ADHD och ADD

AB Se ADHD, Ett företag bara De

Vad är Adderall? ADHD Medicin

by on Apr.13, 2009, under ADD och ADHD, NPF, Samhälle - politik, Vetenskap

  Metamina

Concerta ADHD Medicin

ADHD medicin för vuxna och barn
Efter gårdagens artikel kom några frågor om vad egentligen Adderall är. Adderall är ett mycket dyrt amfetaminpreparat där man valt att blanda in l-enantiomeren och några olika salter.1/4 dextroamfetamin sakarat
1/4 dextroamfetamin sulfat
1/4 (racemat dextroamfetamin/levoamfetamin) aspartat
1/4 (racemat dextroamfetamin/levoamfetamin) sulfatFörst och främst kan vi konstatera att L-amfetamin är mer eller mindre värdelöst vid behandlingen av ADHD men har ungefär samma biverkningar som D-amfetamin. I Metamina finns bara D-amfetamin eller dexamfetamin, då det är just den enatiomeren som fungerar mot symptomen.

I mitt tycke är Adderall ett dyrt amfetaminpreparat med högre del än till exempel Metamina som är rent D-amfetamin. Tillsatser av L-amfetamin är tveksamt ur flera aspekter. Den enda fördelen jämfört med Metamina är att Adderall förefaller ha en jämnare plasmaprofil, vid ett intag om dagen. Adderall XR är dessutom en beredning med depot-effekt. En Metamina depot-beredning bör kunna åstadkomma en liknande effekt, vid farmakologisk behandling av ADHD.

Ny förpackning gamla grejer
Men visst är det en intressant molekyldans när läkemedelsbolag ska kränga produkter, den verksamma beståndsdelen är fortfarande exakt densamma som 1930. Man alternerar förhållandet mellan l och d amfetamin till det sämre om vi jämför med Metamina. sedan adderas olika salter till amfetamin, sulfat, aspartat och sakarat. Detta ger en något avvikande metaboliseringskurva och framförallt ett mycket högre pris, men den enda egentligt verksamma beståndsdelen, d-amfetamin är precis densamma som 1930, så vem kan tala om någon egentlig produktuveckling?Däremot är det en klassisk vilseledande produktinveckling och den som tycker så synd om de stackars läkemedelsbolagen kan gärna donera lite blog eller pengar till dem, personligen anser jag det fullständigt oansvarigt när vi har en massa personer som inte får någon rimlig vård att samtidigt slösa bort pengar på något med tveksam nytta, även om det kommer en massa pressbilder från de farmakognostiska kuvöserna som säger att just deras lilla skitunge är så förbannat välartad duktig och framförallt söt. Allt detta iklätt en vetenskaplig uniform.Allt har för och nackdelar är du intresserad av ämnet varför inte läsa lite om när forskaredopar sig med ADHD medicin. Har någon noterat skillnaden mellan när forskareliten förordar droger till friska och när vuxna och barn som behöver pga av ADHD? Vid det första fallet har vi väl inte hört några protester eller, inte ett endaste ljud va?SvD:
Stimulerande narkotikaliknande droger är helt okej att använda för att höja den egna prestationsförmågan hos friska personer. Det anser ett antal av världens högst rankade akademiker i svar till den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature.

När samma medicineringar användes under kriget i Irak så kom inte en protest om det, under operation desert storm, desert shield osv. Problemet verkar snarare uppstå när människor som behöver medicinen som bäst använder dem, i varje fall om man får tro en del förståsigpåaresom är märkligt tysta annars.Den som inte är nöjd med svaren på wikipedia eller de som tidigare getts i artikeln kan titta här Adderall pdf 14 sidor, för en närmare beskrivning av Adderall.

……

Nedan inklippt från medicinartikeln

Företaget Shires tankar om Marknaden och hur de “utbildat” 1000 volymförskrivare av adhd preparat sedan fda godkännandet. Tja om man säljer ett preparat som är flera gånger dyrare än originalet så måste man väl nästan kalla det utbildning för att få fjutt på försäljningen. och säkert har man lyckats bevisa att i något ljus är vyvanse bättre än dexamfetamin som är den verksamma beståndsdelen vilken vyvanse bryts ned till. Jippie. Frågan är bara om det är värt priset. Svaret från bolaget självt kommer att bli ett rungande ja – kanske samma sak med personerna som gått deras “utbildning”.

Jag tror inte alls att det är värt priset och fortfarande är man väl tillåten att säga sin åsikt i den frågan? Avslutar med 2 klipp från wikipedia. (innan de försvinner)

The savings between Adderall XR and generic Dexedrine ER are significant: 90 dextroamphetamine extended-release capsules cost $20 at a retail pharmacy in the United States, while the equivalent 90 Adderall XR capsules cost approximately $420[17].

Vyvanse is another alternative which is actually a prodrug (precursor) of dextroamphetamine. It behaves differently in the body than other formulations of amphetamines because in its parent form is not directly biologically active as an amphetamine (see Dextroamphetamine at “Formulations”). Vyvanse costs about$500 for 100 doses.[16]
Vyvanse fungerar bara tack vare att det metaboliseras till Dexamfetamin.Inte tack vare att det är mångdubbelt dyrare än Dexamfetamin i formen av tex dexedrine.
Den som nu inte ser ansiktena på de personer som blir utan vård tack vare att preparatet kostar 420 dollar i stället för 20 dollar och dessutom fungerar sämre vad ser den? Är det egentligen något framsteg att blanda in L-amfetamin som har sämre effekt mot ADHD och mer biverkningar? Eller är det ytterligare ett tecken på en bransch som inte bryr sig? Vad har egentligen hänt sedan 1937 i medicinväg? Runt 1955 kom Ritalin, sen då?
Den jämnar effekt som påstås komma med Addedall borde mycket enkelt kunna åstadkommas med ett Metamina Depot.

Läs dina egna tankar eller andras  om Adderall, Amfetamin, Metamina, ADHD, ADHD Medicin Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADD, Phetto.  Bilder på Concerta Metamina

:, , , , , , ,

7 Comments for this entry

 • Matze

  Jo visst, men Metamina i depåberedning finns ju inte! Och den ojämna effekten av metamina kan ju bara åtgärdas med tätare intag och således en högre dagsdos som visserligen funkar bra framåt dagen, men ger åtminstånne mig en fet avtändnig på natten och då hade jag ju lika gärna kunnat fortsätta med gatutjacket. Skall iallafall be Psykiatriken att söka licens på Adderall XR. Knapra ett piller varannan timme hade varit omöjligt om jag inte också haft tvångssyndrom och då kan du ju tänka hur anspänd man känner sig mellan doserna. Så länge metamina depå inte finns borde Adderall ses som ett alternativ och som patient kan man ju inte ta på sig skulden för medicinbolagens girighet. Kssssssssssssssssss. I övrigt håller jag med.

  • p-o

   Att ta ett preparat vid flera tillfällen behöver naturligtvis inte innebära att man måste öka dagsdosen. Har inte hört någon som sagt sig få avtändningssymptom av de doser som används vid behandling av ADHD och ADD problematik.
   Menar du att det s.k. gatutjacket skiljer sig när det gäller antalet doseringstillfällen eller vad vill du egentligen ha sagt? Hade det varit omöjligt om du inte hade tvångssyndrom, så borde det väl vara möjligt i fall du hade det, osv? Tror att fler än jag har lite svårt att få grepp om det du skriver.

   Det bästa vore väl att visa att det finns ett behov av samma depotfunktionen som finns i tex Concerta och överföra den till Metamina i fall det nu inte finns någon depotberedning för D-Amfetamin.

 • Erik T-qvist

  Efter drygt 4 års utredningar och ändlösa försök att dosera med concerta och ritalin har jag nyligen börjat med Metamina och än sålänge verkar det lovande.

  Jag kan inte heller se varför man skulle blanda levoamfetamin, som har mängder av jobbiga biverkningar, med dexamfetaminet, som har alla medicinskt positiva egenskaperna och få biverkningar.

  Off topic angånde Metamina och Inläggen
  Håller med om att det är jobbigt att hela tiden behöva ha koll på klockan för att inte komma i otakt med effekten.
  Men för mig kan det nog inte lösas på annat vis, då allt vad depot heter skapar mer biverkningar och abstinens än det ger positiv effekt.

  Nattsömnen:
  Har jag tidigare med framgång löst med Circadin och ibland en Propavan lr två.
  Kan vara värt för dig att testa.*
  Hittills har dock inte Metaminan get några direkta besvär med sömnen.

  Min typ-1 diabetes påverkas dock av metamina på oförutsägbara vis, vilket jag inte blivit förvarnad om (och bipacks-sedlarna var bortplockade redan på apoteket…).
  Då jag tidigare både brukat och missbrukat amfetamin** så känner jag igen det men blodsocker svängningarna tycks nu mycket snabbare.

  Angående “gatutjack”:
  Doseringarna är MYCKET högre, men ger också längre effekt/rus beroende på vad man nu avser med intaget.

  Beroende på kvalitet, sort, andra innehåll och hur man intar amfetaminet så varar den påtagliga effekten vanligtvis mellan 8-14timmar.
  Där jag umgicks var 0,1 – 0,2gram vanliga “doser” men finns folk som brukar allt från 0,01gram till över 2gram.

  *Melatonin
  Ta i beaktning att Melatoninen i Circadin kan samverka och förstärka effekten av sömnmedicin,men för mig har det aldrig skapat problem.

  **Det var via missbruket som jag insåg att jag hade brist på dopamin och därmed adhd och tack vare den insikten har ett nytt liv börjat för mig.

  Ursäkta det långa inlägget på en gammalt inlägg, det var goggle som lurade hit mig, men kände att jag kanske kunde vara till hjälp.
  Mvh
  /Erik

 • Anders

  Har provat Metamina å den funkar men rekomenderar Desoxyn för den har längre verkningstid. De tråkiga är att leveranstiden är ca 8v på apoteket.Står på 4st+2st nu å d känns bra. Va uppe på 5st x 3ggr/dag på metaminan å ändå inte riktigt nöjd. Desoxyn verkar inte så vanlig här men fick den efter mkt testande å tog en satans tid. Så ge inte upp d! / Anders

 • Petra

  Hej!
  Har en undran. Min son som är 10år har behandlats med Concerta och även Strattera. De har båda visserligen haft en liten effekt på koncentrationen men biverkningarna har varit att sonens aggresivitet har ökat kraftigt. Vilket har resulterat i våldsamma utbrott och skadegörelse främst i skolan. Därför avslutade vi behandlingen och även sonen ville det. Vad ska vi prova för medicin? Han har kraftiga besvär av sin ADHD. Och jag vill att han medicinerar. Dels för att han har låg självkänsla för att han tycker inte att han lyckas och han är labil. Det påverkar hans relation till kamrater bla. pga detta har han också haft en del ånget. vad ska man göra? Han har bra stöd i skolan och jag har gått föräldra utb på BUP. Men det räcker inte. MVH.// Petra

  • p-o

   Hej
   Ökad aggressivitet av centralstimulerande medel är inget bra tecken på att de fungerar bra s.a.s. Att komma med råd i verkligheten kan ofta vara svårt och svårigheten ökar mångdubbelt vid postorderdiagnostisering

   Utifrån de gissningar jag kan göra om läget så skulle jag testa två saker, först ett totalt miljöombyte för att se vilka variabler som påverkas. i andra hand testa försiktigt med ett de centralstimulerande medel som ni inte testat.

Leave a Reply