Gotland, Gotland, detta underbara Gotland

I artikel efter artikel kan vi läsa om sjukvården på Gotland, de har bland de högsta andelen personer med adhd i hela Sverige om man får tro den förljugna statistiken som självfallet bara är rent nonsens vilket till och med Socialstyrelsen borde kunna inse. Men är Gotlänningarna sjuka och dåliga?

Nej, tvärtom, Gotland har i långa tider utmärkt sig just genom att ta sina innevånares behov på allvar och inte dolt sig bakom en sjuk garanti som inte bestod av annat än hån för de som verkligen behövde den. Gotland är inte bara föregångare när det gäller att verkligen diagnostisera och behandla personer med adhd utan även på flera andra sätt, DN skriver idag om hur köerna kortats ned bit för bit inom sjukvården.

Kan inte Gotlänningarna vara så vänliga att ta emot Västernorrland och västra Götalands ledning för vården och utbilda dem? bland annat i hur man respekterar sina innevånare i praktiskt mening och inte påstår att man har en vårdgaranti som de flesta vet inte gäller annat än som ett tomt hånfullt ord. Jag skulle vilja be Gotland om att utbilda dessa två landstingsenenheter i hur man praktiskt ger vård. Att landstingen villigt kan svälja miljoner och miljarder det har nog ingen vettig människa någon som helst anledning att tveka på men att göra nytta för pengarna går ju också uppenbarligen. Kan Gotland hjälpa resten av det efterblivna Sverige? I Vgregionen ska man nu börja utreda om vårdgarantin påverkar vård utifrån behov – Kanske kunde det vara lämpligt att ha en vårdgaranti innan man utreder något utifrån en obefintlig eller illa fungerande chimär?

Om vi bara ser lite försynt på hur Vgregionen väljer att presentera sig så ser nog de flesta att det som behövs är först och främst lite verklighetsförankring. Men visst påminner det litegrand om bilderna av den Nordkoreanska propagandaapparaten som Ledarbloggen skrev om. Läs och se ett stycke av den hånfullaste konstart landet har att erbjuda.


Sedan kan vi väl jämföra med trovärdigheten hos den Nordkoreanska propagandan.

Några vitala skillnader i verklighetsanknytningen? Är det möjligt att framställa mer illusoriska och förljugna broschyrer vars glättade papper ljuger innevånarna rätt i ansiktet som ett hån de dessutom får betala för. Ett synnerligen verklighetsfrämmande mästerverk i pösig byråkratisk självupptagenhet. Det är iofs inte bara i Västernorrland och Västra Götaland problemen finns men det är kanske där de är som värst. Men i artikel efter artikel kan vi tydligt se att de till viss del gäller på många ställen i riket.

Göran Hägglund, Maria Larsson och Fredrik Reinfeldt är det nu inte dags att införa fungerande vård i Sverige eller till dess i varje fall ta upp på regeringskansliets webbplatser om hur illa det verkligen fungerar? Eller ska vi alla flytta till Gotland? SVD har i varje fall i 1 artikel lyckats inse att statistiken är synnerligen manipulerad, varför ser vi inte mer av en sådan journalistik värd namnet, som sakta kan kväva den parasiterande propagandans synnerligen sjuka vanvett.

Måste erkänna att jag personligen fann ett större existensvärde i Bagdad Bobs kära nyhetsbulletiner från fronten. Men visst är det intressant när forskning och utvecklingsavdelningen på VGregion meddelar att de varit på kurs om adhd,som om det skulle ha något pressvärde, kanske skulle det vara bättre att erbjuda vård i stället? ADHD verkar bevisligen ha funnits i över 200 år och säkert dessförinnan med. Många hamnar mellan stolarna så djupt att till slut finns det ingenstans att ha stjärten, vad gör man då?

Trovärdigheten framför allt?

5 reaktioner på ”Gotland, Gotland, detta underbara Gotland”

 1. Det är inte omöjligt alls att en ö har en genetisk avvikelse som dessutom ger lite ”klurighet” som bieffekt. Har själv mina rötter där och i min forskning om var mina bokstäver kommer från så hamnar det just hos de Gotländska arvet.
  Men nån forskning i vetenskaplig mening är det inte.
  Det sägs att Gotlänningar även ofta har en avvikelse i fingerstorleken vilket oxå skulle vara genetiskt. Men jag tror inte sanningen är så enkel heller. Utan som man ropar får man svar. Letar man efter oss så finns vi där i alla län.

 2. mm, eller som man tittar får man se. Har inte hört det där om fingerstorleken tidigare, men varför inte.

  Det är bra att Gotland tar allvarligt på vårdkvaliteten och inte gör som andra bara gömmer huvudet i sanden. Tror inte heller på det statistiska miraklet att det skulle finnas mera adhd på Gotland. Däremot finns det mer nonchalans på andra ställen mot en problematik som kan vara mycket allvarlig. Tänker också på tjejen som var med på tv4, det gick undan när hon fick diagnos och behandling, något alla tjänar på.

  Vi får väl skriva till Reinfeldt och fråga om han tror på det statistiska miraklet eller om de har någon vettigare förklaring…

  Heja Gotland!

 3. Eftersom jag haft kontakt med psyk på Gotland så är jag inte förvånad att de diagnosticerar alla avarter med ADHD.
  Sämre vård har jag aldrig varit med om. Personalen borde utbildas då de har stora brister.
  Gotland har låg toleransnivå och psykvården där är ett skämt.
  Jag skulle tippa på att alla fastlänningar som flyttar dit blir diagnosticerade ADHD medan öborna faller igenom.
  Så cynisk är jag. Jag älskar Gotland, men psykvården är sämsta tänkbara i hela Sverige skulle jag tippa på. Jag finner inga ord för det :)

 4. Ouppfostrade barn och ointresserade föräldrar skulle jag vilja säga, inte ADHD – men för enkelhetens skull så diagnostiseras alla *fall* på ön så. Dessutom undrar jag om det inte beror på kusingifte i de fall diagnosen verkligen stämmer. Borde förbjuda detta igen, ön vimlar av släktgifte då inte så många andra finns att tillgå för de som valt att stanna kvar där.

  1. Jodå så kan det ju vara?

   Kusingiften förklarar halva ADHD problematiken tillsammans med likgiltiga föräldrar, tja vilken alltigenom genial lösning. Skriv till tidningarna och berätta om dina upptäckter vettja!

   Kan det inte vara så att samhället har problem med den inavlade normativiteten och därmed inte kan inse att problem som ADHD nonchalerats så länge på grund av den fundamentala normativitetsninaveln. Och att det därmed är de normalt inavlade vilka är så ouppfostrade och hänsynslösa att de hänger sig åt brutalnonchalansen som turboförlängda mamelucker åt den urtida ättestupan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *