Tysk lag tandlös mot diskriminering, men fortfarande bättre än inget alls

Tysk lag om anställning kringgås trots att lagen föreskriver att minst var 20:e anställd ska vara en person med funktionshinder, men trots det är det svårt för människor med funktionsnedsättningar att få jobb på den öppna arbetsmarknaden i landet.
Men många arbetsgivare använder lagens kryphål och betalar till staten istället för att anställa funktionshindrade. Pengarna används för att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättningar. Carsten Schirrmacher i Berlin har letat ett reguljärt fast jobb i många år, men inte lyckats, framkommer i Per Eurenius reportage.
I Tyskland finns en rådgivningsbyrå som heter Mosaic som har som uppgift att ordna arbetsplatser åt personer med funktionsnedsättningar, trots att de visat upp bättre resultat än vad den tyska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen har gjort så försöker staten spara ner på verksamheten.
I Sverige finns ingen motsvarande lag, diskrimineringslagstiftningen är om möjligt ännu mer tandlös än den tyska och här råder inga sanktioner alls. Arbetsförmedlingen har fullkomligt missat att få ut personer med funktionsnedsättningar på arbetsmarknaden, 6 av 10 personalrekryterare skulle aldrig anställa någon som varit sjukskriven.
Det tyska systemet förefaller inte vara perfekt, men de försöker åtminstone. Det är mer än vad man kan påstå att Sverige gör…

Inlägget är författat av: Henrik D Ragnevi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *