ADHD minnesträning påverkar hjärnans densitet

Träning vid ADHD skapar tillväxt
Mer resultat kommer som bekräftar det egentligen ganska självklara att träning påverkar hjärnan. Självklart sätter det ljuset på en gammal koppling i människans tillvaro, kopplingen mellan kropp och själ. Mer vetenskapliga data som berättar att det som barn gör av sig själva är bra, dvs dvs springa runt och ha skoj kan vara en alldeles ypperlig träning för barnens hjärna.

Framförallt kommer forskningen att visa att mottagarterminalen på D1 receptorn får en ökad kapacitet, men inte varför det sker långsammare vid ADHD förmodar jag. Vad studien visar i mina ögon är att övning ger färdighet vilket knappast är något nytt, ber om ursäkt om jag kansker är omdödigt negativ. Men den intressanta frågeställningen är egentigen varför övning inte ger färdighet i samma utrsträckning hos en person som har symptomatlogin.

Kanske visar forskningen att
GDNF och BDNF stimulerar en ökad nybildning av dopaminceller och förhindrar apoptos vilket leder till större nettoökningar, kanske låter lite mer avancerat men är egentligen exakt samma sak som står ovan som beskriver ett barns inlärningsförmåga och den neurala plasticitetens utveckling, det som vi i dagligt tal kallar lärande.

Känner mig riktigt negativ och skittråkig men jag kan inte alls förstå vad det nya ligger i resultaten de kommer att presentera och varför det bankar så hårt på trumman. Forskningen säger antagligen inte ett jota om BDNF flukturationerna vid bipolär sjukdom eller varför personer med ADHD tenderar att ha en sämre inlärningkurva när det gäller delar av feedbacksystemen som riktar uppmärksamheten, vilket bör vara närmare den egentliga problemkärnan. Att träning är bra är väl självklart? Ok, ni får gnälla på mig nu och gärna förklara varför dessa resultat är bra eller sensationella…

Se: dagens medicin, SVT, cogmed KI, Sydsvenskan,

Läs mer om andra intressant dödliga individers strävanden och Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, Övning, färdigheter, Torkel, Robomemo, Klingberg,

4 reaktioner på ”ADHD minnesträning påverkar hjärnans densitet”

 1. Hej P-O, jag kan inte hålla med dig det här är stort just för att man kan visa det på bild. Visst det är kännt att vid nästan alla medfödda hjärnhandikapp så går inlärningen saktare eller behöver ökat stimuli för att fungera (därför gör man det sk BOEL-testet på BVC). Det är också så att man kanske inte ska träna på just det man ska bli bra på utan på något helt annat. Pianospelning är ett exempel på sådant som påverkar hjärnan positivt även om du inte blir koncertpianist.
  Detta visar att pedagogiken är oerhört viktigt vid ADHD det går inte att bara medicinera och glömma bort. Men du kan läsa mer om vad jag tycker på min sida.

 2. De studierna visade tidigare om robomemo är dock inga nyheter, Effekten av RoboMemo verkade bara vara utredda på 3 veckors sikt och det enda jag intresserar mig för är det långsiktiga varaktiga resultatet. Att mycket påverkar hjärnan positivt är väldigt klart det gäller även sociala interaktioner, stress, mobbing och massage. Den tydligaste av alla bilder med ett sådant resultat är faktiskt det faktiska resultatet i realtime. – Ungen självt.

  Kanske har jag för högt ställda krav vad vet jag, har inte läst studien, kanske ska det göras först men det i mitt tycke viktigaste för behandlingsframgångarna och själva kärnan i problematiken är varför vissa saker blir svårare att hantera vid ADHD och vad man gör åt det på effektivaste sätt långsiktigt.

  Alla kan alltid (eh ja nästan då) kan bli bättre av träning är liksom inget nytt och det vet varje ADHD mamma och pappa själva ganska bra, vad de däremot inte vet är vilken träning som är bäst och där tror jag fortfarande att barnets klokhet övertrumfar alla forskares och föräldrars, men det räcker inte. Skrev en kladd för några år sen ”from Cell to Soul” vilken på 2 språk tar upp morfologin bakom utvecklingens genesis. -barnspråket och det socialgenetiska interaktionernas neuralutfall. Kanske är jag förgiftad av det gamla tankespråket. Få se om den publiceras i stället…någon kanske kan skratta åt mina fantasier. Men visst gör det mig glad att barn får lära sig att massera varandra i en del skolor och får ett naturligt, ja avslappnat sätt att stimulera varandra positivt under den påtvingade skolgången där de ganska onaturligt måste sitta inne i fyrkantiga betongboxar och lära sig om livet i den fria värden.

 3. Jo det är ju ganska självklart,

  Nu har jag inte tittat närmare på det där utan såg bara rubriken i någon tidning. Jag fick dock för mig att det där var en till studie på Cogmed-lösningen?

  Jag misstänker ju att man får ungefär samma resultat med mycket billigare lösningar. Där märker jag utmärkt resultat med de hjärnträningsprogram jag har köpt till min Nintendo DS Lite. Blev riktigt förvånad hur bra de fungerade faktiskt.

  Sedan kan jag säga att jag inte skulle klara att fortsätta träningsprogrammet jag gjorde där mer än ett par gånger utan läkemedel.

  Effekten jag märker är dock mest på humör och arbetsminne. Och inte så mycket på koncentrationsförmåga eller impulsitivitet. Men kommer jag ihåg rätt om deras gamla resultat (om det nu är Cogmed) är det väl knappast heller att förvänta.

  Det här att kombinera flera behandlingar och gärna sådant folk kan göra själva så att man håller nere kostnaderna tror jag på både vid ADHD, depression, ångest m.m.
  1) Tips om lämplig kost.
  2) Peka på att motion är bra för hjärnan.
  3) Läkemedel med god evidensnivå.
  4) IT-system på nätet som automatiskt utan en massa dyra medarbetare stödjer. Här såg jag att Uppsala Länslandsting nu är senast med en lösning mot åtminstone depression om jag kommer ihåg rätt. Men även en del läkemedelsverket har ju tagit fram liknande saker. Lundbeck ger ju en stödlösning på webben med Cipralex sedan något år. Jag tycker den var ganska bra (hade en gammal Cipralex-förpackning hemma så att jag fick batch-numret).
  o.s.v o.s.v.

  Risken jag kan se med mycket sådant där är att patienten behöver vara beredd på att det kan tappa effekt. Där har ju åtminstone vid ADHD fördelen att de ger effekt snabbt och att effekten håller i sig i ganska jämnnivå.

  Jag tycker förövrigt att er blogg utvecklats bra. Men appropå på designen: Du har inte funderat att ställa om så att du får kommentarerna direkt under inläggen? Det är väldigt lätt att göra numera med Blogger. Titta på Blogger Draft eller på SEOTaktik.

 4. Tack för berömmet, det är lika olika kurser här och där. Intressant att vi har samma linje gällande helheterna. Blev lite skrämd av hur dåligt långtidseffekterna av tex Robomemo är utredda trotts att det knappast är några nyheter, tittar man senare vidare på lite djup upptäcker man nog ganska snabbt att det ofta handlar om att slå in gamla saker i nya förpackningar, fixa fram forskningspengar osv och sedan samlas den påstådda kunskapen i en pärm där den inte verkar omsättas i praktiken eller åstadkomma ett långsiktigt resultat vilket råkar vara det som intresserar mig.
  Att omsätta de påstådda förbättringarna i praktiken och sedan kunna påvisa mer genuina resultat på lite sikt är självfallet det enda vettiga för i längden. Sen så får vi som sagt se hur länge jag stannar kvar. Lite för mycket vidriga slag och påhopp under bältet för att de ska kännas bekvämt, men det är klart den som vågar kritisera den låga takhöjden på sina håll kanske ska få finna sig i att få takbjälkarna i skallen fan vet. Jag tycker det är riktigt gemen skit. Det finns dock en fördel med internet att alla skitskallar lämnar spår. Jaja det är sådant som gör att man tröttnar på det hela och jag är knappast den förste heller. Med tanke på vilka man talat med på nätet är det märkligt att det är just den egna intresseorganisationen som ställer till mest problem agerar väldigt tveksamt på centralt håll. Det viktiga är slutresultatet och där finns mycket att göra.

  Mycket märkligt att man inte agerat något i riktning mot effektivare mediciner med mindre biverkningar, både du och jag har skrivit om det en del och det är knappast någon nyhet. Men det finns väl andra intressen än att barnen ska ha de effektivaste medicinerna med minst biverkningar, vem vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *