Den självgoda psykiatrins sjukdomar

Ångesten inom psykiatrin forsätter.
Helsingborgs dagblad berättar om nya kryptiska uttalanden av region Skånes politiker.

-Psykiatrins problem löses inte med mindre pengar än i dag. Säger ordföranden i hälso och sjukvårdsnämnden. Men psykiatrin är som vanligt inte sen med att visa vad det leder till om de inte får mer resurser. Alla kommer att lida och helvetet är outsägligt. Själv är jag nog inte ensam om att fråga mig varför en psykiatriker inom regionen inte kan träffa mer än 2-3 patienter per dag. Samtidigt som jag är otroligt imponerad av denna självuppblåsta tanken på, att man arbetar med människor och därmed inte behöver angöra verkligheten och alla andra praktiskt syftesmotsägande floskler vars verkan aldrig uttalas. Tvärtom är det alltid viktigt att låta fördomsfri och öppensinnad.

Vad tror psykiatrin att göra lite mer skäl för pengarna? Gör det för ont i självgodheten att angöra verkligheten lite mera? Ska vi bilda stödteam för de stackars missförstådda psykiatrikerna som bara kan träffa 2 patienter per dag men sluka en massa resurser? Vad ska stödteamet heta, någon som har förslag på dopnamn? Är det någonsin tillräckligt synd om den vanvettiga psykiatrin självuppoffrelse?
Har psykiatrin några raka besked om varför den här låga verklighetsanknytningen tillåts att fortgå om vi nu ska ha en psykiatri? Eller gäller fortfarande slagdängan vi jobbar med människor och därför behöver vi inte angöra verkligheten där människorna bor? Inklätt i ett gyllene omslagspapper som säger något annat)
Helsingborg kanske skulle ta efter Göteborgs extremt floskelartade utvecklingsplaner för psykiatrin som enligt en Professor i just psykiatrin knappast kan kallas verklighetsförankrade. Nu lyssnar vi med andakt på flosklerna:

Befolkningen i Västra Götaland (Har enligt VGregion)

  • Har bäst utveckling av psykisk hälsa i Sverige
  • Får lätt tillgänglig vård i öppna och samhällsnära vårdformer ”när och där vården behövs”
    Erbjuds en vård som är nationellt ledande.
    får en vård som kännetecknas av ett respektfullt bemötande i en läkande vårdmiljömöter
  • En vård som planerats och utformats i nära samverkan med brukar- och anhörigorganisationer
  • erhåller en gränsöverskridande vård av olika vårdgivare i samverkan och där organisatoriska gränser ej märks
  • lever i ett samhälle fritt från fördomar gentemot psykisk ohälsa och psykiskt sjuka

Tja, det säger Vgregionen:Finn 10 fel kanske är en mer adekvat verklighetsbeskrivning med tanke på att det som skrivs i de vackra broschyrerna faktiskt inte alls stämmer överens med verkligheten, så+ frågan är snarare i vems intresse lögnerna livnärs, när psykiatrin verkar mer intresserad av floskler än verkligheten. Vgregionens högste tjänsteman Johan Assarsson tjänar bara 130 tusen i månaden, kanske räcker inte det för att angöra verkligheten?

Vad säger Lars-Olof Rönnqvist Göteborgs hälso och sjukvårdsdirektör om det? Håller du med med i flosklerna eller sitter du för långt från verkligheten du också? Gör det för ont i era stackars hjärtan att inse faktum att en del inte fått en rimlig vård i Göteborg på över 10 år?

Är det dags för en liten stödinsamling så att ni kan angöra verkligheten? Ska vi stödja era stackars utsatta direktörsfamiljer med lite förbön nu när flosklerna till folket, inte verkar fungera längre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *