Saker måste man vara socionom för att inte förstå?

Eller saker som kräver en viss utbildning för att inte kunna förstå…

Gång efter gång ser vi den godtycklighet som drabbar de som mest behöver hjälp. Men hjälpen är påfallande ofta konstruerad utifrån de förutfattade meningarna hos socialsekreteraren eller handikappsekreteraren helt utan något vetenskapligt underlag för det lämpliga i godtycket. Trotts att en massa pengar betalas ut för ändamålet, så kvarstår det enkla faktumet att någon genuin hjälp utifrån klientens verkliga behov ofta kan vara svår att få.

Det är ur ett gigantiskt underläge många får kämpa sig fram för att få någon hjälp överhuvudtaget, de som klarar sig bäst är psykopater, de som klarar sig sämst är tvingade att bli psykopatiska för att få en rimlig hjälp. En historia vi inte alltför sällan hör. Den döva självgodheten kanske inte lyssnar till något annat än den som skriker, men de som verkligen behöver hjälpen sällan kan skrika.

Nu senast ett fall med en kille som har adhd och asperger och fått vänta 1 år på hjälp. Det pinsamma i sådanahär historier kan vara att hjälpbehovet ofta kan vara väldigt klart uttryckt från den hjälpbehövande eller dennes närhet, men utföraren har varit omvittnat kreativ i att negligera behoven. Inte sällan verkar den som bestämmer över hjälpens utformande betinga sig ett så stort tolkningsföreträde framför den som behöver hjälpen att den inte ens behöver lyssna till det sagda och skrivna ordet. Kanske är det också just därför en del med allvarliga problem mer och mer börjat använda den diagnostiska termen socialkärring*, för att beskriva fenomenet.

*Observera att det inte alls ligger någon värdering i ordet utan det är en deskriptiv term satt för att konkretisera ett fenomen som i grunden bygger på nonchalans inför den utsattes grundläggande behov. En socialkärring, flera socialkärringar är också en terminologi som används inom NT-konvservens något instängda språkbruk, viket inte ska sammanblandas. Vi vill bara hjälpa socialkärringarna att det också kan finnas mer synpunkter än de ids uppfatta spontant och vad passar väl då bättre än lite förutfattade meningar utifrån ett komprometterande diagnossystem. Det ligger väl aldrig någon värdering i språk överhuvudtaget? Det är väl därför man använder det som någon sa. Tja, då är det ju per definition dessutom en värdelös terminologi för den som måste äta grismaten från den, lite väl tröttsamma knorrar på den svansen av den symbollogiken.

-Jawohl?
Symptomatiskt för den vanliga översittaren är också att vissa bilder upplevs som betungande. Varför är det så?
-Är bildning om realiteten alltför krävande?

9 reaktioner på ”Saker måste man vara socionom för att inte förstå?”

 1. Själv säger jag soc-kärring. Är själv snart färdig socionom med adhd. Fyfan, jag skäms för att säga det numera. Socionom alltså! Mer konflikträdda stjärtlapande människor får man ofta leta efter. Själv blev jag utmobbad av skolkuratorerna som skulle vara mina handledare på praktiken, så att jag liksom skulle tröttna och sluta av att jag blev knäckt. Det var för mkt extrajobb med mig, jag skulle söka vård och vila typ. Malmö Högskola och Johannesskolan (med ”Klass 9A”, svt) och Handikappombudsmannen (jag var inte tillräckligt trakasserad) – i min röv rent ut sagt. Eller i mitt bajs menar jag. Puss ;)

 2. Ja det kan vara bra. Själv har jag hört att soc-kärringarna har en typ av omvänd tourettes som är ganska knepig. De säger något vacker som alltid är socialt accepterat, men det vackra betyder något fult som inte är acceptabelt i någon kultur.
  Enligt legenderna är det just soc-kärringar som ligger bakom delar av sagan tusen och en natt, eller i varje fall Alibabba och de 40 rövarna.

  Jaaa, rätt upp i krysset, 15 noll till skithögarna. Men jag vill gärna påpeka att det visst finns mycket goda socialkärringar också, eller bara goda socialkärringar med för den delen.

  Det finns faktiskt social-kärringar med ett gott hjärta också, det vet jag som gammal kannibal. ;)

  Det är alltid viktigt att vi bedömer alla socialkärringar som grupp så att vi sedan kan konstatera att det är just med grundvärderingen av deras sammanlagda sociometriska utfall vi kan ta hänsyn till allt men egentligen också fullständigt ignorera varje individ, ur socialkärringsgruppen med den gyllene tesen: det sammanvägda individintresset + några Jaaaa Förstååår på rätt ställen.

  Kasslern i nättaket, Jaaaaa

 3. Nej du har rätt i att det kan inte vara lätt att vara socialkärring, precis som det inte ligger någon värdering i ordet dampbarn som du använder behöver det inte ligga en värdering i det diagnostiska terminologin:socialkärring.

  Att vi uppmuntrar till mer utbildning för socialkärringarna är väl ändå inte negativt, försök se det hela lite mer positivt. Sedan vet jag inte om det är att nedvärdera någon att påtala bristerna. Hur menar du att de faktiska bristerna ska åtgärdas om inte de får påtalas eller belysas? Telepati verkar inte ha fungerat så bra i de dokumenterade fallen som du väl kan se.

  Professionen har inte heller förtalats snarare har en inprofessionalitet belysts. Självfallet ska socialkärringar sluta upp att nedvärdera de egentliga grunderna till att de existerar, dvs sin egen funktionalitet, det håller jag med dig om.

 4. Sluta upp med att nedvärdera socionomyrket som profession!
  Skyll gärna ifrån dig och projicera dina problem på andra hela tiden. Det ÄR ingen lösning.
  Det kan inte vara lätt att vara ett damp-barn…

  Till ”Bara Lisa” Jag förstår att du blev mobbad av skolkuratorerna eftersom du verkar vara ett riktigt retard! Hur skriver du egentligen? Är du typ 3 år gammal mentalt eller?

  1. Men socialkärringar har ju aldrig skött sitt ”jobb” dom är bara ute efter prestige, makt över andra människors liv, samt pengar!
   Människor som själva besitter problem men försöker att dölja dom genom att utsätta andra för saker. Så är det och det är känt.
   Det är vad dom idioterna är ute efter. Jag tycker seriöst att dom som aldrig har råkat ut för dom eller råkar vara socialkärringar själva inte har någon anledning att skriva och så att säga ”berätta” för oss hur dom är och inte är. Jag är genom seriös, säger inte detta för att göra mig lustig på något vis..Det är så det är, jag tycker det pratas om dom var och varannan dag. negativt sett alltså.

 5. >Jag tycker det inlägget var ett vuxet inlägg, som tyder på mognad och som uppmanar till att vi alla ska respektera varandra och tillåtas ha åsikter utan att bli trakasserade och mobbade av socionomer eller mogna anonyma människor. Post Scriptum: Hur jag skriver? Precis som jag vill. Folk reagerar, alltså finns jag. Tjing.

 6. Inlägget nu uppdaterat med den hett efterlängtade Chesus videon som frälst många med sin lakansfina feber och streetsmarta: buss buss.

  1. oops tiden går
   Uppdaterar inlägget då Cheesus videon försvunnit med hela webplatsen ”video-klipp” som också försvunnit.

   Sätter dit lite skåpmat för inlärningspedagogiken även om formen är samma som kattlådan. Tackar Bosse Söderpalm för inspirationen. Mycket krafs blir det.

   Lisa vart tog din blogg vägen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *