Milda Mat hilda, Vad har vi i maten

Till och från satser
Vi vet redan idag att några av tillsatserna är kraftigt ifrågasatta av en hel del skäl. Kanske inte alltid de bästa skälen men likväl, E-621 natriumglutamat är en av ämnena som ifrågasatts kraftigt och det försvinner mer och mer men annat kommer snabbt i stället … AB skriver om tillsatser i maten och att det ingår upp till 29 ingredienser i något så klassiskt som köttbullar.

Vad finns inte?
Personligen stör jag mig som fan på ett än arbetsammare fusk som inte någonsin behöver deklareras, när man tar bort något eller någon amne eller egenskap som finns i produkten naturligt behövs det inte anges, tex om du köper jordnötspasta och du läser på innehållsförteckningen att de tillsatt vegetabilisk olja till något med en mycket hög naturlig oljehalt. Hmm, intressant tills du ser att fetthalten är den naturliga. Där har man alltså tagit bort jordnötsoljan som är betydligt nyttigare och dyrare och ersatt den med något billigare och sämre men man behöver inte alls ange vad man tagit bort. Självfallet är det ett bedrägligt beteende och det bör skrivas ut.

Vad finns extra som inte anges?
Många av de mätningar angående Lax och dess nyttigheter är gjorda på lax som levt i frihet och inte är industriellt uppfödd, på samma vis bör man också där kunna sätta ifråga om den har samma näringsvärden som den vilda, en sak vet vi den är rödare i köttet, så röd att många tvekar i affären då de ser vild lax. En intressant och bedräglig utveckling. Och människan verkar vilja bli bedragen annars hade väl det hela inte kunnat fortgå?

Eventuellt kommande artiklar om mat och dess påverkan på livet…
-Hjärncancer och diet. Påverkan i teorin och i praktiken
-Hjärnans byggtenar påverkan via maten
-Optimering av exekutiva funktioner via kosten

(passar på att skriva ut det här så känner jag mig lite tvingad att posta artiklarna här också, eller någon annanstans.) En del som är stora i käften har det ibland ganska fett andra klarar sig inte utan rätt och slätt, maten och en del av livets sång.

Läs även andra bloggares åsikter om Mat, , Färgämnen, Tillsatsämnen, Likdelar,

2 reaktioner på ”Milda Mat hilda, Vad har vi i maten”

  1. Vad det gäller den odlade laxen, så gör man visst mätningar på den. Jag såg en jämförelse mellan odlad och vild lax, kommer tyvärr inte ihåg var. Då var den vildare nyttigare för vissa saker, medan den odlade var bättre i andra saker. Sätt i poäng vann den vilda, men det var långt ifrån en promenadseger, utan det var ganska jämt. Så, fortsätt gärna och ät den odlade, den är mycket nyttigare än mången annan mat.

    Man brukar då prata om det miljöonyttiga med odlad lax, men då tar man sällan upp att det blir mycket mer CO2 vid fångst av vildlax. Detta då fiskebåtarna förbrukar en hel del bränsle. Kanske är även här den odlade en förlorare, men man måste se till det onyttiga med bägge och inte bara stirra sig blind på den ena. Tyvärr alltför vanligt…

    //Dick

  2. Jo självfallet och just färgämnet i den odlade kan iofs vara nyttigt i vissa fall verkar det vara astaxhantin. Håller med dig om att man tittat på vissa av aspekterna.

    Men att det råder ett stort genomslag på kunskapen att det skiljer en hel del på den vilda och odlade laxen kan jag nog inte hålla med om. Visst några tidningar har skrivit att laxen var fet som bacon osv… men i det stora hela verkar den kunskapen vara låg. Sedan kan vi heller inte mäta alla förändringar, vilket kanske i någon grad manar till varsamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *