Amfetamin till äldre bra för hjärnan?

Jakarandadungar i sowetos förorter

Selegilin omvandlas till Amfetamin

Fler och fler inser att allt har fördelar och nackdelar, speciellt tydligt är det med mediciner. När det gäller amfetamin så ser vi ganska tydligt en del fördelar för en del personer, nackdelarna är är också kända sedan länge. I Sverige har vi en ganska lång tid haft en del äldre som sprungit runt med metamfetamin i kroppen som ett resultat av att de använt läkemedlet Selegilin som bryts ned till bland annat amfetamin och metaamfetamin. Deras konsumtion av mediciner är indikerad av att de har parkinsonism eller närliggande brister i dopaminsystemet. Är då metamfetaminet och amfetaminet skadligt för gamla med parkinsons sjukdom vid de dosintervallet?
-Nej, det förefaller vara tvärtom. Selegilin med sina 3 huvudmetaboliter, desmetylselegilin, metamfetamin och amfetamin verkar tvärtemot hindra nedbrytningen av de dopaminerga cellerna så att sjukdomen går framåt långsammare än annars. Alltså kan det vara ganska lämpligt att tänka om, när det gäller att amfetamin alltid skulle vara skadligt för hjärnan, vilket det självfallet inte alls alltid är.
Dexamfetamin till gamlingarna
Prisbelönt forskare vill ge amfetamin till äldre personer med parkinsonism, vad säger våra moraliska konstaplar om det? Kan vi få inlevererat några väl underbyggda slutsatser, så är vi självklart mycket tacksamma. Som sponsor står Riksbankens Jubileumsfond så att vi får den rätta tjackar-andan, monetärt.
Är det ett verkligt guldäpple i CART? En intressant frågeställning som direkt anknyter till ADHD om man tänker på att personer med adhd ofta har lägre glukoshalter i hjärnan, är det så att amfetamin helt enkelt möjliggör för hjärnan att fungera även vid lägre glukosvärden?
Jakaranda guran här avbildad i färg
Stryker med?
När man sedan råkar ut för mycket allvarliga hjärnskador pga av stroke och måste rehabiliteras hur fungerar det egentligen att ta amfetamin då? Är inte amfetamin något som bara dödar och ger hjärnskador? Låt oss testa och se med att ge lite amfetamin till personer som just haft en hjärnblödning – vad tror du händer? – Här är svaret. Här berättar Professor i medicin Pär Wester lite om stroke och optimism inför framtiden. Om rehabiliteringen efter en allvarlig hjärnskada går snabbare och leder till bättre resultat tack vare en medicin då är det väl ändå viktigt att tänka på lidandets kulturtraditioner eller hur? De som verkligen fått en hjärnblödning måste väl ändå kunna klara sig utan hjälpande konstgjorda kemikalier eller hur? Och det halvförlamade lidandet har ju trotts allt en väldigt lång tradition i vårt samhälle. Varför ska de som fått hjärnblödning ha hjälp egentligen?
Många av dem förlorar ju bara språket och blir sådandäringa bokstavspaket igen, där begreppen liksom inte når fram, visst måste vi slå fast deras rätt till att lida ordlöst, precis som barnen med ADHD, eller vad har du i kikaren?
Vi kan väl ge dem en ”Vårdgaranti” och omvårdnadsrätt och allt annat som i praktiken inte betyder annat än att samhället friskrivit sig rätten att kväva de ordlösas hopp, i sedvanlig förljugenhetstradition. Det blir väl bra?
Ja, med tiden blir humorn ibland aningens ironisk.

Gevär med framstocksknopp i äkta jakaranda

Träaktig jämförelse
Som vi alla kan se kan Jakaranda vara ganska så mycket och ta del i ganska vittskilda aktiviteter, precis som större delen av verkligheten med för den delen. Amfetamin är liksom en kniv, ett verktyg – jättebra att skära bröd med med det går alldeles utmärkt att döda med också, men det gör inte kniven farlig eller ofarlig. Det är kanske dags att vakna och inse att det inte är drogen som är farlig utan sätten den används – vilket väl gäller ditt egna liv också, va?

Oberoende
Man kan bli beroende av mycket och få sig ett spel. Men här talar vi om att använda amfetamin för att skapa ett oberoende och det är precis rakt motsatta sak, förstår du?

Bestickande verktyg med Jakarandahandtag

Nedan personer som inte använder Amfetamin

Och har inte något med storyn att göra lika lite som Weird Science, Mymlan och pär ström, bloggarna får i stället, våran 29 decembervälsignelse. Sedär nu är den utdelad! – Nu bildar vi oss ytterligare i lamgomt förvirrade pixeleringar.

Hållfasthetstestning av Paraply

Tjejen på

bilden har inte med Twingly eller Twingly blog att göra!

Att göra även om hon är smal som en länk. Det är Twiggy och hon äter inte amfetamin.

Hiltons lilla tös som gått dråsat i handgripligheter och får escort.

Ack Jesus

Läs även andra bloggares åsikter om att vi här länkar till Flickr Metamfetamin.

2 reaktioner på ”Amfetamin till äldre bra för hjärnan?”

 1. Önskar så snabbt som möjligt få tillgång till metamina min sambo klarar inte av ett pådrag i huvudet, dygnet runt. Vi har kommit till en riskzon det gäller hennes överlevnad. Hon är född av en mamma som var aktiv hennes första avgiftning skedde på bb i kuvös. Hon har diagnos ADHD hon har fått ritalin efter ett tag fick hon kramper. Hon har början till skrumplever. Hela hennes liv har varit ett lidande Hon får inte metamina fören hon slutat äta stesolid det är kopplat med livsfara hon har ätit det hela hennes liv. Hon har prövat metamina och det är första gången på 47 år hon känt sig bra.9 månader av lycka nu när hon inte får är hon i panik och chock vad att göra? Är så maktlös mvh anhörig

  EDIT…
  Rättade 22 stavfel! Är inte dåligt jobbat med tanke på att språket är länken mellan människor. Fick köra texten i ordbehandlare för att begripa den. Tänk om jag stavade ett enda fel i adressen jag svarade på, kanske skulle svaret hamna någon annan stans då? Ordbehandlare med rättstavningsfunktion är inte att tänka på? Skriver du på samma sätt till myndigheter eller bara till personer som sitter oavlönade och försöker hjälpa till så gott det går?

  Rakel

  1. Om Metamina varit utskrivet under 9 månader men inte längre så borde det väl rimligen finnas en anledning till det.
   När andra medicineringar föreligger samtidigt brukar riskerna öka och när något dåligt händer är det läkaren som har ansvar för det. Situationen är inte speciellt och det finns säkert en hel del till faktorer som medverkar än ett svartvitt brabra scenario där allt vipps blir jättebra så fort önskningarna blir uppfyllda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *