ADHD, NPF: Tips vid Sömnproblem I

Vi kommer att skriva lite om sömn och sömntips. Men innan vi lägger ut något färdigt är det alltid bra att få lite synpunkter kring sömn och sömntips från läsarna själva, vi tar några punkter i taget. Vad tycker ni om dessa tips vid sömnsvårigheter?

1 Att sova på dagen är bra för en del, för andra kan det dock leda till att de inte somnar alls på kvällen, eller får stora problem att somna, vilket är ett tydligt tecken på att strunta i en tupplur till siestan, eller begränsa den till maximalt 20-30 minuter.

2 Kaffe och Coca-Cola har en hel del koffein i sig vilket stimulerar det centrala nervsystemet och leder till ökad slagfrekvens i hjärtat och högre vakenhet. Många tycker att kaffe ger en tillfällig ökning av energin och känns bra för humöret på kort sikt.

Vad många inte tänker på är att koffein har en lång halveringstid och stannar i systemet upp till 16 timmar efter intaget. Därför, kan även dricka en kopp kaffe på eftermiddagen påverka sömnmönster senare på kvällen när de märkbara effekterna har försvunnit. Människor som upplever sömnsvårigheter ökar ofta koffeinintaget under dagen för att hålla sig vakna och uppmärksamma. Detta i sin tur har en fördröjd effekt på deras sömn, vilket lätt kan bli en ond cirkel.

3. Alkoholintag. Även om alkohol kan användas av vissa individer som en ”sängfösare” för att hjälpa dem att gå i vila, kan detta faktiskt förstärka sömnsvårigheterna. Alkohol kan framkalla dåsighet, men paradoxalt nog hindrar ofta alkohol en  djupare, mer kvalitativ sömn. Att personer som har druckit alkohol och sedan sovit hela natten fortfarande kan klaga på att de är trötta på morgonen beror inte bara på den så kallade baksmällan.

Vi kommer att fortsätta med några av de punkter som vi tycker är vettiga. Berätta gärna dina egna sömntips eller kom med kommentarer på dessa.

Fortsätter:

ADHD, NPF: Tips vid Sömnproblem II

11 reaktioner på ”ADHD, NPF: Tips vid Sömnproblem I”

  1. Ett tips är musik.
    Jag har börjat ha musik på hela nätterna och jag slipper torktumlaren.

    1. hmm ok.
      Vilken musik är det som gäller då, typ Enya på låg volym eller är det mer Ramstein i megabaslådor? ;)

      1. Ok, detta är kanske bisarrt. Jag körde ”havsbrus” (samplat från någon x-box av en vän) och sedan satte jag laptopen på att stänga av sig efter 2 h. Man ska dock undvika att ha datorn i sängkammaren med risken för oväsen. Dator i annat rum och lång sladd till förstärkaren.

        Att vänja sig vid öronproppar är också ett tips, men där är stor skillnad i kvalité och passform så man får prova sig fram.

        (…och vanligt sunt förnuft. Persienn eller bra rullgardin för att hålla rummet mörkt. Gärna svalt. Bor man i en stad så lufta rummet innan man går till sängs eftersom man kanske inte vill ha fönstret öppet p g a oväsen.)

  2. Hej.

    Hörde av en kompis som var på föreläsning om ADHD att det fanns s.k ”metalltäcken” för ADHD-barn med sömnsvårigheter. Att det skulle hjälpa att sova med något tungt över sig.

    Om någon vet var man kan få tag i sådana här eller har mer information om det, kontakta mig gärna via mail: michaela.wallin at hotmail.com eller via Twitter @Mishamela

    Tack på förhand!

    / Michaela

    1. Sök på ”bolltäcke kedjetäcke” eller någondera av termerna så kommer du närmre ett bra resultat.

      Vid ADHD men kanske än mer vid Aspergers har det visat sig kunna vara bra med ett tyngre täcke. Temple Grandin uppfann tex en maskin som utsatte henne för tryck, effekten blev ett tydligt och distinkt lugn som inte fanns annars. Hittar du något bättre så hör av dig till https://adhd-npf.com/somntips-vid-adhd/

    1. För personer med ADHD är det vanligen så, ja. Jag är personligen tveksam till att blanda Metamina med tex sömnmedel. Jag har inte sett några bra långvariga resultat av något sådant.

  3. Hej! Jag har en son med ADD som har plötsligt fått väldigt svårt att sova! Han äter ingen medicin för ADD för han tycker att han blir nedstämd och har svårt med social kontakt. För drygt en vecka sedan så började han att sova dåligt och till sist inte alls. Vi fick Melatonin men det hjälper inte varje natt. Han tränar mycket och tänker mycket på kroppen och på vad han äter. Vad är det som gör att han inte får sova?

    1. Inga upphetsande aktiviteter kvällstid dvs. inga tv-spel och dylikt. Läs på ordentligt om normal sömnhygien, när du gjort det fortsätt.

      Det är en väldigt skillnad på Melatonin och melatonin dvs hur snabbt det verkar när man jämför circadin med något som inte är och har en depot beredning, något som gjorde att en läkare föreslog att man skulle köpa det på nätet i stället…. då melatonin i fri form kräver licens i Sverige men inte utanför tex i USA …

      I andra hand testa medicinering av central stimulerande typ, vid tung adhd blir man mer avslappnad och sover dessutom ofta bättre. Känn efter och kolla runt.

  4. Funderar på om någon testat sömnspray med magnesium och epsonsalt från femalebalance och vad ni i så fall tyckte om den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *