Konsten att diskriminera ADD och ADHD

Konsten att diskriminera personer med ADHD och ADD har gamla anor. Från att kalla diagnosen för stigmatiserande samtidigt som man i nästa andetag säger att diagnosen kan vem som helst få bara man är tillräckligt misslyckad…  Vad är den verkliga stigmatiseringen om inte i just det påståendets konkreta mening? (Klippet ovan från korren citerande Leif Elinder)

Det andra sättet att ifrågasätta en grupp är att påstå sig bry om den men själv aldrig komma med något som gör det bättre för personerna i gruppen, historiskt sett en mycket framgångsrik teknik för massiv och substantiell diskriminering. Om en del personer med ADHD kan få hjälp av ADHD Medicin så ifrågasätts medicinen och andra sätt som kan underlätta livet för den enskilde i gruppen.

Kan inte faktumet att flera verkar vara nöjda med sin medicinering ifrågasättas tillräckligt hårt så måste ju den grävande journalisten projicera sitt egna innehåll på något, eftersom bara företagen återstår och personerna.

Den svenska koncernen bakom amfetaminpreparatet metamina omsatte exempelvis 3,5 miljarder kronor under förra året.

3 500 000 000 kronor

Det är hisnande siffror.

Det bolaget har sitt huvudkontor i Sverige – men övriga bolag bakom adhd-medicinerna är svenska filialer som ingår i amerikanska och schweiziska medicinjättar som gör enorma vinster.

Tja, en journalist bör väl kunna känna till skillnaden mellan signifikans och relevant, även om uppgifterna är korrekta så är det enda relevanta faktumet hur mycket av omsättningen som Metamina står för och den uppgiften har man nogsamt valt att tiga om för  den beredningen tillhör högst troligen företagets lägre omsättningssiffror.

Siffrorna är därför helt intetsägande men har ett stort värde bara för den som vill vilseleda, men escortpressen och kvällstidningsjournalistiken kanske tjänar på det?

 

Med andra ord är allt som vanligt, man försöker stigmatisera mycket runt diagnoser som ADHD och ADD men väljer skickligt att bortse från dess historia. ADHD History

Men visst kommer den här typen av spekulationer lika osökt som hela skandalen om Google milky way. ADHD och ADD på facebook verkar inte imponerade men å andra sidan vem är det?

Det finns alltid möjlighet att kritisera en utveckling, varför inte börja med att kritisera medicinutvecklingen vilken i princip stått still sedan 1950?  Principen upptäcktes 1937 då amfetaminpreparatet Benzedrine verkade ha paradoxala effekter på ungdomar.

 

4 reaktioner på ”Konsten att diskriminera ADD och ADHD”

 1. Länt till sida med rubriken: ”ADHD-DROGEN CONCERTA FÅR INTE LÄNGRE ANVÄNDAS FÖR VUXNA I SVERIGE” (edit admin)

  Kan det här stämma och vad händer nu med Conserta? Finns det någon här som har fakta i sin näve?

  Mvh

  1. Tja vad tror du själv?
   Kan tänka mig att det saknas tillstånd för att expediera Concerta som ordinär medicin till vuxna eller något sådant. Men det är inte sama sak som att Concerta inte får användas av vuxna i Sverige.
   Det bästa svaret på frågan får du nog av den som säljer Concerta skriv gärna till tillverkaren och fråga och återkom och berätta vad de säger.

 2. Jag är nu inne på min tredje dag med Concerta och jag är nog att betrakta som vuxen… jag är 52 och nydiagnosticerad. Jag vet ju inte hur mycket pappersarbete min doktor (specialist i psykiatri) fått traggla sig igenom el. om han ansökt om nån licens, men uppenbarligen FÅR man använda Concerta fortfarande!
  Bortsett från huvudvärken som jag hoppas är övergående så börjar jag faktiskt hoppas på en drägligare tillvaro efter många års helvete.

  1. Hej Lotta!
   Underbart när det går framåt
   Ja huvudvärken är oftast övergående
   Concerta leder nog inte till så mycket pappersarbete, det är nog mest Metamina som leder till det i så fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *