Metamina – Interaktioner DBH osv..

Dexamfetamin

Skulle vara tacksam för lite kreativ kritik av Metamina alstret som las ut i går, vilket självfallet bara är en bearbetning av originaltexten.

Interaktions avsnittet är utökat med bland annat: dopamin beta hydroxylas –  DBH hämmningens effekter som när CS medel och Disulfiram kombineras. Måhända finns det mycket att vinna på att göra det för en del men samtidigt kan varningen om potentiering vara på sin plats om den dopaminerga potentieringen. något vi tidigare skrivit om angående de nya behandlingsriktlinjerna. Självfallet kommer vi också att skriva in det i rekommendationerna för beredningar med metylfenidat samt verka för att läkemedelsverket gör detsamma.
Något som saknas eller kommentarer i övrigt? Det finns ju som bekant en hel del aspekter på det hela. Rakel skrev en på dagens medicin.

Spekulationer
Funderar också på att skriva ett litet mer spekulativare avsnitt om hur och varför Metamina fungerar vilket i dag långt ifrån är klart, den ökning dopaminerga och adrenerga potentieringen som litteraturen beskriver förklarar inte alls den egentliga effekten speciellt tillfredställande. Någon som går i samma tankar, eller tittat närmare på det?
Amphetamine and Other Psychostimulants Reduce pH Gradients in Midbrain Dopaminergic Neurons and Chromaffin Granules: A Mechanism of Action.

Mechanisms of Amphetamine Action Revealed in Mice Lacking the Dopamine Transporter

Men det svarar ju inte alls på varför man kan ha haft en positiv effekt av amfetamin efter att man slutat använda det, vilket inte verkar vara ovanligt när det gäller en del barn som tar det under uppväxten och sedan slutar. Tanken tål att tänkas på ett tag.

Att amfetamin kan vara skadligt för hjärnan är välbelagt att det kan verka tvärtom kan vi också se, om det bara är dosberoende vilka mekanismer är i så fall involverade i det.


Läs även andra bloggares åsikter om Centralstimulantia, dexamfetamin, dopamin beta hydroxylas, Metamina, Stereoselektivitet,

10 reaktioner på ”Metamina – Interaktioner DBH osv..”

 1. Fördelarna med internet…
  Man kan hitta information som man vill ha…
  Bra jobbat!!

 2. Tack så mycket, det känns roligt att arbetet uppskattas. Tror att många har ganska mycket att vinna på en högre kunskapsnivå om ämnenas teoretiska funktion men även självfallet också dess användning i praktiken.

  De som har mest att vinna kanske också är just det som har störst problem i dag.

 3. kul att jag sammanträffandevis sitter och redigerar adhd-relaterade saker på svenska wikipedia (där en hel del i dagsläget inte stämmer, inte bara inom adhd tyvärr.). bra artikel för övrigt! svårt att hitta information för gemesvensk i ämnet kan jag tänka då tex dexamfetamin inte finns på fass. ha det bra, bra blog! (min är ju av lite mer personlig karaktär.)

  mvh /ikitten

 4. Tackar för det. Tanken var väl att hinna med wikipedia lite mer också. Har dock fått en artikel refuserad pga av att den verkade vara plagierad från engelska adhd wikisidan och det känns väl intressant då det är vi som har skrivit stora delar av de texterna ;) typ historiken.
  Känns lite konstigt att ha en massa wikipediaartiklar pekande mot sig från världen över men ingen länk från just den svenska adhd sidan. Får väl ändra på det vad det lider…

 5. Jag tycker det skrivs alldeles för lite om alla som faktiskt drabbas av paranoid psykos, dvs Amfetaminpsykos efter ADHD diagnos och behandling av t ex Metamina. Det blir allt vanligare.

  1. Hur många drabbas av det menar du?
   Vad har du för källor till att tillståndet ökar?

   Varför inte skriva lite om det själv om du är insatt?

  2. Psykos är en allvarlig och tänkbar biverkning av en del preparat. Vad är det som saknas i beskrivningarna enligt ditt förmenande? Du kan väl visa vad du tycker bör stå då?

   Varför inte publicera det? ELler vill du att andra ska göra det åt dig?

 6. Jag tycker att metamina är över reklamerad annars är det så att jag har väldig svår adhd för på 1 1/2 vecka så var jag uppe i 60 mg metamina som skulle ta 3 veckor igentligen och dessutom var inlagd för att tanken var att jag skulle bli av med ritalina över 300mg och 1000mg modiodal, visst rialina har jag ej kvar men 500 mg av modiodalen kvar och har knappt varit hemma 1 vecka och det ska åter höja modiodalen för har varit upp i varv snart 6 månader och trodde att mitamina skulle va min hjälp men ska det bara vara möjligt ha få 60 mg metamina eller vem bestämmer metamina dosen ??? För detta är bara för mycket att vara en labb råtta dessa 3 1/2 år med upp & ned gångar och nu på sista tiden så har jag tappat mer & mer impulskontrollen igen och rädslan att det blir våldshandlingar igen och åter inlåst för att de tror sig veta bättre än vad jag vet om min adhd och ställer dosering på en nivå som riskerar min och andras hälsa så jag är djupt besviken och trött på alla som säger att metamina är så bra , jag säger som så att man överväger att själv medicinera igen med amfetamin.För då kan jag jag iallfall få sova normalt och äta normalt och funger som människa igen.

  1. Hej M!
   Känner inte igen doseringarna av Ritalin och Modiodal.
   Vem säger att det finns en begränsning vid 60 mg för Metamina? Den bäste att ställa frågan till är normalt den som kommer med uppgiften, eller?

   300 mg ritalin kombinerat med 1000 modiodal låter extremt höga doser. Är risken för våldshandlingar riktad mot en speciell grupp eller kan du slå till dig själv också? Känner mig lite främmande inför frågeställningen och därför blir svaret kanske något impulsivt. Snacka med läkaren igen … säg vad du tycker, skriv ned på en lapp vad du vill ha sagt ifall du brukar glömma eller bli bortkollrad av en massa plockepinfrågor. Återkom och berätta hur det går och vilka svar du fått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *