Schizofreni Orsaker – Dopamin

Schizofreni Orsaker

 

Dopaminteorin om Schizofreni

Den mest framträdande teorin om schizofreni och dess orsaker har varit dopaminteorin de senaste 40-åren. Teorin har dock reviderats flera gånger sedan den presenterades för första gången. Från att ha varit en generellt för hög nivå av dopamin till det faktum vi vet idag: Att dopaminnivåerna är högre i centrala delar av hjärnan men lägre i bland annat prefrontala cortex. Dopaminteorin om schizofreni kan sägas ha sin egentliga rot i principen bakom metamfetamins effekter, dvs höga doser under längre tid leder till ett tillstånd svårt att skilja från paranoid schizofreni.
Detta har i sin tur lett fram till att framförallt dopamin D2 receptorn varit ett viktigt mål för en farmakologisk behandling, detta dock utan att ha presenterat någon anledning till att dopaminnivåerna varit höjda, vilket förefaller anmärkningsvärt. Om Dopamin D2 receptorerna är målet för en framgångsrik behandling så kan det ha sin poäng men den mest effektiva hämmaren av D2 är inte den mest effektiva medicineringen mot symptomen, eller att personer med 90% av dopaminreceptorerna fortfarande inte blir hjälpta ur sin psykos. Det mest anmärkningsvärda med dopaminhypotesen förefaller inte att vara att det är högre dopaminnivåer centralt utan att så få har brytt sig om att fundera varför, eller ens försöka dokumentera vilka mekanismer som rimligen triggar en sådan reaktion.

 

Schizofreni: Dopamin, Noradrenalin och Adrenalin

Vid schizofreni är dopaminet förändrat med en ökad mängd centralt och en lägre mängd än normal framförallt i prefronala cortex, ökad densitet av dopamin D2 receptorer har också noterats. Men även störningar i noradrenalin funktionen såväl som omvandling till adrenalin och vidare vilket ses på förhöjda halter av adrenolutin och adrenochrom, de två senare ämnena sällades senare till flera i raden som det uppstått mer eller mindre sagobetonade berättelser kring. Taraxein tar nog priset som ett av de få ämnen i kemiska databaser som saknar struktur.

Vad gör dopamin – Varför?

Dopamin är ett ämne som stimuleras av påfrestningar och stress och underlättar för kroppen att genomföra uppgifterna vilket visas i effektvägen av dopaminets funktion från att initiera rörelsemotoriken till att stimulera proliferation av progenitor celler i hippocampus dvs en i termodynamisk mening ökning av funktionsnivån och därmed en ökning av total ämnesomsättning. ”Target locking”

Att dopamin nivån ökar efter stress tyder i riktning mot att dopamin hjälper till att fördela essentiella substrat till platsen där de används. Vilket också i rent funktionell mening skulle vara en av de evolutionsmässigt bäst valda anledningarna att bli glad för, när så skett. Dvs belöningskänslan som naturligt kommer efter ett väl förrättat värv. Och då som mekanism att fylla på depåerna.

Dopamin ökar också starkt vid situationer associerade med belöningar. (om vi nu utgår från att belöningar i grunden är något nödvändigt och därmed bra, så borde dopamin vara relaterat till näring i komplex 1 i mitokondrien enligt ritningarna över tid.) Att dopaminet ökar är i sig självt inte något bra för dopaminet ökar som mest innan själva belöningen (tänk jägare och jakt – target locking) därför så kan nog de flesta gissa vad som händer när den aldrig kommer…


Vilket i mitt tycke förklarar mer än det magiska tänkandet vid t.ex. spelmissbruk utan också hintar friskt om teoretiskt tänkbar orsaksgrund vid schizofreni.

För att ha höga mängder dopamin skapar ingen lycka, det kan nog  däremot driva på funktionen som senare kan skapa lycka, dvs öka på den fysiska och psykiska rörligheten mot ett mål. Det vet den som tagit en tablett L-Dopa som omvandlas till Dopamin, eller den som har schizofreni. Däremot så förstärker Dopamin spinnet i riktningen mot ett mål ungefär som pansarvagnens sikte, det måste ignorera alla guppen upp och ned. Kanske är det därför inte marken åker upp och ned när vi är ute och går, men sätt en kamera på axeln och se hur det egentligen är.

The straight line is the most important, to any addict. Detta syns också ganska bra på de möss som fötts med skräpmat, de svälter hellre än äter nyttig mat.

~

Referenser:
Förutom de referenser som vem som helst kan hitta i ämnet
Neuropharmacology and Neurotoxology Vol 18 No 7 7 May 2007
Dopamine D2 receptor stimulation promotes the proliferation of neural progenitor cells in adult mouse hippocampus.
Takeshi Hiramotoa, Yasunari Kandaa, Yasushi Satohb, KunioTakishimab, Yasuhiro Watanabea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *