Vad är Adderall? ADHD Medicin

  Metamina

Adderal

Concerta ADHD Medicin

ADHD medicin för vuxna och barn
Efter gårdagens artikel kom några frågor om vad egentligen Adderall är. Adderall är ett mycket dyrt amfetaminpreparat där man valt att blanda in l-enantiomeren och några olika salter.1/4 dextroamfetamin sakarat
1/4 dextroamfetamin sulfat
1/4 (racemat dextroamfetamin/levoamfetamin) aspartat
1/4 (racemat dextroamfetamin/levoamfetamin) sulfatFörst och främst kan vi konstatera att L-amfetamin är mer eller mindre värdelöst vid behandlingen av ADHD men har ungefär samma biverkningar som D-amfetamin. I Metamina finns bara D-amfetamin eller dexamfetamin, då det är just den enatiomeren som fungerar mot symptomen.
Adderal dexamfetamin levamfetamin
I mitt tycke är Adderall ett dyrt amfetaminpreparat med högre del än till exempel Metamina som är rent D-amfetamin. Tillsatser av L-amfetamin är tveksamt ur flera aspekter. Den enda fördelen jämfört med Metamina är att Adderall förefaller ha en jämnare plasmaprofil, vid ett intag om dagen. Adderall XR är dessutom en beredning med depot-effekt. En Metamina depot-beredning bör kunna åstadkomma en liknande effekt, vid farmakologisk behandling av ADHD.

Ny förpackning gamla grejer
Men visst är det en intressant molekyldans när läkemedelsbolag ska kränga produkter, den verksamma beståndsdelen är fortfarande exakt densamma som 1930. Man alternerar förhållandet mellan l och d amfetamin till det sämre om vi jämför med Metamina. sedan adderas olika salter till amfetamin, sulfat, aspartat och sakarat. Detta ger en något avvikande metaboliseringskurva och framförallt ett mycket högre pris, men den enda egentligt verksamma beståndsdelen, d-amfetamin är precis densamma som 1930, så vem kan tala om någon egentlig produktuveckling?Däremot är det en klassisk vilseledande produktinveckling och den som tycker så synd om de stackars läkemedelsbolagen kan gärna donera lite blog eller pengar till dem, personligen anser jag det fullständigt oansvarigt när vi har en massa personer som inte får någon rimlig vård att samtidigt slösa bort pengar på något med tveksam nytta, även om det kommer en massa pressbilder från de farmakognostiska kuvöserna som säger att just deras lilla skitunge är så förbannat välartad duktig och framförallt söt. Allt detta iklätt en vetenskaplig uniform.Allt har för och nackdelar är du intresserad av ämnet varför inte läsa lite om när forskaredopar sig med ADHD medicin. Har någon noterat skillnaden mellan när forskareliten förordar droger till friska och när vuxna och barn som behöver pga av ADHD? Vid det första fallet har vi väl inte hört några protester eller, inte ett endaste ljud va?SvD:
Stimulerande narkotikaliknande droger är helt okej att använda för att höja den egna prestationsförmågan hos friska personer. Det anser ett antal av världens högst rankade akademiker i svar till den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature.

När samma medicineringar användes under kriget i Irak så kom inte en protest om det, under operation desert storm, desert shield osv. Problemet verkar snarare uppstå när människor som behöver medicinen som bäst använder dem, i varje fall om man får tro en del förståsigpåaresom är märkligt tysta annars.Den som inte är nöjd med svaren på wikipedia eller de som tidigare getts i artikeln kan titta här Adderall pdf 14 sidor, för en närmare beskrivning av Adderall…….

Nedan inklippt från medicinartikeln

Företaget Shires tankar om Marknaden och hur de ”utbildat” 1000 volymförskrivare av adhd preparat sedan fda godkännandet. Tja om man säljer ett preparat som är flera gånger dyrare än originalet så måste man väl nästan kalla det utbildning för att få fjutt på försäljningen. och säkert har man lyckats bevisa att i något ljus är vyvanse bättre än dexamfetamin som är den verksamma beståndsdelen vilken vyvanse bryts ned till. Jippie. Frågan är bara om det är värt priset. Svaret från bolaget självt kommer att bli ett rungande ja – kanske samma sak med personerna som gått deras ”utbildning”.

Jag tror inte alls att det är värt priset och fortfarande är man väl tillåten att säga sin åsikt i den frågan? Avslutar med 2 klipp från wikipedia. (innan de försvinner)

The savings between Adderall XR and generic Dexedrine ER are significant: 90 dextroamphetamine extended-release capsules cost $20 at a retail pharmacy in the United States, while the equivalent 90 Adderall XR capsules cost approximately $420[17].

Vyvanse is another alternative which is actually a prodrug (precursor) of dextroamphetamine. It behaves differently in the body than other formulations of amphetamines because in its parent form is not directly biologically active as an amphetamine (see Dextroamphetamine at ”Formulations”). Vyvanse costs about$500 for 100 doses.[16]
Vyvanse fungerar bara tack vare att det metaboliseras till Dexamfetamin.Inte tack vare att det är mångdubbelt dyrare än Dexamfetamin i formen av tex dexedrine.
Den som nu inte ser ansiktena på de personer som blir utan vård tack vare att preparatet kostar 420 dollar i stället för 20 dollar och dessutom fungerar sämre vad ser den? Är det egentligen något framsteg att blanda in L-amfetamin som har sämre effekt mot ADHD och mer biverkningar? Eller är det ytterligare ett tecken på en bransch som inte bryr sig? Vad har egentligen hänt sedan 1937 i medicinväg? Runt 1955 kom Ritalin, sen då?
Den jämnar effekt som påstås komma med Addedall borde mycket enkelt kunna åstadkommas med ett Metamina Depot.

Läs dina egna tankar eller andras  om Adderall, Amfetamin, Metamina, ADHD, ADHD Medicin Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADD, Phetto.  Bilder på Concerta Metamina

13 reaktioner på ”Vad är Adderall? ADHD Medicin”

 1. Jo visst, men Metamina i depåberedning finns ju inte! Och den ojämna effekten av metamina kan ju bara åtgärdas med tätare intag och således en högre dagsdos som visserligen funkar bra framåt dagen, men ger åtminstånne mig en fet avtändnig på natten och då hade jag ju lika gärna kunnat fortsätta med gatutjacket. Skall iallafall be Psykiatriken att söka licens på Adderall XR. Knapra ett piller varannan timme hade varit omöjligt om jag inte också haft tvångssyndrom och då kan du ju tänka hur anspänd man känner sig mellan doserna. Så länge metamina depå inte finns borde Adderall ses som ett alternativ och som patient kan man ju inte ta på sig skulden för medicinbolagens girighet. Kssssssssssssssssss. I övrigt håller jag med.

  1. Att ta ett preparat vid flera tillfällen behöver naturligtvis inte innebära att man måste öka dagsdosen. Har inte hört någon som sagt sig få avtändningssymptom av de doser som används vid behandling av ADHD och ADD problematik.
   Menar du att det s.k. gatutjacket skiljer sig när det gäller antalet doseringstillfällen eller vad vill du egentligen ha sagt? Hade det varit omöjligt om du inte hade tvångssyndrom, så borde det väl vara möjligt i fall du hade det, osv? Tror att fler än jag har lite svårt att få grepp om det du skriver.

   Det bästa vore väl att visa att det finns ett behov av samma depotfunktionen som finns i tex Concerta och överföra den till Metamina i fall det nu inte finns någon depotberedning för D-Amfetamin.

 2. Efter drygt 4 års utredningar och ändlösa försök att dosera med concerta och ritalin har jag nyligen börjat med Metamina och än sålänge verkar det lovande.

  Jag kan inte heller se varför man skulle blanda levoamfetamin, som har mängder av jobbiga biverkningar, med dexamfetaminet, som har alla medicinskt positiva egenskaperna och få biverkningar.

  Off topic angånde Metamina och Inläggen
  Håller med om att det är jobbigt att hela tiden behöva ha koll på klockan för att inte komma i otakt med effekten.
  Men för mig kan det nog inte lösas på annat vis, då allt vad depot heter skapar mer biverkningar och abstinens än det ger positiv effekt.

  Nattsömnen:
  Har jag tidigare med framgång löst med Circadin och ibland en Propavan lr två.
  Kan vara värt för dig att testa.*
  Hittills har dock inte Metaminan get några direkta besvär med sömnen.

  Min typ-1 diabetes påverkas dock av metamina på oförutsägbara vis, vilket jag inte blivit förvarnad om (och bipacks-sedlarna var bortplockade redan på apoteket…).
  Då jag tidigare både brukat och missbrukat amfetamin** så känner jag igen det men blodsocker svängningarna tycks nu mycket snabbare.

  Angående ”gatutjack”:
  Doseringarna är MYCKET högre, men ger också längre effekt/rus beroende på vad man nu avser med intaget.

  Beroende på kvalitet, sort, andra innehåll och hur man intar amfetaminet så varar den påtagliga effekten vanligtvis mellan 8-14timmar.
  Där jag umgicks var 0,1 – 0,2gram vanliga ”doser” men finns folk som brukar allt från 0,01gram till över 2gram.

  *Melatonin
  Ta i beaktning att Melatoninen i Circadin kan samverka och förstärka effekten av sömnmedicin,men för mig har det aldrig skapat problem.

  **Det var via missbruket som jag insåg att jag hade brist på dopamin och därmed adhd och tack vare den insikten har ett nytt liv börjat för mig.

  Ursäkta det långa inlägget på en gammalt inlägg, det var goggle som lurade hit mig, men kände att jag kanske kunde vara till hjälp.
  Mvh
  /Erik

 3. Har provat Metamina å den funkar men rekomenderar Desoxyn för den har längre verkningstid. De tråkiga är att leveranstiden är ca 8v på apoteket.Står på 4st+2st nu å d känns bra. Va uppe på 5st x 3ggr/dag på metaminan å ändå inte riktigt nöjd. Desoxyn verkar inte så vanlig här men fick den efter mkt testande å tog en satans tid. Så ge inte upp d! / Anders

 4. Hej!
  Har en undran. Min son som är 10år har behandlats med Concerta och även Strattera. De har båda visserligen haft en liten effekt på koncentrationen men biverkningarna har varit att sonens aggresivitet har ökat kraftigt. Vilket har resulterat i våldsamma utbrott och skadegörelse främst i skolan. Därför avslutade vi behandlingen och även sonen ville det. Vad ska vi prova för medicin? Han har kraftiga besvär av sin ADHD. Och jag vill att han medicinerar. Dels för att han har låg självkänsla för att han tycker inte att han lyckas och han är labil. Det påverkar hans relation till kamrater bla. pga detta har han också haft en del ånget. vad ska man göra? Han har bra stöd i skolan och jag har gått föräldra utb på BUP. Men det räcker inte. MVH.// Petra

  1. Hej
   Ökad aggressivitet av centralstimulerande medel är inget bra tecken på att de fungerar bra s.a.s. Att komma med råd i verkligheten kan ofta vara svårt och svårigheten ökar mångdubbelt vid postorderdiagnostisering

   Utifrån de gissningar jag kan göra om läget så skulle jag testa två saker, först ett totalt miljöombyte för att se vilka variabler som påverkas. i andra hand testa försiktigt med ett de centralstimulerande medel som ni inte testat.

 5. Vyvansen eller Elvansen som den heter är för många bättre än metaminan. Elvansen behövs tas en gång per dag istället för metaminans mängdgånger och Concertans många gånger 2 dostillfällen. Elvansen är dock inte så mycket annorlunda än metamina. Ämnet heter lis-dex-amfetamin och den ”klassiska” dex-amfetaminmolekylen har gjorts om för att i blodet brytas ner under en längre period. 12 timmar tror jag de säger. Snarare 20 för mig. Elvanse har gett mig mycket av mig själv och mitt liv tillbaka men sömnen… Haha ;) Concertan var till slut värdelös och försämrade bara min depression, motivation och min förmåga att känna lust och lycka kopplat till aktiviteter etc. Dock sover jag jämt utan centralstimulantia om jag är hemma/i annan trygg miljö och efter några dagar utan centralstimulantia börjar jag sova var som helst:p Eller ja inte med Elvansen för den märker jag en effekt på borthållandet av min sjukliga sömn i dagar sen jag tog den sist.

  Elvansen som depot gör att fler (i Sverige då vi har högkostnadsskydd och den sen Dec -13 är inkluderad i förmånen) kan få ett effektivare preparat om concerta inte funkar/-tillräckligt då risken för beroende, missbruk och olaglig försäljning är mycket lägre. Och sen har jag tur om jag kommer ihåg att ta medicin på morgonen (oavsett hjälpmedel), att ta Concerta-dos nr 2 var ett lönlöst försök. Och att ta Metamina massor av gånger per dag, det skulle inte ske. Och de flesta av oss med ADHD är ju inte så bra på att komma ihåg sådant… Och effektskillnaden nu med Elvansen jämförts med Concerta är amazing. Jag har kommit in i min första stadiga längre maniska episod på över 1,5år!!!! (Jag är bipolär, det jag kallar stadig längre manisk episod är perioder med ökad ork, ambition, fokus, vilja, tempo + minskad sömn, aptit etc.) Helt fab, köra i 220 är min grej, jag trivs inte annars. Och kraftigt minskad suicidbeteende för första gången på 1,5år också! Wohoo! (Nej jag vet att maniska perioder inte håller i sig, men det är dem jag lever för!)

  Strattera gjorde för övrigt mig aggressiv också (sena tonår). Crappy medicin för mig ändå, den är ju inte stimulerande, då behöver jag den inte. Jag är ambitiös och intresserad av det mesta men ingen ork. Med en fin kick uppåt får jag möjlighet att koncentrera mig…

  1. Ja strattera är det många som verkar ha fått biverkningar / svåra biverkningar av. Saknar erfarenhet av Elvanse mer än att det är en fruktansvärt dyr medicinering med en verkningsmekanism som varit känd sedan 1940 talet och i princip bara har en lysin molekyl fästad till D-amfetamin molekylen, vilken gör att den är svårare att missbruka enligt tillgänglig kunskap på missbruksmarknaden än så länge, men sådant har historiskt sett ofta varit en tidsfråga.

   Har själv svårt att förstå varför det ska vara så svårt att ordna fram ett metamina depot… och varför det ska vara så oerhört dyrt med elvanse, något som i princip leder till att ADHD läkemedlen kostar bra mycket mer trotts att principen är den äldsta som är känd.

 6. Tack för en bra artikel. Gav mig ytterligare insikter kring Adderall och dess verkan!

 7. Du har fel i att levoamfetamin inte har några gynsamma effekter för personer med ADHD. L-amfetamin ger ett påslag av noradrenalin, vilket för många är vad som behövs för att lindra såväl igångsättningsproblematik som anhedoni, och ofta förbättras även förmågan att prioritera.

  Då samspelet mellan nora och dopa är såpass komplext är det naivt att tro att alla ADHD-hjärnor utvecklas likadant vad gäller känslighet och signalering för olika signalsubstanser, och alltså är hjälpta av samma medicinering.

  Jag har fått tydlig effekt av Voxra, som är nästintill en renodlad noradrenalinagonist vid oralt intag, men med kraftiga sömnstörningar pga den långa halveringstiden. Jag har fått god effekt av metylfenidat, som är kraftigt noradrenerg, men fått viss ångestproblematik pga just mängden noradrenalin. Elvanse har god effekt på vissa områden, men inte just de som regleras av just noradrenalin.

  Nästa steg är Adderall, just för att det frisätter nora, men i lägre grad än metylfenidat.

  1. I förhållande till effekter vs bieffekter vid medicinsk behandling av ADHD har Dexamfetamin betydligt mycket mer effekt och mindre bieffekter än LevAmfetamin. Vilket kanske är den bidragande anledningen till att det inte finns någon godkänd medicinsk behandling med Levamfetamin i Sverige idag trotts att just Levamfetamin och Dexamfetamin som amfetamin-racemat var det första preparat som användas för att behandla vad som senare visade sig vara ADHD.

   Så här skrev Läkemedelsverket i sin: Läkemedelsbehandling av ADHD
   Farmakologisk behandling, barn, forts.

   ”Långtidsstudier på metylfenidat och atomoxetin visar
   att behandlingsavbrott är mycket vanliga och oftast
   orsakade av bristande effekt.
   Amfetaminläkemedlen bör vara alternativ i sista
   hand vid otillräcklig behandlingseffekt eller vid biverkningar.
   Amfetamin är ett racemat, det vill säga en
   blandning av levo- och dexamfetamin.
   Det är dock endast dexamfetamin som har klinisk effekt

   Om behandling
   blir aktuell bör därför dexamfetamin väljas.
   Såväl amfetamin som dexamfetamin kan endast förskrivas
   på licens. Innan licens söks skall metylfenidat
   ha prövats och vid utvärdering ha visats ha otillräcklig
   effekt eller inte tolereras.
   Symtombilden och problemens svårighetsgrad under
   dygnet kan växla och därmed påverka val av läkemedel,
   beredningsform och dosering. Kombination
   av olika ADHD-läkemedel rekommenderas inte och
   det finns inte heller några studier som stöder sådana
   kombinationer. Patientens och dennes familjs önskemål
   om val av läkemedel bör vägas in i bedömningen.”

   Sid 4 Information från Läkemedelsverket 1:2009
   I senare behandlingrekomendationer & riktlinjer för medicinsk behandling av ADHD har jag inte hittat något om L-Amfetmain.

   När det gäller Metamfetamin blir skillnaden kanske än större vad avser effekterna, i racematet metamfetamin är den ena receptfri och den andra tungt narkotikaklassad i USA. Anledningen är effekten, eller rättare sagt den stora skillnaden i effekterna mellan L och D enantiomererna rent allmänt. Något som också blir väldigt tydligt vid behandling av ADHD.

   Skriv gärna till Läkemedelsverket och säg till dem att de har fel om du tycker det, återkom och berätta vad de svarade. Artikeln om Adderal är byggd på det vetenskapliga underlaget som finns om ADHD Mediciner. Lisdexamfetamin har samma verksamma ämne som Attentin och Metamina dvs Dexamfetamin, den enatiomer av amfetamin som anses fungera bäst vid behandling av ADHD.

 8. Väldigt bra skrivet.
  Hur har det gått för alla? Har ni kommit fram till någon slutsats hur dem olika preparaten fungerar?

  Själv fick jag slås som en galning med psykiatrin att gå ifrån concerta och ritalin. Fick studera själv genom att läsa olika tidskrifter inom psykiatrin i USA.

  Kom med högt mod och påläst till psykiatrin att jag promt skulle få börja med Elvanse Vuxen samt Attentin då detta har bevisat vara en kombination med förbättringar än dem gamla preparaten jag hade i 12 år sträck..

  Dock senaste tiden, 6-8 månader tillbaka har jag börjat bli mera retsam på småsaker och aggressiviten ökar desto mer. Är pappa till två döttrar, och gift med en helt underbar hustru. Hon har verkligen formgivit mig till en bättre människa, både psykiskt och i vardagen som individ. Men just denna aggression kan jag koppla till mina depressioner som kommer och går, speciellt vinterhalvåret är värst. Försöker bita ihop så gott jag kan, men en vacker dag, kommer någon helt okänd person till mig att få uppleva all aggression som jag av någon dålig anledning bygger upp inombords gå känna av… Och det skrämmer mig så in åt helvete.. Det som håller mig kvar i livet är min hustru och våra två underbara barn. Dem får mig att kunna se en morgondag, men just nu är det sämre med sömn och har gått på melatonin sedan 2018,tack och lov för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *