäller lagstiftningen om tillgängligheten i samhället. Norges framsynthet i lagstiftningen beror kanske inte bara på Runars böner utan också på ett aktivt förbund som skapar konkreta framsteg.

Tidigare inslag om tjejer och ADHD + 2 videor
Kvinna & ADHD resurser för tjejfrågor
ADHD:Flickor med ADHD

Ska barn unnas en ok framtid?
I Sverige undrar en del varför man behandlar barn med ADHD med centralstimulerande medel efter att ha uttömt andra möjligheter. -Jo, man behandlar för att det fungerar och av den väldigt fundamentala anledningen att behandlingen ofta skapar ett större oberoende. Vilket är raka motsatsen till ett beroende, för den som nu inte visste det. Har man något bättre än den medicineringen så fram med de vetenskapliga bevisen. Ingen vettig förälder vill väl ge droger till sina barn bara för att det verkar så häftigt och är beroendeframkallande i högre doser. Tvärtom så tror jag att de flesta vill framkalla ett oberoende och det är väl ok?

 • Titta på den här tjejen, är hon inte värd den förbättring hon verkligen fick av sin medicin, så vill jag veta vem som tycker det och varför och om du kan garantera något lika bra.
 • Ni som tycker det är bra att hon nu kan hänga med bättre i skolan och kan skaffa sig en utbildning, kan gärna berätta era erfarenheter också så att vi undviker en alltför enkelsidig debatt.

Många verkar leva kvar i villfarelsen att personer med ADHD mår sämre av att behandlas med centralstimulantia för att fungera bättre men hur många gör verkligen det? Är det någon som har träffat en person med ADHD som blivit beroende av sin medicinering? Eller har medicineringen gett dem oberoende? Det borde väl ändå vara den centrala frågan. Nu vill jag veta exakt vilket barn som inte ska få en behandling som verkar fungera för det. Jag vill veta vem sin säger emot att tjejen i inslaget ovan ska få chansen att fungera så mycket bättre som hon själv beskriver.

Så att vi kan se tydligt vem som stigmatiserar vem och varför.

Vem ska stå som lägervakt för barnen med koncentrationsproblem och säga du får ingen behandling och och du som har lite värre problem, ja du kan nöja dig med det senaste från hälsokost handeln?

Informativt diskussionsunderlag från Svenska Dagbladet.
SVD gjorde förra året en serie mycket bra artiklar om ADHD. För många är det lättare att sätta sig in i personporträtten än någon tråkig och seeg faktabok som avhandlar ämnet distanserat och torrt med faktatermer som kan rymma lite vad som helst. Er personliga Lyxblogg rekommenderar därför denna artikelserie där vi kan få möta vanliga människor med olika problem som kanske ofta är betydligt lättare att förstå när man kommer nära dem såhär, än vad det kan vara att förstå från en gammal torr medicinbok.

”Jag får dräpa min adhd-sida”
Lina, 37 år, är en av de kvinnor som fått diagnosen först i vuxen ålder. Idagsidans nya serie handlar om en osynlig grupp med adhd – kvinnorna….

Gunnels röra fick en diagnos
Gunnel fick sin adhd-diagnos i ”försenad 50-årspresent”, som hon säger. En medelålders kvinna bör kunna hålla ordning och sköta sin ekonomi, men Gunnel klarar det inte. Nu har hon bestämt sig för att sluta skämmas och har fått hjälp med räkningarna. Städningen är fortfarande ett problem.

Sara levde i ständig panik
Befrielse. Sara hade ända sedan hon var tio år burit en ständig oro och rastlöshet inom sig, en oro hon började döva med alkohol ­redan som 12-åring. Att få diagnosen adhd var en enorm lättnad.

Skillnaden mellan flickors och pojkars ADHD

Tjejer med ADHD röker mer, bättre att aldrig börja men aldrig försent att sluta.
Att hålla en låg stressnivå är ofta extremt viktigt (känn dig pressad nudå ;) ) men inte så låg så att du blir känsligare så balansen kan ibland vara svår att hitta men var aldrig blyg för att ta hjälp av ett proffs som vet mer än din spegelbild.

Vem ser den tysta flickan?
I vuxen ålder är det ungefär lika många kvinnor som män som får diagnosen adhd, medan det bland barn är betydligt större andel pojkar. Flera forskare anser att vården missar många flickor med adhd. Vilket vi också kan se från SBU.

Klarar politiken trots adhd
När politikern Anna Kettner fick veta att hon har adhd ville somliga i hennes omgivning att hon skulle ligga lågt med det. Nu berättar hon för första gången i en intervju om sin diagnos och hur hon klarar ­sina uppdrag.

Min självbild har stärkts
Mindervärdeskomplex är en känsla som följt många adhd-kvinnor genom livet. En diagnos i vuxen ålder har varit startsignal för att reparera en sargad självkänsla.

 

Läs även andra bloggares åsikter om ADHD, barn, flickor, pojkar, , diagnos behandling, norge, Atdehydi.

20 reaktioner på ”ADHD – Kvinnor och Flickor ofta utan vård”

 1. AtDeHyDi säger, läs min barndom,(dagens inlägg summerar de första åren av tonår med ad/hd utan att veta om det)jag menar på fullaste allvar att mina barn slipper den varianten tack vare tydliggörande pedagogik samt centralstimulantia!
  CS = OBEROENDE
  Amen (från en trogen ateist)

 2. Grattis till dig och dina barn. Jodå, det är också vad jag har sett. Dock fungerar medicineringen inte på alla vilket man såg redan 1937.

  Det är precis det jag också sett, barn som får större möjlighet att själva växa sig starka och oberoende. Att klara sig bättre i skolan och kunna följa med i stället för att möta den statistiskt säkrade utslagning som ofta är följden om du hamnar utanför redan i skolan.

  Nu vill jag veta vilka genetiska måttstockar som är emot medicineringen som gör barn mer oberoende utan att för den skull göra dem mer beroende av hjälpmedlet. Tjejen här ovanför är det någon som kan tala om för mig varför hon inte är värd den extrachans hon fick? Jag anser hon är värd den och tycker det är fantastiskt, men alla som säger emot kanske ska ta och titta på verkligheten alla ansikten och ställla er som koncentrationslägrens lägervakter och säga, -du och du, ska inte få någon hjälp ni ska in på avlusning i stället.

  Alla öden har ett ansikte och det är dags att tala om det nu, förnekarna kan tala direkt till de som drabbas och inte till någon abstrakt föreställningsgegga om att ”kemikalier” är dåligt. Eller är det för skönt för att kunna låta bli att kritisera det som hjälper barnen att växa sig självständiga? Jag måste ärligt erkänna att jag aldrig förstått roten till det.

  Kanske någon som kan hjälpa mig att förstå och säga vem som inte ska ha den medicinering som vi gång på gång ser fungera på en del. Var är nu alla som kan tala till ansiktet härovan?

 3. Hej P-O. Du ville ha en kommentar och här får du den.

  du skrev bl.a:
  Ska barn unnas en ok framtid?
  I Sverige undrar en del varför man behandlar barn med ADHD med centralstimulerande medel efter att ha uttömt andra möjligheter. -Jo, man behandlar för att det fungerar och av den väldigt fundamentala anledningen att behandlingen ofta skapar ett större oberoende. Vilket är raka motsatsen till ett beroende, för den som nu inte visste det. Har man något bättre än den medicineringen så fram med de vetenskapliga bevisen. Ingen vettig förälder vill väl ge droger till sina barn bara för att det verkar så häftigt och är beroendeframkallande i högre doser. Tvärtom så tror jag att de flesta vill framkalla ett oberoende och det är väl ok?

  Beckan svarar:

  Hur kan man veta om man uttömt alla alternativ då de flesta alternativ i dags dato ännu är okända för de flesta föräldrar? När de flesta läkare undanhåller föräldrarna den viktiga information – de alternativ – som faktiskt finns till medicinering.

  Det är lätt att skriva ”uttömt alla alternativ”. Kan du – P-O – berätta för mig vad de alternativen är enligt din åsikt?

  Det är i vart fall vad jag propagerar för. Att ALLA måste känna till och informeras om de altenrativ som finns – och då menar jag ALLA alternativ – detta INNAN de tar ett beslut att medicinera. Det finns alternativ som ger lika bra lindring som centralstimulerande. Detta på naturlig väg och helt utan biverkningar och helt utan personlighetsförändringar.
  Av vilken anledning skulle man inte prova dem först?

  Jag svarar: därför att man inte känner till dem!

  blogg.aftonbladet.se/25039

  Där fick du min åsikt! ;)

 4. Ok bra tack för det!

  Dina frågor först. Jag har inte sett något effektivt annat än medicinering vid svår ADHD. Det jag menar är av vikt är snarare att diagnostiseringen uttömmer andra möjliga orsaker till tillståndet.

  Att uttömma ALLA möjliga behandlingsmetoder är inte möjligt då de flesta inte är kända men av de kända är det faktiskt den farmakologiska terapin som visat sig effektivast, även om den är otillräckligt utvärderad på lång sikt. Vilket också Läkemedelsverket säger. Förstahandsalterantivet är därför att se vad som kan göras för att förändra läget rent socialt och med kognitiva insatser.

  Jag tror inte alls att det finns speciellt många föräldrar som bara vill ge sina barn medicin i onödan och att biverkningsfria alternativ givetvis är av godo, det problem som jag nog delar med en hel del människor är att jag ständigt hör om en massa metoder som ska vara bra hit och dit men varför håller ingen av den måttet rent vetenskapligt?

  Varför man inte ska testa alla möjliga metoder helt utan bevisad effekt? – jo av den enkla anledningen att jag inte anser det vara försvarbart att barnen ska behöva hamna än mer efter och i den onda spiral vi lätt vet kan uppstå, om man hamnar efter i skolan osv. Hur länge anser du själv att Alexandra i videon här ovanför skulle hålla på att testa sig fram innan hon kunde få komma till en medicinering som i varje fall visar mycket bra resultat på hälften av barnen? Är det inte fantastiska resultat som Alexandra fick?

  Hur länge skulle det vara rimligt att hon fick vänta på något som fungerar annars då?

 5. Med alla alternativ menar jag alla alternativ som kan anses rimliga med hänsyn till dess kända eller tänkbara effekt sett mot bakgrund av tillståndets allvarlighet.

  Zink, omega-3 tillskott utvärdering av sociala insatser, är det jag kommer att tänka på just nu då de har visat sig kunna ge relevanta effekter, men även robomemo..

  Ur farmakologisk synvinkel har jag skrivit en hel del om det, men jag anser inte heller där att alla mediciner ska testas innan man börjar med de som är välkänt effektiva. men du kan gärna läsa om hur jag funderat kring de farmakologiska utvecklingsvägarna till hjälp vid adhd autism här:https://adhd-npf.com/mediciner-vid-adhd-metylfenidat

  självklart bör symptomen förebyggas och lindras det är just därför man tex använder robomemo, medicinen lindrar och ger därigenom också en förebyggande effekt på de som tack vare medicinering kan följa med i skolan etc. Vi kan se på massagens betydelse för de förtidigt födda och barn som masserar varandra det kan också vara tänkbara vägar att öka socialisering och minska problemen genom ökning av oxytocin, bdfn och annat.. i fall det är där bristerna nu sitter.

  Låter mycket bra att din son fick en sådan påtaglig effekt av omega-3 tillskott, en del jag har talat med har kännt sig lite hjälpta andra inte alls. Så alla verkar det inte hjälpa.

  Så att du glömde svara på några aspekter så jag tar de igen. Den förbättring som vi alla kunde se i videoinslaget härovan som Alexandra fick av sin medicinering

  1 var det inte fantastisk bra?
  2 hur länge anser du att barn ska behöva vänta på en rimlig medicinering som vi vet fungerar på många av dem, typ den hjälp Alexandra i inslaget fick.

 6. Det vore intressant att höra vad du anser med ”alla alternativ prövade”.

  Vilka är alternativen enligt dig?

  Kön till BUP och psykiatrin är på de flesta ställen i landet flera år. Under de här åren har föräldrar och vuxna ett ypperligt tillfälle att prova ”Alternativen”.

  För min son blev symtomlindringen SÅ STOR av de ofarliga och faktiskt nyttiga alternativen så att medicinering överhuvudtaget inte behöver övervägas…

  Jag var på NPF-mässa i Västerås den gågna helgen. Där fanns massor med utställare som presenterade hjälpmedel allehanda kurser för som är anpassade för barn och vuxna med ADHD.

  EN ENDA var där med ett naturligt alternativ – EyeQ.

  Inte EN ENDA tog upp frågan: KAN MAN LINDRA ADHD-SYMTOM?

  För DET kan man ABSOLUT! och detta utan medicin!
  Nog borde det väl ändå vara bättre att man försöker förebygga och lindra symtomen än att man dämpar dem med centralstimulerande!?
  Ge hjärnan vad den skriker efter: FETTSYROR.

  Åter till min fråga: Vad anser du vara ”alla alternativ” som ska prövas innan medinering sätts in?

 7. Det är inte bara tjejer…till exempel lill akatrineholm har många vuxen-adhd, dock utan prognos.

  Väntar själv på adhd-utvärdering…har väntat 15 månader…plugget går inte så jäkla bra kan jag säga. Är 25 år och man.

  Att få tillgång till sin hjäna och sitt eget minne ska vara allas rättighet – från låg ålder och följas i hela ens skolgång. Men sverige är, på grund av ideologi, inte längre rikt.

 8. Håller med det är Absolut inte bara tjejer det gäller! Men diskrimineringen på det området har varit så helvetiskt massiv så länge och så uttalat att det bör sägas gång på gång. Som grupp sett diskrimineras personer med ADHD väldigt ofta inom vården.

  Kanske är det för att diskrimineringstraditionen i samhället är på väg att luckras upp för de med ADHD som väcker en så stor oro för en del andra att de får våldsamma fantasier kring ADHD och plötsligt vet att man får ADHD av facebook och allt annat .. Eller bara väljer att förneka alltsammans.

  Det var just det senare som fick mig att skriva lite historia om det hela, vad jag såg där är snarare hur nonchalansens historia står som en stor svettfylld pormaskridå över andras människoöden med sina fördomsfulla fantasier. Ser du filmen som just postades om: kvinnan som tänkte likt en ko kan du höra hur hennes mamma får berättat för sig om hysteriskt syndrom (ca 18 min in i filmen) vilket innebär att hon är så sjuk att hon önskar sig en penis och att alla symptom beror på just det. Men i allvarligare fall finns också förnekelsen, där nekar dessutom kvinnan till att önska sig en penis.
  Tja vad kan man säga? grattis kanske?
  som grädde på moset kommer den lilla vackra anklagelsen mot modern, att det just är modersrollens kontrolliver som kväver barnets socialisering och gjort det autistiskt, mycket renodlat socialpedofil manna där ja. Inte det vackraste jag sett men ett gott utställningsobjekt för de grymma sjukligheternas övergreppshistoria. Där man i hjälpandets namn bara projicerat sin egna godhet och använt världen som ett tekniskt hjälpmedel därtill.

  oooj det blev långt det där, ja men visst. Avslutningsvis har du självfallet helt rätt ovan bara försöker belysa andra aspekter rent historiskt. Du är kvävd av andras ideologiska fördomar och visst känns det bra, nej det gör det inte och det har det aldrig gjort.

  Livet börjar med ett andetag in ibland sker det hastigt och ryckigt och resten är bara att släppa taget. päääh, ibland känns det bättre. lycka till och hoppas du får hjälp!

 9. Enligt den senaste Göteborgsstudien – en klinisk placeboundersökning ang. EyeQ:ns effekter utvisade följande: (EyeQ är helt vanlig fiskolja kan jag berätta för de som inte känner till den).

  EyeQ:n gav nästan exakt samma lindring av ADHD-symtom som Ritalin gör. Det är vetenskapligt bevisat!

  EyeQ:n hjälpte mot något som många obehandlade människor med ADHD har – Depression! Depressionen kommer sig ofta av fettsyrebrist!

  Hjärnan består till 30% av fettsyra. Hjärnan behöver fettsyra för att fungera optimalt. Människor med ADHD har en lägre produktion av dopamin/fettsyror än vad andra människor har. Alltså har de ännu mer behov av fettsyra av vad andra människor har.

  Oavsett om man medicinerar eller ej behöver hjärnan fettsyratillskott. ALLA behöver fettsyratillskot.
  Hjärnan är törstig! Att då ge den ”Alvedon” (centralstimulerande) för att dölja törsten är direkt skadligt! Ge den i sådana fall både ock!

  Angående Alexandra så såg jag det TV-inslaget när det sändes. Då tyckte jag att det var jättebra att de på Gotland gav barn och vuxna medicin. Det var dock innan jag kommit till insikt. Nu tänker jag istället: Stackars hennes fettsyretörstande hjärna! Den har fortfarande inte fått vad den ropar efter!

  Över till alternativen.
  Mina alternativ – de som gett min son en sådan STOR och faktiskt mirakulös symtomlindring – är inte någon av ovanstående… förutom då intaget av EyeQ:n.

  Du känner således inte heller till alternativen! Pudelns kärna! ;)

  Det är lätt att säga att man ”prövat allt”! när man inte vet vad ”ALLT” är! Det är den kunskapen som måste ut! Inte bara till föräldrar till barn med ADHD – till ALLA föräldrar och till ALLA vuxna!

  För att sprida den kunskapen på ett effektivt sätt har jag bestämt mig för att skriva en bok i ämnet. Förhoppningsvis under semestern. Tyvärr är TID en bristvara för mig…

 10. Beckan det låter ju bra att det är vetenskapligt bevisat att haiku ger samma effekt som rutalin. Jag tycker det bara är konstigt att jag då har haft oturen att träffa en hel del som säger att det inte fungerar alls eller bara fungerar litegrand. Iofs fungerar inte medicineringen heller på alla, men som jag har sett det fungerar det bättre och i högre grad.

  Du får gärna presentera några vetenskapligt hållbara bevis för att haiku eller omega-3 har samma effekter som rutalin

  Självklart är det ingen som vet ALLT och kan berätta om det. Det är heller inte rimligt att pröva allt för då hinner patienten dö innan den får effektiv hjälp kan man tro. Vad man prövar är givetvis allt inom det rimliga gränsernas sträckning sett mot bakgrund av tillståndets art. Då återstår det som visat sig ha en större effekt på personer med ADHD, eller liknande tillstånd.

  Roligt att du kan glädja dig åt Alexandra! Det är just personer som henne som ger ansikte åt det lidande som kan komman utan en effektiv behandling, vilket är något ingen av oss tjänar på. Det är självfallet inte rimligt att personer som henne ska få gå utan en effektiv behandling det håller jag verkligen med dig om.

 11. Beckan.
  -bra då har vi alltså vetenskapliga bevis för att omega-3 är bättre än metylfenidat, då kanske du kan be tillverkaren av produkten att visa upp detta på sin hemsida? Eller håller inte bevisen en vetenskaplig granskning?

  Påstående här nedanför rymmer ett ganska allvarligt angrepp på läkarkåren, har du några bevis för det eller fantiserar du bara?

  ”de flesta läkare undanhåller föräldrarna den viktiga information – de alternativ – som faktiskt finns till medicinering.”

  Om du har bevis för det du säger varför gör du då inte en polisanmälan?

  Hur som haver. roligt att du kunde glädjas åt Alexandra, det verkade som hon fick ett mycket bättre liv, tur att du inte är en person som vill förneka dina medmänniskor den chansen. Verkar som om hon tyckte det var bra va?

 12. Beckan, du får forklara for min fru varför hun som äter fet fisk tre-fyra gånger om veckan, i tillegg til omega 3-tilskott varje dag, har lika illa ADHD-symptomer.

  Mange psykiska lidelser kan betträs med riktig kost. Og de flesta människor har gott av å mosjonera. Det betyr inte at alle sykdommer kan helbredes eller är forårsaket av fel kost eller for lite mosjon.

  ”Alternativ” medicin och dens groupies kan väre lika snäversynta som ”skole” medicin. Och om möjligt farligere…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *