Metamina hur lång tid tar licensansökan

Hej kära ADHD och ADD
Min läkare har skickat iväg en licensansökan på Metamina (dexamfetamin) för att se om det kan fungera bättre än de mediciner jag har använt tidigare. Har provat både Concerta, Ritalin, Equasym och Adderall när jag var i USA.

Licensansökan för ADHD Medicin Metamina (Dexamfetamin)

Tiden det tar beror i princip på:

1 Hur väl läkaren skrivit ansökan. Vilket i sin tur beror på
2 Hur väl läkaren känner dig och de omständigheter som är relevanta för ansökan såväl som
3 Läkarens egna vana att fylla i en adekvat ansökan

4 Arbetsbelastningen hos de som behandlar ansökningarna på Läkemedelsverket spelar till sist självfallet roll

Vilket i princip leder till att nyansökningar alltid tar längre tid än återsökningar. Då data för återsökningar till stor del redan är kända. Men men, det finns alltid variationer – Här har du i varje fall principen.

 

Räkna med en vecka till en några månader

Vanligen några veckor

 För att tillfredsställa behovet av bildning kring ADHD & ADD medicin har vi försett Flickr med lite grafiska pixeleringar.

 

30 reaktioner på ”Metamina hur lång tid tar licensansökan”

 1. Hej,

  Min läkare skickade in min licensansöka på amfetamin i November 2010 och jag fick första förskrivningen i slutet av Februari, så de kan ta lite tid.
  Lycka till och hoppas att de kommer att fungera.

  1. Hej Birgitta, Tack för dina erfarenheter!
   Det låter som en väldigt lång tid…. Skulle vara intressant att veta om det verkligen har varit en väntetid hos läkemedelsverket på 3 månader eller om det rör sig om att ansökan inte kom in som den skulle. alternativt behövde kompletteras flera gånger.. Kommer dock att uppdatera artikeln så att det står ”vanligen inom några månader”… eller liknande snart.

  2. Hej Birgitta
   Så det var alltså Amfetamin o inte Metamina du fick på licens?? Fungerar det bättre för dig än allt annat du prövat?

 2. Sen ungefär ett halvår sen så införde läkemedelsverket en särskild bilaga vid licensansökan centralstimulantia vid ADHD, detta för att i många fall slippa använda konsultläkare och därmed göra processen snabbare.

  Om det i verkligheten har börjat gå fortare att bevilja ansökningarna vet jag dock inte.

  Den nya bilagan finns här:

  1. Tack bomek!
   Det är just oklarheten kring om de nya blanketterna förkortar ansökningstiden som gjort att de inte tagits upp. Då bidrar det inte till saklig snabb och koncis upplysning utan blurrar bara till det hela lite mer för en del personer med Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Bra reflektion hursomhelst, förhoppningsvis så kommer ansökningarna att vara snabbare och effektivare framgent.

 3. Hej.
  Min läkare beslöt att söka licensen i slutet av maj. Den 11 juli var det klart att börja med Metamina. Överraskande positivt då det var mitt i sommar/semester – tider. Bästa av allt är att jag upplever Metamina så positivt ! Trots det så har jag en del frågor kring doseringen;

  1. Vad kännetecknar ” rätt ” dos?
  2. Vad kännetecknar ” fel ” dos?
  3. Kan det vara relevant att ta 2 – 3 per gång varannan el. var tredje timme?

  Knepiga frågor kanske men jag tror att jag frågar på rätt ställe, tack.

  1. Hej Ylva!
   Oj det var lång väntan.
   Det framgår av din fråga att du vill att jag ska definiera ”rätt” och ”fel” kring dos såväl som frekvensens relevans. Något som bygger på grundantagandet att det skulle finnas ett definitivt ”rätt” och ”fel”. Som du säkert förstår är du själv rätt person att definiera ”rätt” och ”fel” för du bäst vet vilka värderingar du har lagt i dessa begrepp, därför låter jag dig grunddefiniera frågorna 1+2+3 och motivera dina ställningstaganden innan jag går vidare.

   Tills dess ser förklaringen ut som nedan
   1 allt är 100% rätt
   2 allt är 100% fel
   3 i den grad av att kriterierna för punkt 1 kan anses vara uppfyllda.

   Vad kan du lära dig av det? Jag vet att det kan vara ett konstigt svar, men som du själv konstaterade kanske frågan var konstig därför tror jag att jag vänder mig till rätt person med min fråga och ber att du förtydligar frågeställningen med ett grunddefinierande av betydelserna och vad de ska inkludera. Det kan vara intressant för oss andra att se vilka kriterier du vill inkludera i begreppen och därmed anser intressanta nog att nå relevans. Först när du själv grunddefinierat frågorna du önskar ställa går det att besvara, annars måste man ju gissa vad du tror och tycker och utifrån vilket perspektiv du gör det.

 4. Tack för ditt svar. Jag vet att frågorna ter sig svåra för en annan person och här kommer ett förtydligande; min dosering började på 4 x 5, samma vecka ökning med 2 st. Efter två veckor stod jag på 8 st/dag i två mån. Nu efter fyra mån. har jag 13 st/dag. Vad jag ser, en långsam upptrappning. Vet du om det är sk barndoser som med Concerta? Läkarna är inte så informativa, kanske är vi ett experiment för dem gällande doseringen?

  1. Nej, allt är inte 100 % rätt. Jag får bra fokus för det mesta men har svårt att disciplinera var jag lägger mitt fokus. Jag försöker verkligen att göra en sak i taget men har (blivit) ganska ambitiös, vill så mycket, har typ aldrig tråkigt och det hade jag inte förut heller.

  Får för lite gjort enligt mig själv. Fokus håller inte hela dagarna heller. Efter klockan 17 ungefär, är det mycket svårt att göra något teoretiskt med huvudet. E. den tiden kan jag inte ta medicin, inte förut iaf. Då blir natten vaken, inte bra.

  2. Min disponering av tiden och dygnet är inte bra nu, kanske delvis beroende på att jag inte har tider att passa.Jag går upp alla morgnar ändå.Sätter upp tidsramar i huvudet och de håller aldrig. Blir lätt stressad, som förut och behöver otroligt mycket lugn och förutseende. Gillar planering och kan organisera, speciellt till andra. Just nu ganska splittrad kanske. Ibland känns dosen bra, ibland inte.

  3. Ibland känns hela dagen helt rätt och vad gjorde jag då, kan man undra. Då har jag fått en bra start och haft bra sällskap. Eller varit själv och fått saker gjorda. Mao så varierar måendet oavsett samma dos…ibland är jag irriterad också. Dagsformen har mesta tiden varit sämre pga min usla sömnkvalité som fanns innan medicinen.

  1. Hej nej frågorna är inte svåra i sig, det saknas självfallet data för att besvara dem, därför är det kan vara svårt att lämna ett bra svar. Du försöker sannolikt få fram ett matrix för bedömning av läkemedlets effekter.

   Jag har väldigt svårt att få bilderna att gå ihop, därför blir min uppfattning att jag saknar avsevärd information och du vill försöka pressa fram en hel apelsins saftiga information ur en halv apelsin, lycka till! Normalt sätt är det inte så framgångsrikt, men kanske om man klämmer i verkligen ordentligt? Låtsas vara någon annan och sätta sig och hoppa kanske?

   Mot bakgrund av den knapphändiga informationen och vinklarna i den drar jag slutsatsen att ditt problem främst inte är ADHD/ADD. Att vara Postorderdiagnostiker i allmänhet är otroligt svårt och kräver god insikt, postorderdiagnostisering med bristande data gör inte det hela lättare misstänker jag. Jag kan inte dra så många andra slutsatser ur den uppenbara informationsbristen och jag tvekar att läsarna blir så mycket klokare av det.

   -tror inte heller detta angör tiden det tar att få licens på Metamina i allt för hård grad.

 5. De flesta upplever Metamina som positivt. Kanske en biverkning?? ”Eufori”.
  Men när dessa biverkningar gått över, vilket kan dröja länge, så är Metamina för många mycket bra. Själv är jag på månad 9, och nu känner jag ingen rebound längre trots att jag tar mer än tidigare. Man måste helt enkelt ta för mycket för att kunna backa något. Någon behöver 1 dos om dagen, andra 2,3,4 osv. Det finns inget recept på vad som är rätt. Men det borde finnas nån man kunde tala med om sina doseringar, så att man kan filtrera detta under vägen. Kanske är detta ett kvinnligt fenomen. Börja med att ställa in dos 1 och gå sen vidare och se hur ofta o mkt du behöver. Jag delar alltid mina i halvor o nu t.o.m i fjärdedelar. 1 o 3/4 första dosen, eft 2 tim 1,5 tab efter 1,5 tim 1 tab o 1 tim 0,5. Men jag är säkert inte färdig ännu. Alltså första dosen håller i längst för mig o jag tar ca 5 per dag. Rätt eller fel?? Vem vet?

 6. Joda, jag fick Amfetamin efter min gastic bypas operation, upptaget av mat och medecin blev helt anorlunda. De fungerar jätte bra.

 7. Hej!

  Jag har testat både Concerta (gav mig orolighet och stirrighet) Ritalin (ångest, ökad hjärtslag och emotionell obalans) Medikinet (princip detsamma som Ritalin) Strattera (ser ut som en pundare och kliar ngt enormt på kroppen).

  Så jag har avbrytit alla de medicinerna och hittade denna infon. Nu dyker det upp nya alt som Metamina som verkar ha färre bieffekter än de jag testat. Vad skiljer sig egentligen mellan Metamina och Adderall? Adderall borde ha bättre effekt mot kroppen då den verkar över en längre tid? Varför finns inte Vysane med här på testet?

  Ni som testat Metamina är det något att rekommendera? Hur är effekterna när man inte tar dem över en helg osv? Ja ni får gärna berätta lite mera. Är väldigt nyfiken och intresserad av detta ”nya” ämnet jag läst här. Vill verkligen kunna få bukt med problemet och kunna leva normalt och kunna koncentera mig och fungerar socialt. Fungerar normalt annars utan medicinerna också men känner att jag behöver en boost i koncentrationen helt enkelt…

  MVH

  1. Hej Denkal!
   Roligt att du älskar vår sida och all fin information som går att hitta på den.

   Den första fråga om skillnaden mellan Adderall Metamina och Vyvanske kan du enklast svara på genom att läsa kolumnerna nedan. Jag ser varmt fram mot din sammanställning tack.

   Adderall och Vyvanse
   Här hittar du mer om Metamina.

   1 Vad är skillnaden?
   2 Vilken är den verksamma beståndsdelen i Vyvanse, Adderall och Metamina?
   3 Varför skulle Adderall ha en bättre effekt mot kroppen? Vilka vetenskapliga data baserar du det på?

   Du kan väl börja med att besvara de tre små enkla frågorna därifrån så, går vi vidare med dina andra svar efter det. Ooops en liten fråga till Denkal, varför tror du att Metamina har mindre biverkningar än andra medel mot ADHD? Många av läsarna är säkert intresserade av jämförelserna mellan preparaten.

 8. Hej igen!

  tack för det snabba svaret…
  Har läst lite på nätet och är väldigt intresserad av just Vyvanse… Det verkar väldigt lovande enligt många forum om man jämnför med Adderal och jag har ingen lust att knappa i mig piller vart 3:e timme för jag vill gärna leva livet utan att tänka på vilken timme jag är inne i nu osv…

  Skall se om läkaren kan ordna Vyvanse.. Verkar smart gjort att man inte kan snorta det och det är ren d-ampfetamin vilket minskar de symtom som i-amp kan ge (ångest och allt skit)…

 9. O rakel o:

  Svar på dina frågor:

  1/2/3. Skillnaden mellan Vyvanse och Adderall är att Adderall har 4 olika amfetaminsalter dvs både i- och d-amfetamin. Just i-amfetamin kan bara en biverkning av flertalet personer som ej tål eller ej har ngn effekt ifrån de vanliga metylpfenidaten (concerta, ritalin m.m.) Då mina biverkningar är just tex ångest och mer aggressivitet och typ av svartsjuka/misstänksamhet. Så funkar inte det traditionella och inte heller i-amfetamin då den i regel är sämst överlag och har just dessa biverkningar… d- varianten verkar mer skonsam men det är klart väldigt indviduellt hur det påverkar en. Men har redan nu skrivit till läkemedelsverket att ta hänsyn till mitt fall och be dem fixa en licens för vyvanse. Metamina är just en ren variant av d-amfetamin. Men har ingen direkt lust att knappra i mig piller vart tredje timme när Vyvanse är smart tillverkat och bundet till en aminiosyra som bryts och blir aktiv då den passerar levern. Tiden brukar vara runt 12 h med dessa doserna vilket är perfekt… Folk får också rent generellt mindre problem med blodtryck och hjärtat med dessa mediciner… Alltså mer skonsamt mot kroppen.
  Så det skall bli intressant och se om jag kan få en licens på denna medlet… Det är ganska nytt.. Det släpptes runt 2007 då det finns än så länge väldigt lite data om det…

  1. Hej igen denkal

   ”Folk får också rent generellt mindre problem med blodtryck och hjärtat med dessa mediciner”
   Korrekt är att vyvanse fungerar genom samma verksamma substans (d-amfetamin) och är betydligt mycket dyrare än Metamina. När ett nytt medel marknadsförs brukar det snabbt uppstå en mängd rykten, har du något vetenskapligt belägg för påståendet ovan eller vill du bara referera till vad någon ha fantiserat ihop? Eller obekräftade uppgifter på forum?

   Adderall innehåller l-amfetamin ungefär 25% och är inte alls mer skonsamt mot kroppen vad det beträffar, snarare tvärtom.

   Skillnaden mellan vyvanse och metamina blir då att levern får bryta av lysin molekyl för att få fram d-amfetamin vilket rimligen gör att effekten kommer senare än annars men också att den sitter i längre. Frågar mig om det kan vara värt ett 100 gånger högre pris eller är det mer? för ett medel med samma aktiva beståndsdel. Adderall patentet har ju gått ut så det går inte att göra lika mycket pengar på Adderall längre, kanske är det just därför som Vyvanse hamnar i ljuset nu, men visst den verksamma beståndsdelen i alla medlen är densamma d-amfetamin, att det sedan nås olika plasmakoncentrationer vid olika tillfällen är korrekt.

   De biverkningar du beskriver som ångest och mer aggressivitet, svartsjuka och misstänksamhet är långt från några typiska biverkningar av en korrekt medicinerad ADHD problematik, vilket visat sig tydligt hos de personer med en utpräglad sådan problematik som tvärtom vänt åt andra hållet tack vare en korrekt medicinerad ADHD / ADD. Men ditt problem kanske är något annat än ADHD?

   Visst kan vyvanse vara bättre men också sämre i effekten men jag frågar mig om det är värt att betala flera 100 gånger mer för ett medel med samma verksamma beståndsdel när alla med ADHD inte ens verkat ha fått en rimlig behandling än. Man kan också ställa sig frågan om det är rimligt att öka kostnaderna för behandling av ADHD så hårt. Men det är klart du kanske väljer att betala det själv utanför högkostnadsskyddet för att du ”inte har lust att knapra i dig ett piller var tredje timme”? Tja lycka till och håll oss informerade om hur det går.

 10. Läste tidigare ”Miljardaffärerna bakom adhd” men tycker inte att de har mykke subsstans. Men det är klart om det kommer medel som är mykke dyrare än alla andra men med samma substans som funkar då rockar det knappast för diagnosen adhd.

 11. Rakel:

  Nej jag kan inte påstå att jag har en vetenskaplig belägg för att just DET skulle fungerar bättre. Det enda vetenskapliga är just mitt eget tyckte och åsikt och bedömning av informationen som framkommit. Det har inte bara skrivit bra saker om Vyvanse utan det är folk som mått dåligt av det också. Jag grundar mig på hur deras upplevelser varit med andra mediciner m.m. för att göra min egen bedömmning som är min sanning tills det är motbevisat, dvs att jag provat medlet och gjort en korrekt bedömning av det. Spela ingen roll hur vetenskaplig du vill ha det. Du kommer aldrig kunna få den kompletta bilden för dig själv om du inte ens provat det själv. Så jag kan läsa på flera tusen vetenskapliga sidor om alla de läkemedel men ger mig ingen vetenskaplig/sannings grund att stå på vilket fall som helst. Så det enda möjliga är att testa det helt enkelt och avgöra själv dvs en korrekt vetenskaplig undersökning.

 12. Sista veckan så har detta sagts på två olika psykiatri-mottagningar i olika städer: Det har blivit mycket svårare att få licens på metamina sista tiden p.g.a. läckage, d.v.s. att det ska ha dykt upp metamina på gatan.
  Då patienten frågat vad det finns för stöd för detta så hade läkaren inget bra svar.
  Jag har självklart letat lite på nätet och jag hittar inget om att läkemedelsverket ska ha blivit hårdare i sina licens-bedömningar, inget officiellt alltså.

  Är det nån som vet mer om detta?

  1. Att det läcker ut ADHD Medicin som Metamina till missbruk är rakt motsatt syftet så visst kan jag ha viss förståelse för att licenserna ses över lite extra, då det kan vara ett tydligt tecken på att personen som säljer dem mycket väl klarar sig utan dem.

   Aftonbladets beskrivningar av ADHD medicinering var knappast seriös i de flesta avseendena utan snarare skandaliserande till sin natur vilket nog ytterligare spädde på bilden av skandalpreparat för dödsknarkare… Det är iofs fullt förståeligt att ingen vill medverka till en förskrivning som hamnar i fel händer och därför kanske bra på sikt att förskrivningen sker väldigt selektivt, av flera skäl, det viktigaste av dem är att säkra att de som verkligen behöver Metamina kan fortsätta få en sådan behandling och att det inte äventyras av andra intressen.

   Att skriverierna också lockat flera lycksökare att försöka få egen tilldelning av Metamina verkar tyvärr också vara ett faktum.

 13. Visst är läckage helt förkastligt och självklart så ska förskrivningen ske med försiktighet. Men min rädsla är att sådant som aftonbladets skriverier, scientologernas ständigt upprepade lögner samt KRIS kampanj (Statliga droger är också droger) påverkar läkemedelsverk och förskrivare i långt högre grad än vad fakta och erfarenhet gör.
  Risken finns ju annars att vi får en situation där det är lögner från organisationer och rädsla från förskrivare som delvis styr den farmakologiska behandlingen av ADHD, jag tycker vetenskap och beprövad erfarenhet är bättre saker att luta sig mot.
  Redan idag så har väl landstinget i dalarna (minnet säger dalarna, orkar inte googla på det nu) obligatoriska övervakade drogscreeningar i urin av alla ADHD-patienter, och det gäller inte bara nya patienter utan även dom som gått på cs (gäller både metylfenidat och amfetamin-preparaten) under lång tid.
  Restriktioner och kontroll kan vara bra, men det måste ju finnas sunt förnuft, obligatoriska urinprov anser jag vara diskriminerande av en patient-grupp. Tyvärr så tror jag inte vi sett allt än, p.g.a. lögner och kampanjer från vissa grupper så kommer nog kontrollen av patienter som äter CS öka, både för dom som äter metylfenidat och framförallt dom som har amfetamin-preparat.

  Sen kommer rädslan hos förskrivarna styra utvecklingen till att många med ett missbruk bakom sig kommer bli nekade behandling med licens-preparaten, oavsett hur lång drogfri tid dom har o.s.v.
  Redan idag på vissa ställen så jämställs patienter med missbruk i bakgrunden som äter metamina med patienter som är med i läkemedelsassisterad behandling vid opiat-beroende (LAROS) vad gäller urin-screening, hämtning av medicin på psyk-mott istället för eget recept, möts ofta av misstänksamhet o.s.v.

  Inget av detta behöver vara fel, men då man inte kan göra skillnad på en ny patient inom LAROS som inte varit drogfri alls och en ADHD-patient som äter metamina och har över 8 års dokumenterad drogfrihet så känns det väldigt fel, och utvecklingen verkar inte gå åt rätt håll heller vad gäller sånt här.
  Ska man känna att det är på nåder som man får behandling mot sin ADHD-problematik, ska man känna sig konstant ifrågasatt bara för att man har haft ett missbruk och äter metamina, speciellt då det hos många finns lång dokumenterad drogfrihet och dessa personer har lyckats få tillbaka förtroendet av släktingar, vänner, myndigheter som AF, FK och soc, men sen helt plötsligt hamna i en situation där man blir ifrågasatt igen bara för att man har ADHD….
  Vill tillägga att ovanstående problem handlar inte om mig, men jag är rädd att dom kommer bli mina i framtiden.
  Blev nästan en roman av detta, men det är ett ämne jag tycker är oerhört viktigt..

  1. Javisst är det konstigt. Ska se om det går att få fram något konkret i frågan, eller om det mer är tillfälligheternas spel. Återkommer förhoppningsvis till frågan.

  2. jag tycker mig ha märkt paranoja i de attacker som körs ut mot dem som ifrågasättter poängen med att ta amfetamin. Tycker det är intressant att det inte får finnas andra åsikter, de ska cencureras eller definierar som scientologsnack. Det där är ju väldigt misstänksamt och luktar paranoja och missbruksbeteende. Så se upp för det, har man jobbat inom missbruksvården känner man igen det beteendet. Förnekandet, skylla på alla andra, göra dem som uppmärksammar att det ev finns ett eller flera problem och negativa konskvenser med brukandet av denna drog, PANG så blri man slagen av försvar som är så hårda och desperata med så mycket ilska och dissande att man verkligen drar öronen åt sig.

   1. Finns nog ingen större paranoia
    Däremot verkar en del kritiker ha synnerligen svårt att förstå och acceptera att en del mediciner har ett fungerande spektrum. Men du var inte paranoid för att hålla dig till ämnet innan du slungar det ena och andra påståendet i kommentarer kring hur lång tid en licensansökan tar.

    Skriv gärna till läkemedelsverket om dina upptäckter eller varför inte FDA? De är säkert intresserade av dina medicinska nyheter!

 14. Bomek jag tror att många passat på att försöka förse sig när de läst aftonbladet och tror att det är lätt att fixa billigt amfetamin. Skriver själv om ADHD och märker en tydlig uppgång av konstiga förfrågningar etc efter skriverierna…

  Lasse

  1. Hej Lasse!
   Intressant notering du gör kring frågor efter skandalskriverierna. Det kan nog vara ett mönster som visar sig lite över lag när det plötsligt kommer en rad frågor som inte alls kommer annars tillsammans med några halvförvirrade försök till att skandalisera något som man uppenbart inte har fullgod insikt i.

 15. denkal, min gissning är att du vill ha metamina av andra skäl, då jag misstänker att du är narkoman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *