Stopp för nybehandling av vuxna med ADHD i Göteborg

Ett dekret om att införa stopp för nybehandling av vuxna ADHD patienter gäller nu. Direktivet ser ut att komma från från Hans Holmberg och är tänkt att stoppa all nyförskrivning av Concerta, Ritalin till vuxna med adhd inom regionen. Nya segrar för pseudovetenskapen och de pseudoetiska ställningstagandena.

Det statistiska miraklet
Nu ska den orimliga väntan i Göteborg alltså bli värre, men vad säger statistiken om de som inte ens fått diagnos? De kan ju faktiskt inte ens kräva vård, men friska siffror kan det se ut som, när de i själva verket är mycket sjuka! vuxna med adhd får kanske inte superbra vård i Göteborg. Då skulle alla väl må jättebra tack vare arbetsmarknaden och regeringens stora förståelse för gruppen? Men hur ska vi kunna förklara detta statistiska mirakel genom någon annat än just nonchalans av renaste slaget? Försäkringskassan myndigheterna, ja hela sociaförsäkringssystemet samarbetar i ett jättestort lyckohjul? Och det är tack vare just detta som alla med den här problematiken har så jättelätt att komma ut på arbetsmarknaden nuförtiden, eller hur? Jippie!!! Regeringen gör tavla efter tavla men ändå är det de funktionshindrade som drabbas av dessa målande beskrivningar vilka inte stämmer är det inte konstigt, eller är det ingen tavla? Men åter till Göteborg

Kafkaismens reinkarneras
I sann Kafkaistisk anda har även Göteborgsregionen infört en egen vetenskaplig kommitté, eller vi kan kalla den HTA-Kvalitetssäkringsgruppen, som dragit en rad intressanta slutsatser när det gäller behandlingen av adhd. Bland annat att ”Evidensgraden för en effekt av metylfenidat eller derivat därav på missbruk blir därför 4, dvs. otillräckligt vetenskapligt underlag. ”

Den s.k. kvalitetsäkringsgruppen förefaller inte vara sakkunniga inom området (såvitt vi kan se det, i nuläget) eller ens utbildade i vad de skall berätta och besluta om, vilket är ganska imponerande med tanke på att de verkar dra större slutsatser än vad Läkemedelsverket själva lyckats göra när det gäller effektiviteten vid metylfenidatberedningar till addikterade samt effektiviteten av behandling av vuxna med adhd. (vi är i nuläget inte säkra på alla deltagarnas proffesion men återkommer måhända med det senare, )

Artikeln kanske kommer att byggas på under dagen och veckan… i takt med att mer information strömmar in och tid finns..

Läs även andra bloggares åsikter om ADD; ADHD, Göteborg, VGregion, concerta, vård, vårdgaranti, diskriminering,

7 reaktioner på ”Stopp för nybehandling av vuxna med ADHD i Göteborg”

 1. Det var det värsta… Har du någon länk till något pressmeddelande eller något annat ”officiellt”?

  Jämfört med Västra Götaland framstår vilket annat landsting som helst som ett under av välorganisering och kloka beslut…

 2. Hej trollhare!

  Nej just nu ser jag ingen bra officiell källa. Men det lär komma om vi inte ser en bedårande kovändning inom det snaraste. Så vitt kan utläsa ur ”kvalitetssäkringsgruppens dokument försäkrar man sig egentligen om att kunna ge fan i att behandla personerna i gruppen genom att påstå att behandling nödvändigtvis inte är vetenskapligt betingad.

  Uppgifterna är mycket tydliga och delar av sjukhusledningen har suttit i möte kring detta sedan 9 tiden i morse, Svedlund, Holmlund och några ur prioriteringsgruppen. uppger några relativt initierade som aldrig kommit med felaktig information till dags dato, Att det just nu föreligger ett beslut om ingen concerta till nyutredda vuxna har bekräftats av ytterligare 1 källa. beslutet är motiverat med att finansiering saknas. Det finns även ett beslut om att inte överta medicineringsansvar från annan källa. dvs behandlingshem eller liknande.

  Men visst hoppas jag att det är fel, det gör vi alla.

 3. Hej! Är en tjej som blir 23 år i augusti.

  Jag har sedan mars förra året gått på concerta utan att ha en adhddiagnos. Medicinen skrevs ut av en läkare på vuxenpsyk i Sävedalen, Partille. Den här läkaren skrev ut medicinen i samråd med BNK. Detta i ett telefonsamtal skall jag tillägga. I det här samtalet så beskrev min läkare vilka symptom jag hade och att jag själv misstänkte adhd. BNK svarade på att det kan mycket väl låta som ADHD men att jag inte behöver någon utredning. Det räckte med medicinen.

  På ett telefonsamtal så blev hela min framtid avgjord. Vet inte hur jag skall tycka om det, jag är tacksam för den hjälp jag har fått av medicinen. Men jag är av den starka åsikten att medicin är inget man skall behöva ta så länge man lever. Jag tycker att man skall ha möjligheten till alternativ. Dock undrar jag hur stor tillit folk har till mig då jag endast kan påvisa att jag tar concerta men detta utan en ADHDdiagnos?

  Nej, jag blir galen på Göteborg och dess konstiga åsikter om hur man skall behandla människor med NPF. Dessutom är folk tvivlande till att jag kan ha ADHD då jag går på universitet (andra året på kandidatprogrammet i geografi) och klarar av mina studier.

  Jag orkar inte bli arg. Men jag vill absolut inte ge upp för att få det liv jag vill ha. Det är fascinerade hur folk kan bli förvånade då man ger upp. Som om det var en blixt från en klar himmel.

  1. Hej M!
   Visst finns det mycket att undra över och många tankar kan ramla runt lite innan de faller på plats.

   Har inte tidigare hört talat om att medicinerna förskrivs utan diagnos eller välgrundade misstankar om att det skulle vara diagnostisk motiverat. Tycker du ska stå på dig och självfallet ha ett svar på varför man anser att du inte behöver en utredning. Du förefaller hursomhelst vara nöjd med medicineringen och den hjälper dig, det kanske är en bra början, eller vad säger du?

   Hur tycker du själv ett optimalt scenario skulle vara när det gäller diagnos och vård av personer med ADHD?

 4. Hej!
  Efter 36 år (varav 25 som tung intravenös amfetaminmissbrukare fick jag 2006 göra en neuropsykiatrisk undersökning och nästan 2 år senare sattes jag in på medicinering. Detta genom Jönköpings beroendeklinik och överläkare Olof Blix.
  Övergången mellan landsting (jönk till göteborg) blev en smärre katastrof men efter många turer tog Bo Söderpalm över förskrivningen av Ritalin.
  Sedan ett halvår tillbaka har ritalin icke varit möjligt att få via mottagning pga ”leveransproblem” från dosapoteket. ”Likvärdigt preparat (medikinet) har ersatt ritalin och många väl fungerande patienter har upplevt en försämring pga preparatet. NÄR ska detta övergrepp sluta?
  Man blir tamejfan mörkrädd!

  1. Hej Andy!
   Dosapoteket har onekligen haft en del underligheter för sig. Felleveranser utan förklaring osv. Har dock inte hört att medikinet fungerar sämre än ritalin tidigare, konstigt att de inte kan leverera. Ring upp och snacka med dem på dosapoteket och få klara besked på vad som gäller, berätta om ditt problem. Har själv ringt dem vilket ledde till att det kom en bud efter några timmar med resterande produkter.

   Annars är det ju bara att gratulera till att börja få ordning på livet.

 5. I have to thank you for the efforts you have put in penning this site.
  I am hoping to view the same high-grade content from you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my
  very own website now ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *