6 reaktioner på ”METAMINA 5 mg”

 1. Jag undrar om du vet något om just biverkningarna på Metamina?
  Jag har ätit det nu sedan i januari och jag har sämre hy, klåda i hårbotten, fått utslag runt näsa och mun som förklaras som annat men som jag tror har med Metamina att göra. Blir bättre om jag slutar men mår sämre psykiskt då. Hur länge varar bivekningar? Är jag för otålig ännu, ska jag härda ut ett tag till? Är ju itne färdig doserad ännu ens.

  1. Hej Judith!
   Tycker det är något du ska ta upp med din läkare. Får du förändrad skinnfärg på större områden tycker jag du bör ta kontakt omedelbart. I och med att du håller på att ställa in doseringen kan det röra sig om ett övergående fenomen.

   Det finns klåda och klåda
   Det kan hända att en del personer som börjar ta centralstimulerande medel får en övergående biverkan som klåda, vanligtvis upphör den när kroppen anpassat sig till medicineringen. Huden är kroppens största organ och förändringar där kan säga en del, frågan är dock vad de beror på. Det kan vara en hel hög med orsaker.

   Det finns dock några ytterst ovanliga biverkningar av ADHD medicinering som oftast drabbar kvinnor och visar sig symptom i skinnet som färgförändring och klåda, är det något du känner igen så finns det all anledning att ta det på allvar. Hör av dig och berätta hur det går. Funderar lite över hur din lever fungerar och om du har liknande problem i släkten…

   Läkartidningen om mycket ovanlig biverkan av CS-medel

 2. Tack så jätte mycket för ditt svar. Intressant artikel också.
  Levern är enligt alla prover bra och har alltid varit men det kanske kan bli sämre menar du av intag av denna typen av medicin?
  Men nej, just den typen av biverkning har jag inte fått som den i artikeln. Inget på händer och ingen färgförändring mer än då klådan i huvudet och hals och sämre hy. Och genast börjar jag ju då se bilderna av amfetamin missbrukarna framför mig och får lätt panik.
  Jag började ju redan i juni -09 med Concerta som jag slutade med i sept. och påbörjade då Ritalin men som gjorde att håret började falla av och då kom mer och mer av andra problem såsom svullnade läppar, klåda osv.
  Efter licensansökan fick jag så börja med Metamina. Jag mår ju bättre till viss del av det, får lite mer energi och får gjort lite mer, som ju också försvann och med att jag ”gick i väggen” men också att min ilska kan kraftigt slå till men å andra sidan har jag ju levt med den också så jag vet inte om det beror direkt på medicinen eller om det är som ”vanligt” liksom.
  Känns som att det är en evig kamp mot olika biverkningar hela tiden och jag är väldigt läkemedelskänslig och har höjt med kvarts tabl. hela tiden för att undvika för kraftig hjärtklappning och att sakta vänja så inte håret ska påverkas igen. Är ju livrädd för det. Långt hår till midjan växer inte snart ut igen! Tyvärr har dom här ingen kunskap om Metamina eftersom jag är först… en till tjej här har nu fått det också. Åter igen verkar det som att biverkningar på tjejer är deras sämsta kunskap.

  Jag har varit hos allergiexpert som sa att det ju kan vara Urtikaria som ju står som en möjlig biverkan. Vilket i så ju kan ge ännu mer allvarligare effekt genom tex. anafylaktisk chock i värsta fall. En huddoktor sa jag hade Peri Oral Dermatit men det har jag själv lite svårt att tro på för det stämmer inte in med salvor osv. men hon hävdade stenhårt det var så, punkt slut. arghhh

  Men jag tackar för lite just påminnelsen om skillnaden mellan män och kvinnor genom artikeln för allt är ju forskat nästan bara på män och vi har ju andra hormoner och andra symptom många gånger över lag. Blir irriterad när jag läser om just både ADHD och Aspergers tecken/symptom som inte stämmer in på många flickor/kvinnor.

  Något jag också undrar över är varför det inte skrivs så mycket om ADD? I USA verkar det nämnas mer än här tycker jag. Jag tror ADD kan vara betydligt mer utbrett än man tror och blir därför än mer nonchalerat. Kan man pendla tror du med att vara ADHD resp. ADD?

  Oj, sorry…. nu blev det uppsatslångt….svårt att få stopp när det väl sätter igång! ;-))

  1. Ah trevligt att du uppskattade svaret!
   Motionerar du i lugn takt varje dag, typ en timmes promenader i kuperad terräng? Den här apparaten kroppen är liksom gjord för det, ibland kan det vara intressant att se om det går bra att göra denna grundläggande träning, dels för att komma igång, vara ute men också att med kroppen i fastställd omloppsbana tugga av lite av den förbannade jävla skiten, jorda den.

   Gör något annat, gör något nytt. Funkar det inte som det är nu testa andra variabler och häng inte upp dig vid det som inte funkar ”non funk – rockar inte” Personligen måste jag erkänna att det fungerar bra på mig och i den här tankevärden så får man ofta höra ”ut med skåpet och vädra hyllorna” vilket kanske också stämmer med ditt tankespråk – ser man inte skåpets gränser går man lättare i väggen. Förslaget ovan handlar om egentligen bara om att stärka fötterna och fotvalven, men därigenom också vilan i dig själv. Styrketräna!Bänka skiten.

   Skulle vara intressant att se om och hur de förändrar grundläget s.a.s. Rådet fungerar alldeles utmärk på försoffade gubbar som behöver ett break: Du ska inte gifta dig med toan och älta skiten som finns däruti utan pissa i den brukar jag säga, men så snackar jag också gubbspråk men jag får hoppas att du ändå förstår vad jag menar. Promenix 4 gånger i veckan i kuperad terräng, sätt ben på ilskan, låt den inte springa över dig. Byt rundor.

   Medicineringen kan få dig att ändra dina vanor, så varför inte förändra dem försiktigt positivt självt i stället, tro mig att sitta stilla på en pall och vänta på att hjärtfrekvensen ska gå ned är ofta ingen framgångsrik melodi. Stärk hjärtat genom att ta fram den fot som för tillfället är längst bak så ökar chanserna till framsteg. Ät regelbundet.

   Håller med om att det skrivs väldigt lite om ADD och flickors problem, för även om problemen skulle vara identiska för flickor och pojkar så skulle konsekvenser likförbannat inte bli det. Om tex en tonårspojke har svårt att bedöma människors avsikter så gör det ofta inte så mycket och döljs bakom en hård yta men om en flicka har samma problem så kan det leda till att hon blir våldtagen etc. mm. Har försökt råda bot på delar av informationsbristen genom att sammanställa kunskap, film video’s etc, men vissa delar av detta är fortfarande oskrivna blad. Exemplet visar kanske tydligare än mycket annat att det skulle vara bra med en civilisation någon gång… Men än är det en bra bit kvar. Pendla mellan ADHD och ADD? tja ADD är en del av ADHD så egentligen pendlar vi nog alla lite.

 3. Härligt! Vilket garv jag fick när jag läste ditt svar.
  Fnittrar lite generat…och visst sjutton har du ju rätt. Joggar gör jag sedan ett år tillbaks men har blivit lite köldslaget i vinter om man så säger så det har blivit bara en gång i veckan och nu är det ljust ute, ve o fasa, alldeles för många sådana där tvåbeningar ute! Och i skogen var det rena rama tändstickslagret av alla knäckta träd….men se vad gör jag? Hittar alla bortförklaringar! Men visst sjutton har du rätt. Jag vet ju egentligen det men behöver sparken i arslet.
  Fast lugnt och lugnt… jag är tävlingsmänniska och ska prestera och anser att lugna promenader är slöseri… det ska vara så det ger nåt! Powerwalks typ med rock i lurarna.

  Och äta, det är jag skitkass på och har alltid varit. Har tjatat om att få komma till dietist för jag behöver hjälp med det eftersom jag lätt missbrukar och äter fel och är vegis och nu också troligen gluten-intolerant (väntar på gastroskopin). Så det där behöver jag hjälp med särskilt i och med att jag joggar och behöver rätt intag.

  Men åter igen så har du så klart rätt. För jag mår ju trots allt bättre med Metamina bara jag inte har biverkningarna. Har inte tänkt på bara hur just motion och matintag också påverkar.

  Men nu blev jag inspirerad så nu ska jag ut på en runda! :-)

  1. Trevligt!
   Till och med jag har följt mina egna råd och varit ute och marscherat någon timme före frukost.

   Fördelen med medicineringen är egentligen att komma bort från problematiken som gör att man tar den, men med det sagt så är ju resten hårt jobb. Men visst är det många tändstickor i skogen, de kommer snabbt och kroknar fort. Ibland kan det bara vara bra att låta någon annan bestämma vanorna för att man själv gjort vad man kunnat, det betyder inte att deras råd är klokare eller bättre bara att man erbjuder sig själv en djupare orsak till förändring.

   -Att göra något nytt när det gamla inte längre fungerar.
   -Att hålla regelbundna rytmer för sömn och mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *