Diagnostisera ADHD via EEG: Neurolex

Kliniska försök pågår sedan en tid i USA kring Neurolex, en möjlig diagnostiseringsväg för adhd via EEG (elektroencefalogram). Målet är att avgöra effektivitetsgraden och noggranheten av metoden.
Redan nu uppger man en en 90% sannolikhetsgrad för att kunna avgöra om en person inte har adhd, vi får se framtida utvärderingar lär kunna berätta mer om metodikens användbarhet i praktiken.
Tänk på de stackars kritikerna!
Vi måste också tänka på de stackare som gillar att ifrågasätta diagnosen ADHD: Vad ska de göra nu om de känner sig bortkollrade av vetenskapligt tveklösa faktum? Då kanske diagnoskritikerna måste hitta någon annan grupp att mobba och det vore ju förfärligt, eller vad säger ni? Ska de ge sig på barn med glasögon nu och påtala att de minsann borde kunna fokusera bättre utan glasögon? Eller påtala faktumet att glas minsann kan missbrukas och att man kan skära sig på dem? Vad ska alla stackars kritiker kunna göra nudå om de inte längre kan kritisera något som hjälpt miljontals män kvinnor och barn världen över, för deras skull kanske vi får hoppas på att en säkrare diagnos via EEG inte blir möjlig, eller vad sägs?

Men det finns flera saker som EEG kan vara bra till …

Neuro-feedback träning
Ganska omtvistat är det fortfarande om neurofeedback fungerar bra vid ADHD, det finns en del kritiker och en del som verkar tycka metoden är bra, framtiden får utvisa om någon av dem har rätt. Någon små utvärderingar finns, men flera behövs.

Habiliteringen i Stockholm har inte utvärderat Neurofeedback och anger metoden som kontroversiell och mindre beprövad i sin sammanfattning av ADHD, den som vet något mer kan gärna berätta sina erfarenheter ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *