De svarta fåren och de vita änglarna?

Svenska dagbladet skriver i dag att: Unga kriminella lider mer psykiskt. Tidningen Dagen berör också samma ämne i sin artikel: Psykisk ohälsa vanlig bland unga lagöverträdare.
Den som har gjort fel mår inte bra skulle de också kunna säga, eller gränsöverskridande är alltid på gott och ont. Och varför skulle någon bli gränsöverskridare om denne känner sig väl tillfreds inom gruppen eller situationen där denne befinner sig nu? Några filosofiska frågor med anledning av texten kan man ibland kosta på sig.

En del säger att nästan hälften av de som sitter i fängelse har ADHD, jag har ingen aning om vilket, men frågar mig skarpt varför får de ingen behandling då? Eller är det den vanligt skenheliga Blattepolitiken som spelar in igen, de svarta fåren och de sociala blattarna skall helt enkelt inte ha vård… De svarta fåren ska svärtas – givetvis under förespelgingen att de blir hjälpta, men blir de verkligen det?

Artikeln lyfter dock fram den i mitt tycke alldra viktigaste frågan, har vi en rimlig vård? Finns det överhuvudtaget vetenskapliga belägg för att vi har en kriminalvård? Att det finns ett kriminalvårdsverk det vet vi nog alla men finns det verkligen något vetenskapligt stöd för att vi har en kriminalvård? Vad är i så fall resultatet av denna vård? Vad skulle då bli resultatet av den påstådda vårdens frånvaro?

Eller: Kan man vårda bort ett djupt ifrågasättande?

2 reaktioner på ”De svarta fåren och de vita änglarna?”

  1. Som förskollärare ser man ofta vilka barn som behöver stödinsatser. Med dagens stora barngrupper lider fler barn än nödvändigt, såväl mörka som ljusa barn. Det är dem vi finner på kåken när de är 17. Vad gör vi för dessa ”identifierade” barnen egentligen? Det är inte så konstigt om man blir kriminell när man aldrig möter någon som bryr sig. Det är snarare en ”klass”-fråga än en fråga om hudfärg. ”Vita” killar eller tjejer med adhd har det inte lätt på kåken de heller.

  2. aah, med sociala blattar menar jag just de svarta fåren i social mening inte den yttre färgen.

    De som verkligen behöver bättre insatser nås ganska sällan av dem, vilket är mycket tydligt inom vården.

    Då är det lättare för en blind omvärld att svärta ned dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *