Är kånkelbären hotade av utrotning?

M in M ser Brüno’s Rappande Chokladbakelser


Ringakta inte de dialektala uttrycken

AB skriver att UNESCO rapporterar att flera Svenska ord hotas av utrotning eftersom det Svenska språket mer och mer stereotyperas (grunden för NT’s språkförståelse) vilket förvisso gör det lättare för de stora flertalet att förstå språk men samtidigt tar döden på flera ålderstigna och väl inarbetade dialekter.

Se även den tidigare rapporten: Transkontinental genomklappning eller lobbyismens klasslösa utpressning

Är månntro det finstämda ordet ”kånkelbär” på väg att dö ut? Vad kallar ni Kånkelbär i er socken eller by? Har Kånkelbär verkligen något vedertaget namn i Stocholm? Låt oss ta denna stundens allvar och fundera. Berätta gärna det du vet om konkelbär och hur det skulle uttryckas i andra delar av landet rent dialektalt.

Susning förtäljer sin definition av:

Konkelbär är kulformationer av exkrement hängande i den till analöppningen närliggande behåringen.

Uttrycket har använts i Sverige åtminstone sedan kring år 1900 och är förmodligen betydligt äldre än så. Varianter på ordet är kangelbär, kånkelbär och kankelbär. Ett annat ord för konkelbär är stjärtrussin . På engelska är det vanligaste ordet Dangling Day-hooies.

Ringmärkningens påfåglar & ryska dockor

Vi vill därtill infoga att Daimklasar, Russinplättar,  Krysstantemum pelagoner och Bingo-klyftor är namn som förekommit i historiken. Men vad kallar ni själva konkelbären för i er släkt eller psykosociala närmiljö?  Eller är det så att i er nätverksområde så förekommer endast ordlösa tecken för dessa stjärtfrukter och detta är ett första tecken på en skitviktig språkavförsel?

Är det verkligen sant att det mest är män som har Kånkelbär och vad beror det i så fall då på?

Kanske har vi blivit vilseförda och spåret från den första människan inte är från en välhängd dampballe som älgade  runt haven i jakt på det eviga budordet: sjön suger. Utan mera kvasten av en konkelbärsbukett som späkar i timglaset av din sand?

Ja ja det kanske blir för mycket för de troslärda att bråka om. Men en sak kan nog alla världens religioner enas om, den stol som putsats och gnidits mest i mänsklighetens historia den vita porslinsgud vi också knäböjer inför när vi dryckit för mycket. Länge leve vattenklosetten.

Greppa även du en spegel och titta in i din stjärt, se: Kånkelbär, Daim-Japponesia, Kånkelbär, Honolulu-crocetter, stjärthålsnektariner, Rosetta aladobicus, Serpentina dajmkryssicus,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *