Hyperaktiv diskriminering av Flickor med ADD

Flickor och kvinnor med ADD har inte någon hyperaktivitet, eller rättare sagt ingen motorisk hyperaktivitet. Hyperaktiv är däremot diskrimineringen av flickor och kvinnor med ADD, en diagnos som lätt glöms bort och hamnar i skymundan, anledningarna är flera

1 Diagnosen är från början gjord för pojkar

2 Gamla mönster gör att en del tror att pojkars problem är medicinska medan flickors mer tenderar att bedömas som sociala.

3 Den som inte skriker finns inte. ADD har det emot sig att symptomen kanske märks lite senare än ADHD men då är ofta konsekvenserna värre för då har personen hunnit halka efter rejält eller redan etablerat ett fett utanförskap.

I Östergötland händer det dock något. Landstinget i Östergötland ska börja samarbeta med skolor för att försöka upptäcka problematiken tidigare. Vilket är bra och nödvändigt om de stora problemen ska kunna förebyggas effektivt. Egentligen handlar det bara om att en flertusenårig diskriminering ska brytas kanske går det lättare om man verkligen säger vad det handlar om? Svt Skriver: Nu har flickor börjat upptäckas och medicineras för ADHD i större utsträckning än tidigare, men fortfarande är det två till tre gånger fler pojkar som behandlas. Med den ökningstakten så kanske flickor och kvinnor får samma vård som andra år 3018 om inget oväntat inträffar och den fundamentala diskrimineringen är väl normalt och bra? Eh.

Maria Andersson åker land och rike runt och försöker ändra på den diskriminerande situationen. Från Sveriges Radio (går att lyssna till inslaget)

Samhället måste bli bättre på att upptäcka flickor med ADHD. Det menar föreläsaren Maria Andersson som fick sin diagnos först när hon var 28 år. Livet innan diagnosen präglades av ilska och drogmissbruk. – En flicka som är hyperaktiv kanske får stöd med det finns flickor som inte visar upp hyperaktivitet och de får sällan någon hjälp, säger Maria Andersson.

Det är bra att det händer något! Vi har allt för ofta sett på hur könet styr diagnostiserande och de gamla mönstren återupprepa sig, exakt hur länge till ska detta behöva ske?

Se Kajsa berätta om att diagnosen ADHD inte heller är speciellt lätt att få även om det är tämligen uppenbart. Vilket kanske än mer visar på hur svårt det är att upptäcka ADD för den som av hävd och gammal vana, är skicklig på att blunda inför en verklighet som bara har funnits några tusen år. Kanske räcker det, eller behövs det ytterligare några tusen år? Den som behöver hjälp bäst kanske inte alltid är den som skriker högst?
ADD thumbs,  ADD Symtom, Flickor ADD, Kvinnor ADD. Youtube ADD.

4 reaktioner på ”Hyperaktiv diskriminering av Flickor med ADD”

 1. Mycket bra belysning av ADD, eftersom när man googlar runt efter info om ADD så den den mesta informationen man hittar handlar just om ADHD tack från en med ADD Rosie

 2. Tja mannen. Tack för infon om kortisol, nitrater o somatiska celler. Har inte hunnit att reflektera över det ännu hehe.

  Egentligen så kanske jag borde ha tänkt på det själv. Kortison som byggs av kortisol, resulterar att man samlar vätska i celler.

  Det är passiv transport (difussion) som resulterar i att man samlar vätska i celler. Vatten söker sig till högsta ansamling av salter/sockerarter. Har man höga nitrat/sakarider i cellen, så blir det en massa vatten, och respektive höga halter i blodet, torkar ut cellen.

  Mina cell nitrat värden är höga (men inte extremt/farligt höga), kanske är det därför jag alltid käkar salt o socker i mängder, för att utgämna cell vs blod omlopps balans, men det är bara en spekulation. Det här kan väl en kost påverka positivt utan tvekan. Här är väl neuropedagoger en tillgång, även om dom inte har ett sådant högt anseende.

  Endå så är den farligaste effekt som kortisol har åtminstone på mig. Att kortisol påverkar och minskar produktion av Androgener. Det leder till => hela den genetiska spekulationen som neuropsykiatri har.

  DNA intakt, men mRNA kopiering blir fel vid celldelning, tRNA framställning blir felaktig. Cellutrycket och protein syntes blir påverkat.

  Celler hos en Adhd patient, vs en Trauma patient beter sig väldigt lika. Adhd patienten påstås ha ett medfött fel, men det har ju varit svårt att bevisa pga att DNA’t är ju helt fungerande gämfört med majoriteten.

  En trauma patients celler, sägs ha DNA intakt, men efter det så blir det fel pga felaktiga nivåer av en massa ämnen.

  Det man ser är samma-lika funktion.

  Jag skulle köpa orsaks grunden till Adhd, om man sa att det beror på en helt normal neurologisk skillnad. Att man använder visuell o kinethetic inlärning, som ställer till problem, i en inlärnings miljö för personer med audiotiv inlärning. För egentligen så är adhd en inlärnings och koncentrations diagnos i grund o botten. Jag tycker inte det borde behövas någon diagnos, och individuell anpassning pga att vissa av oss fungerar annorlunda. Det känns väldans cyniskt att man blir nedvärderad pga att man fungerar annorlunda neurologiskt.

  Tyvärr så leder ju detta till en massa följd konsekvenser då.

  Men, en hel del (alla jag har pratat med med abc diagnos), har liknande traumatisk bakgrund som jag. En bakgrund som min, förklarar neurologiska förändringar, som att vänder hjärnhalva hamnar på efterkälke, kommunikation mellan hjärnhalvor är nedsatt. Amygdala o hypokampus är påverkade, tillsammans med en massa signal substanser. Det dopaminerga systemet är erkänt negativt påverkat (precis på det sätt som Adhd påstås spekulativt vara).

  En trauma baserad diagnos, förklarar ganska väl hur man påverkas genetiskt, på cell nivå molekylärt. Inom denna forskning, så verkar alla vara enhetligt överens. Det här förklarar ju inte allt för en. Men ens problem, utan att man är en psykpatient, vilket många Abc diagnostiserade har svårt att identifiera sig med. Vad jag vet så finns det inga psykotiska abc patienter ju. Men en massa med tragiska historier.

  Inom bio-sociologisk forskning om Adhd så har man börjat fuska lite med psykosocial åverkan, som ska påskynda det oundvikliga förloppet.

  Awell, vart allt slutar och börjar har jag lessnat att försöka klura ut.

  Det klarnar lite iallafall när jag; Adhd = Endast inlärnings, koncentrations problematik i Audiotiv miljö.

  Det är synd att man bortser från individens somatiska problem, om dom samtidigt har en traumatisk bakgrund, där Kortisol är en buse. Trauma stress, stress, akut stress etc är ju somatiska reaktioner, vilket borde vårdas av primärvård, med samtals stöd.

  Om det nu är så att det är fler än jag, som har fått felaktig diagnos som primär diagnos, så lär man kanske kunna dra slutsatsen att dom också reagerar som jag på Adhd mediciner. ÄR man trauma fuckad = Livsfara med CS preparat. Även om man reagerar med yttre symtom på samma sätt.

  Dom ska ju ändra DSM 2012 el någe. Det blir intressant hur den nya versionen av alles läggs ihop, med dagens kunskap om vad, som resulterar i vad med 99% säkerhet.

  Om Aktivitets grad. Det är en viss skillnad på stress effekt mellan män och kvinnor pga östrogener o androgener naturligt. Kanske det finns en vettig förklaring i detta, varför tjejerna blir utan H’t.

  Jag lurar mig själv att det beror på att våra värderingar och könsroller, har sådan otrolig mental inverkan, att man inte vågar att agera ut sin rastlöshet offentligt i gruppmiljö.

  Att jag inte själv sitter still periodvis beror på RLS typ 1 (nervskador i perifera nervsystemet pga något okänt skäl), vilket jag kanske skulle ha uppmärksammat psykiatri mer om. Sen min neurologiska och dopaminerga benägenhet för missbruk pga min bakgrund gjorde att jag inte krånglade så mycket när Adhd kom på tal och amfetamin som behandling. Det är ju inte bara ens orsak till att det kan bli så så fel. Men det är ju tungt att kämpa när man är på botten av brunnen.

  Hur det nu är för andra har jag ingen aning om, det här gäller ju endast mig, och andra känner sig innerst inne bäst själva. Men för egen del, så har jag mer förklaring och utbyte av en trauma diagnos från en missbrukar uppväxt. Både när det gäller somatiska problem, och psykosomatiska sekundärproblem som uppstår pga biokemisk förgiftning av somatiska celler.

  Hopps det int vart för utdraget hehe, som vanligt. Thx för kortisol/nitrat tipset mannen :)

 3. yo thanx själv mikael
  försöker titta på schizofreni lite nu så man får passa på att berätta det man har i skallen innan det rammlar ut igen. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *