Norge: få jenter og kvinner med ADHD blir oppdaget

Diskrimineringen känner inte alltid landsgränser. I Norge verkar de ha nästan samma diskriminering som här. Men där verkar det gå bättre framåt.

Från Norge meddelas det:

ADHD hos kvinner og jenter
De siste årene er man blitt mer oppmerksom på at AD/HD ofte arter seg annerledes hos jenter/kvinner enn hos gutter/menn. Jentene har ofte den samme konsentrasjons-svikten, men ikke alltid den samme hyperaktiviteten som guttene. Ettersom jenter ikke alltid utmerker seg på samme måte som gutter, kan de være vanskeligere å oppdage.

Usynlige jenter sliter. Får sjelden diagnosen AD/HD.

ADHD – få jenter og kvinner med ADHD blir oppdaget

– I mange tilfeller blir ADHD blant jenter ikke oppdaget før de blir voksne. Da er de ofte plaget av angst og depresjoner. Jeg har møtt en god del godt voksne kvinner og mødre som nok hadde opplevd at livet ville vært enklere dersom de på et tidlig tidspunkt hadde fått ADHD-diagnosen. Jo tidligere diagnosen stilles, desto større er muligheten for å hjelpe og forebygge, fastslår overlege Liv Hundevadt. Hun er en av nestorene i Norge innen forskning og behandling av ADHD – Attention Deficit/Hyperactivity Disorder.

ADHD Jenter/Damer foruminlägg

ADHD
jenter glemmes Jenter med ADHD får like alvorlige symptomer som gutter, men blir sjeldnere fanget opp.

Dock verkar den norska adhd föreningen kämpa lite för den goda saken på riksnivå vilket lett till att bland annat den Norska diskrimineringsombudsmannen har skrivit in i lagtexterna att det inte bara gäller fysiskt handikappade när man talar om samhällets tillgänglighet för alla.

Tips till riksförbundet?

Något för riksförbundet attention att låta sig inspireras och lära sig av? kanske agera lite mera själva och inte låta alla lokala krafter göra allt jobbet. Vissa frågor är centrala och kanske ska drivas centralt.

Senast vi tittade hade ni inte ens träffat de mest centrala politikerna som styr i frågorna gällande gruppen, vi frågade oss vad som kan vara viktigare än det och många andra frågor till. Vill minnas att en fråga var om den bristande insynen i ekonomin och vad förbundet gör av pengarna, eller vad det inte det? Vad har den högst arvoderade i lön till exempel? Kan man inte få fram de största utgiftsposterna ur en förening, då är den nog inte speciellt demokratiskt. Frågorna står fritt för vem som helst att läsa i tidigare inlägg, men svaren ekar fortfarande med sin synnerligen feta frånvaro.

Men kanske kan frågorna stimulera fram en högre grad av demokrati och det är väl ändå inte riksförbundet attention negativa till? Vi tror att förbundet kan utvecklas och på riksnivå också lära sig ta ansvar för de centrala frågorna, men det är iofs möjligt att vi har fel. Tiden får visa om riksförbundet kan lära sig tänka positivt och axla ansvaret.

Läs även andra bloggares åsikter om , behandling, ADD; ADHD, , diskriminering, Riksförbundet attention,

4 reaktioner på ”Norge: få jenter og kvinner med ADHD blir oppdaget”

  1. Vi är ju oftast så jävla duktiga och tysta och snälla att man inte VILL sätta en diagnos, för så SKA ju flickor vara… *grrrrrr*

    1. Ja, slik skal ni vara, och om ni en gong i blandt skulle få et raserianfall eller glömma hente barnet efter skolan, så er det ni som er utan uppdragning eller en dårlig mamma. För det kan jo inte var något annat fel, eller hur?

      Jaja, jag vet, mycket necro reply…

  2. Vet inte om ni har hittat denna DVD’en om flickor och ADHD.

    Den är på norsk, men ni svenskar är jo inte lika språkdöva som våra sydlige granner, så det mästrar ni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *