Rektorn ryter

Flickor diskrimineras som vanligt … Rektorn över Eskilstunas resursskolor har fått nog av den diskriminerande vården. I Sverige måste man skrika och störa för att få vård, sedan ska man tillhöra rätt kön och ha rätt ålder också…

Länk till SR Där det också går att höra radioinslaget.

Flickors är osynliga för de blinda
Flickors huvudsakliga problem är ofta uppmärksamhets- och koncentrationssvårigheter. Flickor är mindre uttalat hyperaktiva jämfört med pojkar. Pojkar har också oftare en aggresiv uppförandestörning än vad flickor har. Flickors problem är oftare överdriven pratsamhet, socialt undandragande, svårigheter att organisera sig, glömska, intensiv ångest och överdriven fokusering på t.ex. skola i försök att kompensera för sina svårigheter. Pojkar och flickor har ofta lika stora svårigheter i skolarbetet. När det gäller kamratsvårigheter och olycksbenägenhet är situationen ungefär lika bägge könen. Flickors uppmärksamhetsproblem verkar kvarstå oförändrade i uppväxtåren, medan en stor del av pojkarna visar minskade problem. I tonåren har flickor oftare stora svårigheter i form av ångest, depression och låg självkänsla. Missbruk av alkohol och droger förekommer i ungefär samma utsträckning hos flickor som hos pojkar med adhd. Flickor verkar ha mer somatiska problem som t.ex. huvudvärk och magont. Det finns studier som har visat att läkare är mer benägna att ställa diagnosen adhd på pojkar än på flickor, även i de fall flickornas symptom är jämförbara med pojkarnas. Flickor kan sägas lida av adhd i tysthet. Priset de betalar är ofta usel självkänsla och att inte kunna utnyttja sina resurser i samhället eller i privatlivet.

Det är knappast något nytt att vården är mycket diskriminerande, men varför häder inget? SBU har ställt sig frågande och många andra. Då kanske vi måste konstatera att diskriminering ingår som ett självklart inslag i den vetenskapliga praxisen när det gäller hur vård skall utföras och komma befolkningen tillgodo.

Finns det något som verkligen motsäger det? Med tanke på att de alltid verkar ha varit just så. Om det inte beror på att unga flickor har mindre mänskliga rättigheter i praktiken så skulle jag vilja höra exakt vad det beror på. NU! Till och med Cateringhar noterat de. SVD hade en intressant artikel om det för en tid sedan.

-ADHD hos flickor – En inventering av det vetenskapliga underlaget, Statens beredning för medicinsk utvärdering, 2005 (se SBU Länk ovan)

-Flickor med ADHD, Nadeau Kathleen, Littman Ellen och Quinn Patricia, 2002
Understanding Women with AD/HD, Nadeau Kathleen och Quinn, Patricia, 2002

Rosen. Malix. 2, bara lisa, Misssdopamin, nano,  ADHD Center Bloggy, Fetprinsens ADHD CENTER, Neuropsykiatrisk mediabevakning, ADHD Kvinnor, Ruidien Netvibers.

2 reaktioner på ”Rektorn ryter”

 1. Vad snällt att du gjorde en länk till vår nyhet om ätstörningar hos flickor med ADHD. Det betyder *verkligen* mycket då vi aldrig haft någon budget för reklam.

  Vi gör ju en del om ADHD nu även om det som vanligt är lite försenat. Vi fick (och har fortfarande i vissa områden inom ”psykiatri”) tydliga problem med tjänsten för annonsmäkling som denne iochförsig korrigerar men som ändå stört en del. Fast å andra sidan förlängde jag vårt tema betydligt ;-D

  Planerat *närmaste* tiden är hur som helst:

  1. Kvalitetsprojekt för några äldre forskningsnyheter. Utbyggnad av länkar till fördjupad information och respektive publicerad studie. I många äldre studier refereras bara studien även när de är tillgängliga i sen helhet för alla på nätet. Dessutom saknar en del bilder.

  2. Ett par av de artiklar som redan publicerats ska också uppdateras igen ganska snart nu när mer feedback kommit. Det gäller först och främst ”Har du ADHD som vuxen? Testa dig”.

  3. Fortsättning på diskussionen om arbetsminne och intelligens generellt. Där finns en koppling till ADHD som inte ska underskattas.

  Lycka till med din blogg också! När huvudsidan uppdateras nästa gång ska jag fylla på den med ett antal bloggar som rekommenderas. Den här ska med liksom flera andra av olika sorter. Din kombination av konkreta tips, länkar till seriös fördjupad information och nyheter tror jag är värdefull för många som ”lär sig sin” ADHD.

  Så verkligen lycka till med den!

  /Hans

 2. Tack för de vänliga orden Hans! Tror att det viktigaste vi kan göra är att just sprida praktiska tips om vad som fungerar och kan underlätta.

  Sitter sedan en tid fast i andra frågor och har inte haft så mycket tid över till annat. Förhoppningsvis ska det bli bättre framöver.

  Bra hemsida/blog ni gjort. Kommer att titta närmre på den så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *