Lär sig lärare bättre av betyg?

Elever sätter betyg på lärare SVD artikel
Det gamla pedagogiska stilleståndet verkar vara på väg att brytas, eleverna kan själva sätta betyg på lärarna. Fast än så länge bara på en sajt, men notera ändå här mycket noga vilka argument som kommer emot att eleverna på sin fritid betygsätter lärarna.

Egentligen tycker jag initiativet är bra, men det blir för mycket fokus på föreläsarna för även om de är viktiga är de inte allt. Det är risk att det blir fel om studenter väljer utbildning efter lärare. Kursen och kurslitteraturen är ofta samma och en bra lärare ska nog mer ses som en bonus, säger hon.

Plus att sajten också fått en rad samtal från lärare som undrar hur de kan undgå att betygsättas, jag tycker att svaren ändå levererar ett viss pedagogisk bostongurka, eller något som kan tjäna som ett gott komplement till den vanliga korvstoppningen, äntligen får lärarna lite mera perspektiv på vad som är bra och dåligt med ett betygssystem ur en annan vinkel vilket nog är väldigt nödvändigt för en pedagogisk utveckling. Lärarna vikt för samhällets utveckling är väl svår att underskatta men har vi egentligen i fundamental mening mätt hur bra det är med betyg egentligen? Men har något mätt betygens skadeverkningar egentligen? Är det möjligt? Vi vet redan i dag att andra personliga egenskaper är betydligt mycket viktigare för vissa yrken som till exempel läkare militär eller polis osv. Men just betygens förmåga att ta död på det naturliga intresset är min egentliga stöttesten, är det verkligen ingen som mätt den faktorn? som torde vara en ganska avgörande variabel i slututfallet. Man får en bra yta i kunskapsupprabbling men inget djup men likförbaskat ett bra slutbetyg. Och kanske en förstörd nyfikenhet för ämnets naturliga innehåll…. ja, jag kanske flummar iväg lite där men hmmm, undrar om det inte ligger något där ändå. Vad tror ni?

Om vi nu säger att en person med ADHD har en låg allmän nivå och kunskap men är hyperintelligent inom ett par områden, gör verkligen betygen i generell mening denne en tjänst, jag är lite kluven där minst sagt, men å andra sidan vad är alternativen till betyg.

Inlärning och utlärning har en del aspekter. Många saker har BETT-tydelse, vilket blir extra tydligt inom ett område som ADHD.

Sätt betyg på din läkare SVD artikel i ämnet
Är egentligen en utveckling i samma linje och genast så börjar nackdelarna räknas upp och visst finns det säkert en massa nackdelar, men de finns väl åt bägge hållen? Situationen hos en läkare kan av en del uppfattas som oviss och otrygg, men varför ska det bara uppfattas åt ena hållet?

Doktorsguiden.se här betygsätter du din läkare, i varje fall en intressant typ av nyutveckling inom ett område som stått ganska still väldigt länge. För oavsett vad läkaren kan rent tekniskt, om denne inte kommunicerar bra så kanske det inte är till något större nytta i relationen ändå. Allt har för och nackdelar, ser i varje fall att min gamla läkare har definitiva toppbetyg och numera är verksamhetschef, vilket inte alls är förvånande.

Statistiken hos HSAN talar sitt tydliga språk när det gäller anmälda läkare och fällda läkare, det är synnerligen svårt att få rätt gentemot en läkare vilket verkar påvisa att systemet inte fungera speciellt bra, något socialstyrelsen också tagit till sig

Läs även andra bloggares åsikter om pedagogik, lärande, läkare, ADHD, kommunikation, betyg, lr något annat intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *